Mitesszerek? Ezt tegyük, ezt pedig ne!

2021. 02. 23.

Van, ami kifejezetten tilos, ha hajlamosak vagyunk a mitesszeres bőrre!

Mi a mitesszer?

A mitesszerek fekete, dudorszerű kis pöttyök, amik általában az orron, orrtőben, állon, néha a homlokon és az orcarészen jelennek meg. Nyitott eltömődött pórusok, amelyek oka a faggyúmirigyek túlzott olajtermelése. Túlzott faggyútermelés fordulhat elő a pórusok mélyén, a faggyú pedig önkéntelenül is a bőrfelszín irányába törekszik. Ennek oka lehet genetikai vagy hormonális. A tetejük azért fekete általában, mert a túl sok zsír és az elhalt hámsejtek együttese levegő és fény hatására oxidálódni kezd.

Ezt ne tegyük

Ha hajlamosak vagyunk a mitesszerek kialakulására, semmiképp se vigyük túlzásba a bőrradírozást, hiszen a probléma nem a felszínen, hanem a mélyben van, a radírozással pedig irritációt okozhat, amivel épp az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. Ne használjunk olyan kozmetikumokat sem, amik irritációt okozhatnak, ez ugyanis stimulálhatja a bőrben található idegvégződéseket, ami hormonkibocsátáshoz, és fokozott faggyútermeléshez vezethet, ettől pedig még több mitesszerünk lesz. Kerüljük az alkoholt, borsmentát, mentolt, citromot, lime-ot vagy eukaliptuszt tartalmazó készítményeket. Ne próbálkozzunk tapasszal, mert a rendszeres tapaszozástól gyengülhet a pórusfal, ráadásul csak a mitesszerek tetejét tudjuk így eltávolítani. Semmiképpen ne nyomkodjuk őket, mert felsérthetjük a bőrt, ami hegesedéshez vezethet, de a nyomással még beljebb tolhatjuk őket, ráadásul a kezünkről bekerülő baktériumok gyulladást is okozhatnak. Kerüljük a zsíros, olajos krémeket, arcápolókat, mert ezek eltömíthetik a pórusokat.

beauty 1721060 640
Forrás: Pixabay

Ezt tehetjük a mitesszerek ellen

Használjunk BHA vagyis szalicilsav tartalmú hámosítót. Ez ugyanis képes a pórusok mélyére hatolni, és belül támogatja a pórusfalak normális hámlási folyamatát, ezzel pedig segít kipucolni a felesleges olajat és az elhalt hámsejteket. Szerezz be niacinamid és cink tartalmú arcápolókat, mert ezek segítenek a bőr zsírosságának normalizálásában. Ilyen hatású gyógynövényeket is találsz, például a éti legyezőfű vagy az illatos ruta. Használj fényvédő krémet, hisz a káros UV sugárzás is elősegíti a pórusok falának elernyedését, így azok tágabbá válnak. Használjunk agyagos maszkokat, amelyek egyrészt a bőr felszínéről, másrészt a pórusokból is képesek zsiradékot felszívni.

Borítókép forrása: Pixabay