Barion Pixel Ez történik a bőrünkkel, ha nem használunk fényvédőt – Coloré

Ez történik a bőrünkkel, ha nem használunk fényvédőt

2023. 08. 02.

Lassan a csapból is az folyik, hogy mennyire káros a napsugárzás, mégis kevesen fordítanak elég időt arra, hogy megfelelően védekezzen ellene. Mert bár rengeteg a figyelmeztetés, mégis keveset tudunk arról, hogy miért is annyira fontos a fényvédő.

A sokak által áhított barnaságnak, komoly ára lehet. Az UV sugárzás azon túl, hogy a bőr idő előtti öregedését okozza, különféle bőrdaganatok képződésének kockázatát is fokozza. Sokan nem tudják, hogy a bőr egészségének megőrzéséhez nem elegendő az időszakos naptejhasználat, a hétköznapokon is szükségünk van megfelelő fényvédelemre. A legfontosabb termék ehhez egy széles spektrumú UV-védelmet nyújtó fényvédő krém, amelyet érdemes a napi rutinunkba beépíteni.

Gyorsabb öregedés fényvédő nélkül

A napimádók ráncosabb és rugalmatlanabb bőrrel fizetnek a korábbi barna bőrért. Ha nem védekezel a szabadban, ráncok és foltok alakulhatnak ki, amelyektől idősebbnek tűnhetsz, mint amennyi valójában vagy. Ez különösen igaz az olyan területekre, mint az arc és a mellkas, amelyek leginkább ki vannak téve a nap káros sugarainak.

Ha szeretnéd megelőzni a korai öregedést, fontos a naptej használata. A széles spektrumú fényvédő védelmet nyújt mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen, így segít megelőzni a ráncokat, öregségi foltokat.

fényvédő
Kép forrása: Pexels / Nikolay Osmachko

Szeplők és májfoltok

A napsütés akár hiperpigmentációt is okozhat, amelynek oka a napfény hatására történő túlzott melanintermelés. Az így keletkezett szeplők és májfoltok örökké velünk maradnak, csak halványítani tudjuk őket. A rosaceával küzdőknek is érdemes fokozottan figyelnie, ha napra mennek, hiszen az értágulattal járó betegséget az erős napsütés ronthatja, és fájdalmas pirosodást okozhat.

Napégés

A nap túlzott UV-sugárzásából eredő égési sérüléseket leégésnek nevezzük. Bőrön enyhe vagy súlyos leégés alakulhat ki, amely vörös, forró, fájdalmas foltok formájában jelenik meg akár hólyagokkal. Az égett bőr néhány nap múlva lehámlik.

A serdülőkorban történt leégésekkel kapcsolatos vizsgálat során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyári, legalább 6 órán át tartó, rendszeres fényvédők használata arányosan csökkenti a leégéses esetek számát.

fényvédő
Kép forrása: Pexels / Armin Rimoldi

Bőrrák

Az UV-sugárzás helyrehozhatatlan DNS-károsodást okozhat, amely génmutációt generálhat, végül pedig rákot okozhat a bőrben. Bőrrák esetén a bőrsejtek gyorsan szaporodnak, és rosszindulatú daganatot képeznek.

Egy a norvég nőkkel és a rák vizsgálatával végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a 15-nél nagyobb SPF fényvédők használata jelentősen csökkenti a melanoma kockázatát a 15-nél kisebb SPF fényvédőkkel összehasonlítva.

Forrás: Vedix, Colorescience, Helia-D 

Borítókép forrása: Pexels / Mikhail Nilov