Barion Pixel ,,A férjem már nem lopja az arckrémemet”: ilyen egy tökéletes férfi arcápolási rutin – Coloré

,,A férjem már nem lopja az arckrémemet”: ilyen egy tökéletes férfi arcápolási rutin

2024. 05. 24.

A férfiak számára a reggeli és az esti szépségápolási rutin legalább olyan alapvető szükséglet, mint a nőknél. Az pedig, hogy férj és feleség vasárnap este együtt tesz fel egy iszapos maszkot már egyáltalán nem egy tinisorozatba illő jelenet, hanem a valóság.

A tökéletes arcápolási rutin kialakítása mára legalább olyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, és a bőr fiatalságának a megőrzéséért folytatott harc csak egyre fokozódik. Az anti-ageing termékek egyre bővülő piacába igencsak könnyű belefulladni. Ahhoz, hogy kialakítsunk egy számunkra megfelelő, többlépéses reggeli és esti arcápolási rutint, minden esetben érdemes szakember segítségét kérni. A kozmetikusunk, aki már évek óta ápolja a bőrünket tökéletes szakmai segítség lehet, de az orvosesztétikai kezeléseken is megfelelő szakértői tanácsokat kaphatunk.

Harmincas nőként engem is teljesen magáévá tett az arcápolási őrület. Nem mintha ellen akartam volna állni egy percig is, sőt, mára megszállottan kenek magamra mindent, aminek az ,,INCI-listája átmegy a szűrőn. Aki tudja, hogy mi az az INCI-lista hasonló cipőben járhat, mint én. Aki nem, annak hamarosan – egy következő cikkemben elárulom. Az arckrémek, szérumok, esszenciák, permetek, lemosók, és maszkok tengerébe nemcsak én süllyedtem el nyakig, de nagyon úgy tűnik, hogy magammal rántottam a férjemet is. Neki sem kellett könyörögni, ugyanis észrevettem, hogy néha-néha bizony bele-belenyúl a krémeimbe, a hyaluron-szérumot is lelkesen csepegteti magára, sőt jó ideje a kozmetikusomhoz jár és saját arcápolási rutinja is van, ami minden reggel és este a nap nyitó és záró szeánszának az elengedhetetlen része.

férfi arcápolás
kép forrása: Getty Images

Annak ellenére, hogy teljesen más a bőrtípusa, mint az enyém, vannak egyes termékek, amik az ő arcbőrén is tökéletesen működnek. Ilyen a már említett hyaluronsavas szérum vagy a mélyhidratáló krémek és tisztító iszap-maszkok. A savas hámlasztómhoz vagy az apró szemcsés arcradíromhoz viszont hozzá sem nyúlhat, hiszen a rozacea-ra hajlamos bőrének ez semmiképpen sem tenne jót. Mivel ezzel ő is tisztában van, a fent említett termékeimet biztonságban tudhatom.

A férfi skincare hallatán sokan még mindig furcsán néznek, pedig nincs ebben semmi ördögtől való, és szerencsére már van egy korosztály, akinek a férfiak szépségápolási rutinja legalább olyan alapvető szükséglet, mint a nőké.  Az pedig, hogy férj és feleség vasárnap este együtt tesz fel egy iszapos maszkot már egyáltalán nem egy tinisorozatba illő jelenet, hanem a valóság. Gondoljunk csak bele, mi nők naná, hogy büszkén vonulunk annak a férfinak az oldalán, aki több évet is letagadhat a korából! De a tudatos arcápolás nemcsak a szépség és  a fiatalság megőrzéséről szól, hanem az egészségtudatosságtól is. De mi a különbség a női és férfi-rutin között, és miről lesz jó ez ápolási szeánsz?

férfi arcápolás
kép forrása: Getty Images

A férfi bőrápolási-rutin lépései

Ahogy a női arcápolásban úgy a férfiban is három fontos lépésből kell állni a rutinnak. Ez pedig a tisztítás a hidratálás és a táplálás. A tisztítás kapcsán gondolhatnánk, hogy a smink eltávolításának hiányában sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ám ez nem igaz, ugyanis a férfiak arcbőre sokkal több faggyút termel, mint a nőké. A pórusok alapos tisztítása érdekében tehát érdemes vattakorongon alkalmazható micellás vizet és habzó lemosót is alkalmazni, hetente egyszer pedig egy mélytisztító arcmaszk használata is kimondottan fontos, ugyanis a hatása szemmel látható.

Tisztítás után érdemes tonizálni a bőrt, hogy a pórusokat előkészítse a hidratáló és tápláló ceramidok számára.

Azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen, akár napi szinten is borotválkoznak állandó irritációnak van kitéve a bőr, ezért a gondos hidratálás elengedhetetlen a hámrétegek megóvása érdekében. A megfelelő hidratáló kiválasztása nagyon fontos, hiszen mindenképpen azt a terméket kell preferálni, ami nem nehezíti el a bőrt, könnyedén beszívódik, valamint kellemes az illata és az állaga is. A hidratálók amellett, hogy megőrzik a bőr nedvességtartalmát és jelentősen javítják az arcbőr szerkezetét, és akár órákon át friss érzetet keltenek.

A hidratálás után elengedhetetlen a táplálás, ami abban segíti a bőrt, hogy a sejtek feltöltődjenek vitaminokkal. Kiemelten fontos, hogy a nappali rutin harmadik lépéseként olyan tápláló készítmény kerüljön az arcbőrre, ami fényvédőt is tartalmaz, ugyanis nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy nyáron és télen is egyaránt fontos a fényvédelem, ami a nulladik lépése az anti-ageingnek.

férfi arcápolás
kép forrása: Getty Images

A három fő lépés mellett természetesen fontos a szemkörnyékápoló gélkrém, és adott esetben a szakállápoló-szerek használata is (tisztító gél és ápoló olaj). Az egyes permetek használata is praktikus és kényelmes megoldás lehet, ha egy hosszú napon az arc egy kis frissítésre vágyik.

A megfelelő termékek használata mellett nagyon fontos a férfiak esetében is a megfelelő mennyiségű folyadék elsősorban vízbevitel és az egészségtudatos, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend.

Bearded Man Applying A Face Mask
kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images