Barion Pixel Krumpli, máj, kagyló: amit még a királyi családban sem ehetnek akárhogy! – Coloré

Krumpli, máj, kagyló: amit még a királyi családban sem ehetnek akárhogy!

2022. 05. 28.

Most, hogy közeledik Erzsébet királynő hetvenedik jubileuma, bizonyosan sok étel fogy majd a királyi családban. Ennél az asztalnál azonban máshogy zajlanak a dolgok, mint más, hagyományos családoknál. Komoly szabályok vannak, amiket be kell tartani!

A brit királyi család számos olyan szokással és hagyománnyal bír, ami kizárólag az ő, felsőbb osztálybeli köreikben kötelező. A királynőhöz látogató politikusoknak tisztában kell lenniük az etikettel, hiszen nem mindegy, hogy hogyan szólítják meg a királynőt, vagy hogyan üdvözlik a köszönését. A megfelelő viselkedés nem áll meg a bemutatkozásnál: az étkezőasztalnál is tudnunk kell, hogy mit és hogyan csinálunk, ám nemcsak nekünk vannak kötelező köreink étkezés közben, hanem a királyi család tagjainak is.

Mit (t)ehetnek és mit nem?

A királyi család nem egy hagyományos közeg: nem lehet fényképet készíteni egy-egy jobb pillanatról vagy egy ízlésesen tálalt ételről, és feltölteni a közösségi oldalra, hiszen a social media kezelését is a hozzáértő személyzet végzi.

Darren McGrady, a királyi palota egy korábbi szakácsa pontosan tudja, hogy milyen szabályok szerint és mit ehetnek. A The Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy ,,légy hercegnő, és elbúcsúzhatsz a szénhidrátoktól”. Elnézve Anglia leghíresebb családjának hercegnőit ez talán nem is túlzó kijelentés, ám nem ez az egyetlen szabály, aminek eleget kell tenniük!

Katalin hercegné sem ehet akármit!
Katalin hercegné sem ehet akármit! / Kép forrása: Northfoto

Az egykori séf elmondása szerint kagylóféléket és kacsa- illetve libamájat tilos közösségben enniük a családtagoknak, mert ahogy fogalmazott, túl ,,kockázatos”. Mivel Erzsébet királynő nem szereti a kagylóféléket, számára nem jelent kihívást a tilalom, sőt. A tenger további gyümölcseit egyébként sem kifejezetten ajánlják több ember előtt fogyasztani. A páncélos rákokat nehéz kulturáltan fogyasztani, és senki nem akarná látni, ahogy Vilmos herceg egy rák lábával küzd éppen, hiszen nem esztétikus, és nevetség tárgyává is teheti a fogyasztót. A belsőségek, mint a máj is elsősorban Károly herceg miatt tiltottak. Erzsébet királynő fia ugyanis a kacsa- és a liba tudatos hizlalása és tömése ellen tüntet azzal, hogy nem fogyaszt májat, és ehhez a család többi tagja is illedelmesen idomul.

Erzsébet királynőnek és a vele étkezőknek vacsoraidőben kerülnie kell a krumplit, a rizst és a tésztát is. Ez elsősorban a Királynő szabálya, ugyanis a mai napig ügyel arra, hogy este ne fogyasszon sok szénhidrátot. Néhai férjéhez képest válogatós hírében áll, ám nem misztifikálja túl az étkezést: valami sovány, grillezett húst eszik zöldségekkel és salátával.

Nem csak ezt igazították az uralkodó ízléséhez: mivel Erzsébet ki nem állhatja a fokhagymát, ezért a szakácsok ki szokták hagyni az ételekből. Egy ausztrál főzőműsorban Kamilla hercegné nehezményezte is ennek a rendkívül jellegzetes hagymafélének a hiányát a mindennapokból.

Károly herceg az állatok védelmében tartózkodik a liba- és kacsamáj fogyasztásától
Károly herceg az állatok védelmében tartózkodik a liba- és kacsamáj fogyasztásától / Fotó: Youtube

Étkezés a királyi családban

Az ételeken kívül a fogyasztásra is nagy hangsúlyt fektetnek: a villával például nem illik beleszúrni az ételbe. Azt bal kézben fogva a tányérra helyezik, és finoman ráhúzzák a késsel a az ételt. Ha végeztek az evéssel, a kést és a villát a tányér szélére teszik úgy, hogy az egyik fele az asztalon támaszkodjon.

Az étkészlet része a kiskanál is, ami szintén fontos helyet foglal el minden brit, így a királyi család életében is. A teázás szokását ők sem hagyják ki, ám korántsem mindegy, hogyan fogyasztják! Elsőként a teafűre öntik a forró vizet, erre mehet rá a tej, és ízlés szerint cukor. A kevergetésnél viszont ügyelni kell arra, hogy finom mozdulatokat tegyünk, ugyanis a kiskanál nem koccanhat a csésze falához!

Mindig az uralkodó határozza meg, hogy meddig tart egy-egy fogás fogyasztása. Ha gyorsan végzett, vagy nem fogyasztja el az egészet, ezt jelzi a személyzetnek, akik nekiállnak összeszedni a tányérokat, ha eszik még valaki, ha nem. Szerencsére azonban van egy szokás, amit Erzsébet királynő tart: ha úgy érzi, hogy öt percen belül végez az étkezéssel, a kistáskáját az asztalra teszi, így aki még gyorsan be akarja fejezni az evést, van rá módja.

A királyi családban Erzsébet királynő dönti el, hogy mikor ér véget az étkezés
Erzsébet királynő dönti el, hogy mikor ér véget az étkezés / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A királyi családnál az élet ,,nem csak játék és mese”, hiszen rengeteg szabályhoz kell tartaniuk magukat nemcsak viselkedés, hanem az étkezés terén is.

70 éve a trónon

Angliában június másodikától tartják az ünnepi hosszúhétvégét, amikor Erzsébet királynő uralkodásának hetvenedik évfordulóját ünneplik. A kávéházak koronával díszített muffinnal, a kocsmák pedig zászlóval feldíszítve várják az eseményt. E hosszú uralkodásba számos találkozás és történet belefért, melyekről itt írtunk korábban.