Azt tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, értékes tápanyagokkal, ezért kell, hogy bőségesen fogyasszunk belőlük. De, hogyan is hatnak a bőrünk szépségére?
A zöldségek, gyümölcsök, magvak a növények olyan részei, amelyek a szaporodásukat, elterjedésüket hivatottak szolgálni (ízletes, cukros gyümölcsök), vagy épp a növény maga is abban tárolja az értékes tápanyagokat (répatest, gumók). Ezért alapvető, hogy fogyasztásukkal ezek a fontos vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, polifenolok, falvonoidok és egyéb növényi hatóanyagok bekerüljenek a szervezetünkbe, amit aztán hasznosítanak szerveink.
Hogyan hatnak a zöldségek a bőr egészségére, szépségére?
A zöldségek a C-, E- és A -vitamin csodálatos forrásai, valamint a béta-karotiné is. Ezek erős antioxidánsok, de gyógyítják és meg is újítják a bőrt. Ha sötét levelű zöldeket, például spenótot, brokkolit és kelkáposztát eszünk, akkor ezekből biztosan sokat juttatunk be, akár megvédhetik a bőrt a melanómától is.
Az erős antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyököktől és a napsugárzás okozta károktól, ezáltal fiatalabb és ragyogóbb megjelenésű lesz. Az antioxidánsok megkötik a káros szabad gyököket és megakadályozzák a sejtoxidációt. A fenolos flavonoidok, a likopin, a karotinoidok és a glükozinolátok a leginkább tanulmányozott antioxidánsok közé tartoznak. A béta-karotin, amely az A-vitamin egyik formája, például köztudottan szerepet játszik a bőrsejtek normál fejlődésében és az egészséges bőrtónusban. Éppen ezért további kiváló bőrszépítő zöldségek a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárga paprika, paradicsom.
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin (vagyis raktározódik) és erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezetet a sejteket, szöveteket és szerveket az említett károsító szabad gyököktől. Immunerősítő hatású is, véd a vírusok és baktériumok ellen. Ezenkívül az E-vitamin kölcsönhatásba lép, és segíti a szervezetet a K-vitamin felhasználásában. Még jobban felszívódik, ha C-vitaminnal kombinálják. Csodákat tesz a száraz bőrű emberekkel, megelőzheti az aknék megjelenést és a hegesedést, de védhet a leégéstől is.
Az E-vitaminban gazdag zöldségek pl.a piros és sárga paprika, a brokkoli, az avokádó és a spenót.
Említést kell még tenni az értékes növényi olajakról, melyek szintén táplálják és védik a bőrt. Az esszenciális zsírsavak tárházát kínálják ezek, ezért érdemes fogyasztani őket. Ilyen az avokádó, a kelbimbó és a dió- illetve mogyorófélék.
Ez is érdekelhet:
3+1 kamillatea alapú szépségrecept, amit egy borongós hétvégén élmény felfedezni
A kamillatea gyermekkorunk jól ismert főzete, alkalmazhatjuk gyomorrontásra, a bőr sérüléseinek megnyugtatására (antiszeptikus hatás), gyulladáscsökkentésre, epegörcsre, kiválóan ellazít, oldja a stresszt. Ha szeretnél többet tudni a felhasználásáról, olvasd el a cikkünket!
Forrás: healthline.com