Barion Pixel Így használd az elektromos fogkefédet – 5 hiba, amit elkövethetsz (x) – Coloré

Így használd az elektromos fogkefédet – 5 hiba, amit elkövethetsz (x)

2022. 11. 29.

Manapság egyre elterjedtebbek az elektromos fogkefék, ami használatában valamelyest különbözik a hagyományostól. Így nem csoda, hogy vannak hibák, amiket elkövethetünk fogmosáskor.

Az elektromos fogkefét bár régen, 1939-ben kifejlesztették, még közel száz év elteltével sem tudta kiszorítani a piacról a klasszikus fogkefét. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy sokan nem értik, hogy miért tudna többet egy elektromos fogkefe, mint a régi, megszokott verzió. Bizonyára vannak olyanok is, akik ódzkodnak tőle – nem voltam ezzel másképp én sem.

Első találkozásom a Philips Sonicare-rel

Nagyjából 2012-ben volt az első alkalom, hogy közelebbről is megismerkedtem az elektromos fogkefével. Hazalátogattam épp, és habár tudtam, hogy a család nagy része már átállt erre a változatra, én makacsul ragaszkodtam a régihez. Egyszer azonban úgy alakult, hogy egy ilyen fogkefe felszabadult, és akár meg is kaphattam volna. Anyukám nagyon győzködött, hogy higgyem el, hogy sokkal jobb: érezni fogom, hogy tisztábbak a fogaim.

Már-már féltem az első használattól. ,,Egy kicsit remegni fog a fejed!” – vetítette elő jó anyám a jövőt, amit apukám próbált ellensúlyozni: ,,Azért annyira nem lesz vészes! De megéri, hidd el!” – hangzott az atyai biztatás.

Szemükben csillogással, izgatottan álltak felettem, hogy mit szólok hozzá, de annyira furcsa szituáció volt, hogy végül magamra hagytak a fogkefével.

Néztük egymást. Semmi jóra nem számítottam: a fogorvosnál is csak a baj van, ha valami forgó tárggyal babrálnak a fogaim körül. A legrosszabbra felkészülve fogam fölé helyeztem a műszert, és bekapcsoltam. Legnagyobb meglepetésemre csiklandozást éreztem, és bár egyfajta remegés tényleg volt, közel sem olyan, mint amit a fejemben elképzeltem. A fogmosás végeztével a fogaimon végigfuttatva a nyelvem valóban éreztem, hogy simák, és üde frissesség járta körbe őket.

Elkötelezett elektromos fogkefehasználó lettem hát, ám mint kiderült, ennek a műfajnak is megvannak a maga követendő szabályai.

Sonicare

Hol hibázhatunk?

Bár a fogkefe elvégzi helyettünk a fogmosás nehezét, vannak tényezők, amikre oda kell figyelni, különben teljesen mindegy, hogy váltottunk-e vagy sem.

  • Ugyanúgy használjuk

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy ugyanúgy használjuk, mint a már megszokott, hagyományos fogkefét. Az elektromos fogkefével nem kell ide-oda sikálni a fogainkat! Elég odatartani és lassanként mozgatni, a kemény munkát a gépre bízva. A Philips Sonicare-rel úgysem tudnánk felvenni a versenyt, ugyanis percenként akár 62 ezer mozdulatra is képes!

  • Rossz fogkefét veszünk

Az első vásárlás előtt mindig nehéz a dolgunk, mert mint bármi más, a fogkefe is akkor a legjobb, ha kényelmes a fogása, és a kefe sem zavaró a szánkban. Előfordulhat, hogy mosás során bántja a nyelvünket, úgyhogy ne ítéljünk az első próbálkozás után, mert bőven van választék, így megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb formát!

  • Nem mossuk elég sokáig

Ebbe a hibába természetesen beleeshetünk a hagyományos kefékkel is, de van vele egy évek óta kialakult rutinunk, ami az új szerkezet miatt felborul. A Philips Sonicare fogkefék esetében nem történhet olyan, hogy ne mossuk elég ideig, erről ugyanis a kétperces SmartTimer időzítő és a félperces QuadPacer gondoskodik. Ezt még fokozva a fogkeféhez letölthető applikáció* mindenről beszámol nekünk arról, hogy melyik fogunk van kellően megtisztítva, így tudjuk, hogy milyen irányba haladjunk tovább.

(* A Prestige és DiamondClean típusok esteén elérhető funkció)

Sonicare
  • Nagy a nyomás

Kezdőként abba a hibába is beleeshetünk, hogy túlságosan odanyomjuk fogainkhoz a kefét. A Philips Sonicare ezt is figyeli, és fénnyel, illetve pulzáló hanggal jelzi, ha csökkentenünk kell a nyomást. Ez a beépített BrusSync üzemmódnak köszönhető, ami jelzést küld az intelligens markolatnak arról, hogy melyik kefefejet és intenzitást használja a fogmosás során. A fogkeféhez letölthető applikációban arról is láthatunk információkat, hogy a kefe megfelelőlen fedi-e fogainkat, vagy változtatnunk kell azon, ahogy tartjuk. Mivel percenként százszor ellenőrzi, hogy jól mossuk-e fogunkat, lényegében az egész fogmosás során „fogja a kezünket”! A Sonicare Prestige típusú fogkeféje valós időben képes alkalmazkodni hozzánk, így automatikusan elveszi a nyomást, ha szükségesnek érzi, és vissza is adja azt.

  • Ritkán cseréljük a fejet

Ez hagyományos fogkefe esetében is gyakori probléma lehet. A BrushSync technológiának köszönhetően a Philips Sonicare fogkefék jelzik, ha ideje lenne cserélni a fejet. A szerkezet azt is felismeri, hogy milyen fejet használunk, és ennek alapján javasolja a számunkra megfelelő fogmosási módot.

A Philips Sonicare a technológia bevonásával gondoskodik róla, hogy a fogmosás ne csak látszólagos, hanem hatékony tevékenységgé váljon. Akár gyerekeknek is kiváló karácsonyi ajándék, ugyanis a Sonicare For Kids kifejezetten az ő igényeikre van hangolva, és igazi élmény általa a fogmosás! Philips Sonicare a fa alatt, és mindenki egészségesebb fogakkal kezdheti az új évet!