Barion Pixel 5 módszer a leégés kezelésére bőrgyógyászok ajánlásával – Coloré

5 módszer a leégés kezelésére bőrgyógyászok ajánlásával

2023. 05. 07.

A napon töltött idő utáni bőrpír, húzódás vagy leégés már akár a tavaszi napfényes időszakban is problémát jelenthet.

Az évszakok szinte átmenet nélkül váltják egymást, télből a nyárba, illetve már most májusban sem ritka a 25 fok és az égető nap. Nemcsak az érzékeny bőrűeknek, hanem mindenkinek ajánlott a fényvédelem tavasztól. A gyerekekre adhatunk szalmakalapot, baseballsapkát, ha a szabadban vagyunk, felnőttként pedig alkalmazzunk szenzitív bőrre is használható fényvédőket. Ha mégis beüt a baj, vagy már a nyarat élvezve szembesülünk a leégéssel, a következő módszerek tudása jól jöhet.

leégés
Forrás: Unsplash

Kerüljük a jeget

A leégések kezelésével kapcsolatos általános tévhit az, hogy a jég közvetlenül az érintett területekre történő felhordása segít, de sajnos ez ronthatja a helyzetet. Az eleve irritált, sérült rész ugyanis így az égési sérülésen kívül fagyási sérüléseket is kaphat. Ezenkívül a jég összehúzza az ereket a területen, ami csökkenti a véráramlást és lassítja a gyógyulást. Helyette csak hideg, hűs borogatást vagy fürdőt alkalmazzunk.

leégés, bőr
Forrás: Unsplash

Óvatosan az aloéval

Az aloe vera az egyik legnépszerűbb természetes gyógymód a leégés kezelésében. Ennek oka, hogy tele van antioxidánsokkal és egyéb vitaminokkal (A, C és E), amelyek segítik a bőr helyreállítását. Ám, az aloe verát is óvatosan kell használni. Csak tiszta gél, nedv formában alkalmazzuk, a kevert kozmetikumok további irritációt okozhatnak.

Zabpép, zabmaszk

A zab gyulladáscsökkentő. Tejjel vagy vízzel pépet készítünk a finomra darált zabpehelyből és azt felhelyezhetjük a lepirult részre. Sose dörzsöljük vele a bőrt!

Hidratáljunk

Igyunk ilyenkor minél több tiszta vizet, mert belülről is hidratálnunk kell. A víz ugyan nem gyulladáscsökkentő, de felgyorsítja a szervezet regenerációs folyamatait.

csillagjegy
Forrás: Unsplash

Kerüljük egy ideig az illatokat

Az irritált bőrön valóságos plusz égési érzést okozhatnak az illatanyagok. Amikor leégett a bőr, semleges, adalék és illatmentes dolgokat használjunk. Se parfümöt, se illatos szappant ne alkalmazzunk!

Forrás: Women’s Health

Borítókép forrása: Unsplash