A hazánkban is előállított aranyszínű napraforgóolaj nem csak gasztronómiai jelentőségű, hiszen kiválóan táplálja a bőrt.
A napraforgóolajat elsősorban sütéshez és főzéshez használjuk a hazai gasztronómiában, pedig a mutatós növény magjai olyan hatóanyagokkal vannak tele, mint az olajsav, az E-vitamin és linolsav. Ezek az értékes vegyületek jót tesznek a bőrnek és a hajnak egyaránt.
A napraforgóolaj egy nem komedogén hordozóolaj, amely erősen nedvszívó, és nem tömíti el a pórusokat. A legtöbb ember számára nem irritáló, és minden típusú bőrön használható, beleértve a száraz, normál, zsíros és pattanásos bőrt is.
Az E-vitamin egy antioxidáns, amely megvédheti a bőrt a szabadgyököktől és a nap káros hatásaitól, mint például a korai öregedés és a ráncok keletkezése. Ezért szépségvitaminnak is hívják, de kiválóan támogatja a szervezetet a terhesség alatt is. A napraforgóolajjal dúsított bőrápoló termékek használata jó módszer az E-vitamin bőrre gyakorolt jótékony hatásának elősegítésére.
A linolsav segít megőrizni a bőr természetes védőrétegét (bőrbarrier), támogatja annak nedvességmegtartó képességét. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatású is, az ekcémák ellen is hat és meggátolja a kórokozók megtapadását a bőrön.
A napraforgóolajat ki lehet próbálni sebek környékén is, mert sebgyógyító hatása van, felgyorsítja a bőr regenerálódását.
Az olajat használhatjuk tiszta formában, közvetlenül a bőrre, de ügyeljünk rá, hogy a szembe ne kerüljön! Mivel jó hordozóolaj, pár csepp illóolajat is tehetünk bele, a hatás növelésére.
Belekeverhetjük natúr testápoló készítményekbe is. Ha tehetjük, érdemes lehet bio, hidegen sajtolt fajtát választani.
Mielőtt alkalmazzuk, végezzünk bőrpróbát, főként, akik növényi allergiákban szenvednek (pl. dióallergia, parlagfű allergia stb.).