Barion Pixel A magyar lány, akinek lábai előtt hevert a világ, mégis elfeledve halt meg: 115 évvel ezelőtt született az első magyar szépségkirálynő: Simon Böske – Coloré

A magyar lány, akinek lábai előtt hevert a világ, mégis elfeledve halt meg: 115 évvel ezelőtt született az első magyar szépségkirálynő: Simon Böske

2024. 01. 31.

Te sem hallottál még az ország első szépségkirálynőjéről, Simon Böskéről, akit 95 évvel ezelőtt, január 6-án választottak Magyarország legszebbjének, majd nem sokkal később Európa szépének? Ne okold magad ha nem! A keszthelyi születésű szépség ugyanis világhírnév ide vagy oda, mégis elfeledve halt meg!

 Simon Böske 1909. február 15-én született a Zala megyei Keszthelyen. Ragyogó szépségét először 16 éves korában, 1925-ben fedezték fel. A Keszthelyi Korzó Szépévé, majd Balaton Tündérévé választották, 4 évvel később, 1929. január 6-án pedig megkapta a Miss Hungary címet. Ekkor már az egész ország rajongott érte, férfiak százai keresték a kegyeit. Még ugyanabban az évben, Párizsban őt választották Európa legszebbjének. Ezután hercegek, filmproducerek, diplomaták és hírességek keresték a kegyeit, filmszerepeket és reklámszerződéseket ajánlottak neki, de ő nem kért a csillogásból. Miután hazatért a franciaországi szépségversenyről, ünneplő tömeg várta Budapesten, a Gellért Szállóban bált is rendeztek a tiszteletére.

Simon Boske Miss Hungary Es Miss Europe
Simon Boske Miss Hungary Es Miss Europe

Világhírnév helyett szerelem

A fiatal szépség belefáradt a hirtelen jött népszerűségbe, inkább szögre akasztotta a koronát és 1930-ban férjhez ment a budapesti Brammer divatház és textil-nagykereskedés tulajdonosának fiához, Brammer Pálhoz. A házasság nem volt hosszú életű, a kapcsolat tönkrement, de Böske a válás után ismét férjhez ment, a Vígszínház igazgatójához, a harminc évvel idősebb Jób Dánielhez. A szépségkirálynő sosem dolgozott, férje tartotta el, aki 1955-ben elhunyt. Az egykori Európa szépe férje halála után mozgáskorlátozott lett, 1970-ben, 61 évesen, elfeledve, örökre lehunyta a szemét.

A 2003-as Európa-szépe sem kért a csillogásból

Szintén Zala megyéből származik Laky Zsuzsi, akit 2003-ban választottak Európa legszebbjének.  Az akkor 19 éves nagykanizsai születésű szépség sem kért a világhírnévből. Nem sokkal később hozzáment az MMA harcos Dietz Gusztávhoz, akivel azóta két kislányuk született, Luca és Lujza.

Laky