A legtöbben még mindig arra vágynak, hogy a nyári hónapokban gyönyörű napbarnított bőrrel pózolhassanak a strandon. Azt viszont, csak kevesen tudják, hogy bizonyos ételek nagyban segíthetnek a vágyott szín elérésében. Mutatjuk, hogy melyek ezek!
Barnító ételek
A kulcs az A-vitamin tartalmú ételekben rejlik. Főként nyers gyümölcsökben és zöldségekben található meg ez az igen fontos vitamin. Szerencsére és talán nem is véletlenül, de a legtöbb nyári gyümölcsre jellemző a magas A-vitamin tartalom. Az őszi- és sárgabarack, a sárgadinnye tökéletes nassolni valók lehetnek a forró nyári napokon. Zöldségek közül pedig a sárgarépa áll a sor elején, hiszen magas béta-karotin tartalma segíti a bőr barnulását is. Szorosan utána a sorban megtalálhatjuk az öregedést gátló paradicsomot, a spenótot, és a brokkolit. A cikória, zöld színű leveleiben is rengeteg a már említett A-vitamin, ezért érdemes azoknak is megbarátkozni vele, akik nem rajonganak az ízéért.
Az A-vitamin mellett a bőr szépségéhez az E-vitamin is nagyban hozzájárul, ezért a zöldségek közül az édesburgonya, gyümölcsök közül pedig az áfonya, cseresznye, málna, és görögdinnye is tökéletes választás lehet. Az olíva bogyó és olíva olaj nem csak tökéletes növényi zsírforrás, de antioxidáns tartalma miatt a bőr egyik legjobb barátja is. Éppen ezért ha nem csak az egészségünk és a karcsúságunk a tét de a bőrünk barnasága is, akkor vacsorára érdemes összedobni egy olyan szuper egészséges salátát ami bővelkedik répában, spenótlevélben, paradicsomban valamint olíva szemek is díszítik a tetejét.
A növényi eredetű tápanyagok és vitaminok mellet a tojás sárgája is tökéletes segítség lehet, ha a sápadtság elűzéséről van szó.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tavasztól őszig csak ezeket az ételeket kell fogyasztani, de ha a barnulást segítő kencék mellett vagy helyett szeretnénk természetes úton belülről is hozzájárulni a tökéletes nyári színhez, akkor érdemes feltölteni az éléskamrát a fent említett élelmiszerekből.
Valamint a kellő hatás elérése érdekében arra is érdemes odafigyelni, hogy a nyári hónapokban ne vigyük túlzásba a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztását, mint például a narancs, (ami a színe ellenére megtévesztő lehet) ugyanis ezzel éppen az ellenkező hatást érhetjük el.