Egészséges és hazánkban is termesztett növény a sütőtök, amelyből kiváló desszertek készíthetők. Van ötleted? Mi tudunk néhányat.
Ősszel megnövekszik a sütőtök kínálata. Mi sem természetesebb, hiszen a hazánkban is termesztett növény igencsak sokrétű. Neked mi jut az eszedbe a sütőtökről?
Azonnal az otthon dekorálásának remek alapanyagát látod benne? Esetleg arra gondolsz, hogy kiváló leves készíthető belőle? Vagy egyszerűen csak felvágod, kimagozod, betolod a sütőbe és ha kész, nassolnivalóként fogyasztod? Teljesen általános felhasználási módjai ezek a töknek. Ideje azonban túllátni ezen! Miért érnéd be sütve vagy levesként? Mit szólnál tökös desszertekhez?
Mielőtt a tökből készült gasztronómiai ötletekre rátérnénk, azt is érdemes megismerni, hogy miért ajánlott ezt az idényzöldséget fogyasztani:
- mert rosttartalma nagyon magas,
- energiában is gazdag,
- jelentős C-vitamin és karotintartalommal bír,
- foszfor-, kálium-, mangán-, réz– és vastartalmú,
- vízhajtó hatású,
- természetes vérnyomáscsökkentő.
A sütőtök sokrétűbb lehet annál, mint ahogy a gyakorlatban bánunk vele. A levesen túl készíthetsz belőle sütőtökpürét. Ha azt gondolod, hogy ez a leves kicsit sűrűbb változata és semmi különleges nincs benne, akkor igazából most jön a lényeg. A sütőtökpürét ízlésnek megfelelően megbolondíthatod fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg szerencsidóval és kevert tésztába forgasd meg. Az így kapott sűrűbb masszát kisütheted tepsiben, de ha ezt túl snassznak véled, úgy akár torta- vagy muffin forma is kiváló lehet, hogy az ízek mellé még esztétikai élményt is kínálj.
A továbbiakban is a sütőtökpüré fog érvényesülni, csak máshogy. A család egyik édes kedvence a gofri? Dobd fel azzal, hogy sütőtököt keversz a tésztához. A megszokott módon kisütött tésztát már csak ízesíteni szükséges, ez pedig rád van bízva.
Másik desszertlehetőség szerint sütőtökgolyót formálsz. A pürét beleforgathatod apróra darált dióba, amelyhez remekül illik a lekvár. Megpróbálhatod, hogy dió helyett kekszdarával gyúrod össze a pürét és mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítod meg. Ha golyókat formázol belőle, meghempergeted kókuszreszelékben, látványos desszert lesz a végeredmény.
A sajttortát mindenki ismeri, sokan szeretik is. Talán már te magad is készítettél, de ha a sütőtököt is bele szeretnéd csempészni, azt megteheted úgy, hogy a sajtkrémhez kevered a fűszeres tökpürét. Ezzel módosítható és az ősz íze is belecsempészhető a sajttortába.
A piskótatekercs a hagyományos magyar gasztronómiában helyet foglaló desszert. A megszokott módon elkészített piskótatésztába ezúttal nem lekvárt fogsz kenni, hanem az elkészített, fűszerezett sütőtökpürét. Nem is muszáj feltekerni. A piskótalapra közvetlenül is rákerülhet a tökből készült massza. Tálaláskor megbolondítható csokidarabkákkal.
Látványos és pohárban tálalós desszert a sütőtökös mousse. A sütőtökrémhez adagolt zselatin egészen más állagot ad az édes zöldségnek. Tejszínnel kínálva az élet egy másik fajta habos oldalát ismered meg.
Ha fondüzni támad kedved, ahhoz is felhasználhatod a sütőtököt.
Azt hiszem, ideje valamit kezdenem a tegnap vásárolt sütőtökkel. Eredeti tervem csupán annyi volt, hogy némi rendezgetéssel az ebédlőasztal közepén elhelyezem, de meggondoltam magam. A sütőtökgolyó megfogott. Te melyik sütőtökös finomságot fogod elkészíteni?