Barion Pixel A narancsbőr legnagyobb ellensége: a cellulit masszázs – Coloré

A narancsbőr legnagyobb ellensége: a cellulit masszázs

2023. 11. 19.

Cellulit vagy alakformáló masszázs, nyirokmasszázs vagy valami egészen más javasolt azoknak, akik narancsbőr nélküli, szép bőrre és egészséges alakra vágynak? Kiderítettük.

Preszter Bettina, a Mandy’s Beauty & Shape megálmodója 10 éve foglalkozik profi szinten személyre szabott masszázsokkal. A szakember elárulta, mi is a különbség a nyirokmasszázs és az alakformáló masszázs között, és hogy hogyan lehet igazán hatékonyan megtámadni a legmakacsabb narancsbőrt is. 

narancsbőr
Forrás: Getty Images

Először is nevezzük nevén a dolgokat

A nyirokmasszázs más néven nyirokdrenázs/lymphodrenázs egy olyan speciális módszer, ami serkenti és aktivizálja a nyirokrendszer működését, illetve a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását. Ilyenkor a nyirokcsomókat, nyirokvezetéket kezeljük, és alig nyomjuk, egyáltalán nem fájdalmas a kezelés. Nem is pirosodik, ugyanis a bőrhöz közeli nyirokereket kezeljük, emiatt a vérkeringés sem pörög fel. Kellemes, pihentető, körkörös mozdulatokból álló masszázstechnika. Nem fogyaszt, főként ödémásodás esetén vagy műtétek utáni regenerációhoz alkalmazzuk. A lassú mozdulatok a szövetnedveket mozdítják el, a sorozatos ismétlés gyorsítja fel leginkább a véredények és nyirokedények áramlását. A körkörös mozdulatok során hosszanti és kereszt irányban nyújtást végzünk, mellyel a szövetnedvek a nyirokcsomók felé kerülnek terelésre.

– avatott be minket a nyirokmasszázs titkaiba Betti, aki elmagyarázta, hogy a cellulit/alakformáló masszázs egészen más:

Az alakformáló, narancsbőr ellenes masszázst kézzel, erős nyomással végezzük, ez egy nagyon intenzív kezelés. Cél, hogy a vérkeringést serkentsük. A térd felől az ágyéki nyirokcsomók felé haladunk a masszázzsal, a méreganyagokat aztán a nyirokrendszeren keresztül vezetjük ki a testből. Az erős mozdulatok által a zsírsejteket készítjük kiürülésre, így csökken a zsírréteg mérete. Ez néha kicsit fájdalmas is lehet, és az érzékenyebb bőrű vendégeknél lilulással is járhat, de aggodalomra semmi ok, néhány nap múlva a lilaság elmúlik, és a fájdalom is csak rövid ideig tart.

Távozz, narancsbőr!

A narancsbőrt és súlyfelesleget eltüntetni a kellemes nyirokmasszázzsal nem lehet ugyan, de az erőteljes, hatékony alakformáló masszázsból már néhány kezelés látványos eredményt hoz, pláne, ha a szakember ahhoz vérkeringést fokozó olajat és köpölyt, azaz vákuumot is használ. A köpöly beindítja és négyszeresére turbózza az adott területen lelassult vér és nyirokkeringést, így a lerakódott salakanyag el tudnak kezdeni kiürülni. Javítja a kötőszövet víztartalmát és állapotát, hiszen a vákuum terápia hatására nő a hidratáltság és a kollagén termelődés is.

Érdemes a kezelések után rengeteg vizet inni, hogy a felesleges zsír a fellazított zsírsejtekből gyorsan távozzon, ezt pedig gyógyteák fogyasztásával is lehet segíteni. 

A narancsbőr legnagyobb ellensége a víz, minimum napi 3 liter javasolt, gyógyteákból szintén napi fél-1 litert is elfogyaszthatunk. Preszter Bettina vendégeinek személyre szabott gyógytea mixeket is rendszeresen összeállít, mindenkinek a saját szükségleteire szabva. 

Tévhit a “zsírtörés”

Sajnos gyakran látni olyan kezeléseket az interneten, amelyek a zsírsejtek összetörését ígérik, és olyanokkal is elkápráztatják sokszor az internetezőket, hogy megolvasztani is lehet vagy épp csökkenteni zsírsejteket. Ez mind tévhit. A zsírsejtek száma nem változik, a méretük az, amit csökkenteni tud bármilyen technika. A zsírsejteket üríteni lehetséges, és minél kisebbé válnak, annál szebbé és egyenletesebbé változik a bőr felszíne is. 

Narancsbőr a legvékonyabb csajokon is

A narancsbőr igazából nem bőrhiba, hanem bőr alatti zsírfelhalmozódás, amelyet az okoz, ha a kötőszövetekben nem elég intenzív a vérkeringés. A cukor és zsír raktározódik el ott, kitágítva a zsírsejtek méretét, ez okozza a göröngyös kinézetet és tapintást. Sajnos mozgásszegény és dehidratált életmóddal könnyen kialakul, még akkor is, ha az ember alkata kifejezetten vékony, de szerencsére sokkal könnyebben javítható a helyzet, mint ahogy azt évekkel ezelőtt – nem ismerve a speciális masszázs fajtákat – gondoltuk. 

Kiknek nem szabad kipróbálnia az alakformáló erős masszázsokat?

Szinte bárkinek javasolt az erőteljes cellulit masszázs, de friss sérülésekkel, sérvvel, csontritkulással, gyulladásokkal, epilepsziával vagy terhesség esetén mindenképp konzultálni kell kezelőorvossal. A menstruáció legerősebb napján ugyan végezhető a kezelés, de elég kellemetlen érzés lehet. 

Egészséges vendégeknél átlagosan már 3-4 kezelés nagyon látványos eredménnyel jár, ha még egy kis mozgást is beiktatnak mellé, akkor varázslatos átalakulásokat szoktunk látni. Akinek nincs ideje elmenni még edzeni is, de hetente kibírja a masszázst, és betartja, hogy sokat kell inni, ugyanúgy nagyon gyorsan tud változni a teste.

– mondta Betti, a Mandy’s technika fejlesztője. 

Borítókép forrása: Getty Images