Barion Pixel Stresszkezelő hobbi – Coloré

Stresszkezelő hobbi

2020. 11. 24.

A világ, sőt a közvetlen környezetünk is tele van olyan stresszfaktorral, amelyek hatnak ránk. Bármennyire is próbálunk azokról nem tudomást venni, megküzdeni azokkal, olykor annyira elveszik tőlünk az energiát, hogy a kiégés szélére kerülünk.

A feszültség és a stressz különösen hatványozódhatott bennünk ebben az évben. Olyan feszültségforrással találtuk magunkat szemben, amellyel eddig még sosem, ez a koronavírus-járvány. A karantén, a kötelező maszkviselés, az időkorlát, a vírustól való félelem, a bizonytalanság, a munkahely elvesztése mind olyan terheket rakott ránk, amelyre nem voltunk felkészülve.

A hatékony stresszkezelésre mindenkor szükségünk van, hiszen a stressz mindenhol leselkedik ránk. Elkerülni nem igazán tudjuk, ezért sokkal fontosabb, hogy a levezetésben, a stresszkezelésben gondolkodjunk. Ha a feszültség tartósan jelen van az életünkben, az megterheli a szervezetünket és testi, lelki gyötrelemként jelentkezik.

Az otthonmaradás idején különösen szükségünk volt kreativitásra, de talán rátalálhattunk önmagunkra, elveszettnek hitt kézügyességünkre, régi vagy új hobbinkra. Nemcsak a karantén idején jött jól az, ha egy olyan hobbiban teljesedhettünk ki, amely örömet is okozott, hanem a feszültségoldás egyik eszközeként is alkalmazható.

Sportban az egészség

A sportban a felgyülemlett stressz levezetését is megvalósíthatjuk. Annak ellenére is nagyon jót tesz, ha úgy érezzük, hogy nincs erőnk mozogni. Amint erőt tudnunk venni a lustaságunkon és belelendülünk a mozgásra, az jóleső fáradtságot eredményez, ugyanakkor mégiscsak feltölt. Ráadásul kordában tarthatjuk a súlyunkat és jó hatással lehetünk az egészségünkre.

Hobbi 3

Nyugtató hobbi

A stresszes világban meg kell találnunk azokat, amelyek oldják a stresszt. Egy kutatás során is ennek próbáltak utánajárni. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a hobbik, amelyek csökkentik a stresszt, normalizálják a szívritmust. Közel 2500 kitöltött kérdőív után szűkítették le 20 hobbira azoknak a körét, amelyeket aztán a kutatásban résztvevők maguk végezhettek. A vizsgálatban résztvevők — 20 és 30 év közötti nők és férfiak — maguk dönthették el, hogy a listán szereplő hobbik közül mit választanak, azokat heteken át gyakorolják. Mindeközben okosórát kellett viselniük, hogy a szívritmusok alakulását figyelemmel lehessen kísérni. Az összes hobbi közül a leghatékonyabb stresszcsökkentőnek a kötés bizonyult. A férfiak nehezen tudják elképzelni magukat kötőtűvel a kezükben. Nem is kötelezőszerű, de az biztos, hogy igazán lenyugtató elfoglaltság, sőt mi több alkotó tevékenység. A férfiak a horgászatot már sokkal közelebb érezhetik magukhoz. Jól is teszik, ha a vízparton való ücsörgést és várakozást választják, mert ez a második leghatékonyabb stesszcsökkentő tevékenység. A természet közelsége alapjában véve jó hatással van az emberre. A horgászat ráadásul csendes és egyéni tevékenység, amely lehetőséget ad arra, hogy elmélyedjünk saját gondolatainkban.

A folyamatosan jelenlevő és le nem vezetett stressz megbetegíti a testet és a lelket is. Habár a kutatás a kötést hozta ki a legeredményesebb feszültséglevezetőnek, mégsem gond, ha másban találjuk meg azt, ami el tudja terelni a figyelmünket, le tud nyugtatni.

/divat/szepseg/stresszkezelo-hobbi/