Barion Pixel A világ legnagyobb pörkölthackje – Coloré

A világ legnagyobb pörkölthackje

2021. 05. 27.

A nyár közeledtével érkeznek a szándékos vagy véletlen pörköltversenyek is.

A pörköltfőzés bár nem magyar találmány, talán mégis nemzeti sportnak tekinthető. Most, hogy a küszöbön kopogtat a nyár, hamarosan előkerülnek a nyaralókban a háromlábú állványok, a kukászacskóban tárolt kormos bográcsok és a pincehideg sörök, és akarva akaratlanul előkerül majd a téma, hogy vajon mégis kinek a pörköltje finomabb, miközben kellemetlenül nosztalgiázgatunk az elbaltázott múltbeli próbálkozásokon. 

Ha szeretnéd, ha idéntől megváltozna a beszélgetések hangulata, és élcelődés helyett elismerő csettintésekre vágynál két koccintás között, itt a megoldás.

A tökéletes pörkölt elkészítésének két titka van, amit a legtöbben kispórolnak a folyamatból, de mégis az egész projekt sikere múlik rajta. Az alaplé és a hús.

Az alaplét sokan felöntik vízzel vagy borral, és már kezdik is a folyamatot, hiszen úgyis sok idő, míg elkészül. Ez szarvashiba, ugyanis a klasszikus magyar pörkölt annál finomabb, minél sűrűbb, ízesebb az alaplé. Ahhoz, hogy ezt elérd, a zsiradékban üvegesre pirított hagymára dobd rá a paradicsomot és paprikát, fűszereket, majd kevés vízzel öntsd fel és várj! Amikor sűrűre főtte a levét, öntsd fel újra. Ezt a folyamatot ismételt meg akár 4-5 alkalommal is, hogy egy igazán ütős alapot kapj. Ennyire egyszerű, és ennél nem fog tudni jobb alapot adni semmilyen fűszerkeverék vagy alapszósz.

Pörkölt
Kép forrása: Pexels

A másik trükk, hogy a pörkölt megfelelő zsírossága és a hús omlóssága nagyban múlik a hús minőségén, egész pontosan a korán. Ám ha nem elég omlós a hús, vagy épp túl zsíros lesz a pörkölt, még nincs minden veszve. Elég egy csipet szódabikarbóna, és máris összerántja a mixet a megfelelő állagúra. Fontos, hogy két csipetnél több szódabikarbónát sose használj, mert akkor az egész pörkölt átveszi az ízét.

Borítókép forrása: Pexels