Barion Pixel 8 cinkben gazdag étel, amit érdemes beiktatni az influenzaszezonban – Coloré

8 cinkben gazdag étel, amit érdemes beiktatni az influenzaszezonban

2025. 11. 06.

Ahogy beköszönt az ősz és a nappalok egyre rövidülnek, szervezetünk természetes védekezőképessége is nagyobb terhelésnek van kitéve. Ilyenkor nemcsak a vitaminokra, hanem az ásványi anyagokra is érdemes odafigyelni – közülük is kiemelten a cinkre.

Ez az apró, de annál fontosabb nyomelem segíti az immunrendszert, támogatja a sebgyógyulást, a hormonális egyensúlyt, és hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. De vajon mely ételek segítenek abban, hogy elegendő cinkhez jussunk a mindennapokban? Mutatjuk azokat a természetes forrásokat, amelyekkel egyszerűen pótolhatod ezt a létfontosságú elemet.

Cink étel
Kép forrása: Midjourney

1. Osztriga

A cinkkirály. Már néhány darab osztriga fedezheti a napi szükségletet, így nem véletlen, hogy a tenger gyümölcsei közül ez számít a legjobb választásnak. Ha ritkán eszel tengeri herkentyűt, akár konzerv formában is beiktathatod az étrendedbe.

2. Tökmag

A növényi források közül az egyik legjobb választás. Szórd reggeli zabkásádra, salátádra vagy levesre – nemcsak finom, de igazi immunerősítő is. A tökmagot áztatva vagy pirítva fogyaszd, így ez a hatóanyag még jobban felszívódik.

3. Kendermag

A kendermag nemcsak ebben az ásványi anyagban, hanem egészséges zsírsavakban is bővelkedik. Rendszeres fogyasztása segíti a bőr megújulását, a gyulladások csökkentését és az általános vitalitást. Turmixba, salátába vagy granolába keverve is tökéletes.

4. Vörös húsok

A marha, a bárány vagy a sertéshús szintén értékes cinkforrás. Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi, így hetente néhányszor érdemes beilleszteni a menübe. Ha lehet, válaszd a jó minőségű, sovány, természetes eredetű húsokat.

5. Babfélék

A csicseriborsó, a lencse és a vörösbab nemcsak cinkben, hanem rostban is gazdag, ami jót tesz az emésztésnek és a vércukorszintnek. Kiváló alap levesekhez, főzelékekhez vagy húsmentes egytálételekhez.

Cink étel
Kép forrása: Midjourney

6. Kesudió

A kesudió remek nassolnivaló, de emellett fontos cinkforrás is. Egy maréknyi elegendő lehet a napi adag kiegészítéséhez, ráadásul tele van egészséges zsírokkal, így energiát is ad a hűvös napokon.

7. Kagyló és rák

A tengeri herkentyűk közül a kagyló és a rák is kiemelkedően magas cinktartalmú. Ezek a finomságok nemcsak különlegesek, hanem értékes tápanyagokat is rejtenek – igazi luxus az immunrendszernek.

8. Tojás

Egyszerű, mindennapi és tápláló. A tojás fehérjét, vasat és cinket is tartalmaz, főként a sárgájában. Ha lehet, válassz szabadtartású tojást – az íze és a tápértéke is gazdagabb.

A cinkhiány tünetei

Ha gyakran vagy fáradt, gyengének érzed az immunrendszered, nehezen gyógyulnak a sebeid, vagy hajhullást, bőrszárazságot tapasztalsz, lehet, hogy szervezeted nem jut elég ásványi anyaghoz. A vegetáriánus és vegán étrend, valamint a fokozott stressz és a tápanyagban szegény étkezés mind hozzájárulhat a hiányhoz.

Miért érdemes odafigyelni?

Ez a hatóanyag az egyik legfontosabb nyomelem, amely nélkül immunrendszerünk, hormonháztartásunk és anyagcserénk sem működik megfelelően. A legjobb, ha természetes formában, változatos étrenddel juttatjuk be, hiszen így a szervezetünk könnyebben és hatékonyabban tudja felhasználni. Az őszi hónapokban, amikor a megfázásos időszak elindul, érdemes tudatosan beiktatni az ebben az ásványi anyagban gazdag ételeket – így nemcsak a testedet, hanem a védekezőképességedet is erősítheted.

Forrás: Vogue / Nyitókép forrása: Midjourney