Barion Pixel A tested szuperereje – Coloré

A tested szuperereje

2020. 12. 30.

A szuperhősök csak képregényekben és filmekben léteznek, de ezek a rendkívüli emberi képességek egy része mindenképpen szupererőnek minősülhet.

Alváshiány elleni immunitás

Nem, nem vámpírok, de a DEC2 gén mutációjával rendelkező emberek akármilyen keveset alszanak, mégis jól érzik magukat. A lakosság nagy részének 8 óra az igényelt alvásidő, de a mutációval rendelkező 1% számára éjszaka körülbelül hat óra is jó – ez a mennyiség néhány alkalom után a legtöbb embert megsemmisíti. A betegségben szenvedőket „családi rövid alvóknak (FNSS)” is nevezik, és a szakértők úgy vélik, hogy néhány híres embernél, például Margaret Thatchernél és Winston Churchillnél is előfordulhatott.

tested szuperereje

Fejlett színlátás

Az átlagos szemnek három kúpja van, ami azt jelenti, hogy felismerheti a vörös, a zöld és a kék szín spektrumát, a BBC szerint nagyjából egymillió különböző árnyalatot tudunk megkülönböztetni. Vannak azonban úgynevezett tetrachromatok, akik közöttünk járnak, és négy kúp van a szemükben. Láthatnak ultraibolya árnyalatokat, lehetővé téve számukra, hogy 100 millió különböző színt érzékeljenek. Ez a ritka látási anomália gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és sokan észre sem veszik, hogy rendelkeznek vele.

Rugalmas szemgolyók

Beszéljünk egy őrült partitrükkről – a földgömb-alakú szem rendkívül ritka állapot, amelyben a szemed valóban kibújhat a foglalatából. A képesség hátrányokkal jár: egy tanulmány megállapítja, hogy az állapot olyan okokból származik, mint a „pajzsmirigy-szembetegség, sekély pálya és floppy szemhéj-szindróma”. Ez optikai neuropathiához is vezethet, így a betegségben szenvedőknek rendszeresen fel kell keresniük szemorvosukat.

Abszolút hallás

A „tökéletes hang” nem csak azt jelenti, hogy tehetséges énekes lehetsz: ez a képesség lehetővé teszi néhány embernek, hogy pontosan azonosítsák a hangjegyeket. Más szavakkal, egy d-mollt hallhatnak, és a helyszínen meg is nevezhetik. Az állapot hihetetlenül ritka – 10 000 emberből kevesebb, mint 1-en rendelkeznek valódi tökéletes hangérzékeléssel. A tudományos szakértők vitatják, hogy az emberrel születik-e ez a képesség, vagy tanulható-e, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy – kellő odaadással és edzéssel – az abszolút hallást ki lehet fejleszteni.

Egy második szempillasor

A distichiasisban szenvedők egy második szempillasort hordoznak, amely a szem belső nyálkahártya-rétegéből nő ki. Medscape szerint a hiba akkor következik be, amikor a hámsejtek nem képesek megkülönböztetni bizonyos mirigyeket. Ez egy sminkes valóra vált álma – gondolj dús szempillákra, nincs szükség segítségre. De egyesek számára az extra szempillák irritálhatják a szemet, és olyan problémákat okozhatnak, mint könnyezés, gyulladás és szaruhártya-fekélyek.

Túlélni extrém magasban

Aki kirándult bármely hegy tetejére, tudja, hogy a nagy magasság brutális lehet. De tudtad, hogy néhány bennszülött csoport, például a tibetiek képesek túlélni olyan magasan, mint az Everest? A kutatók úgy vélik, hogy ritka képességük az évek evolúciójából származik. Őseik, akik évezredeken át magas régiókban éltek, olyan vörösvértest-adaptációkat fejlesztettek ki, amelyek őrülten alacsony oxigénszint mellett teszik lehetővé a túlélést.

Kép forrása: pexels.com