A marokkói folyékony arany: Az argán olaj jótékony hatásai

Hajra és bőrre is használhatod a csodás összetevőt.

argan olaj

Nem véletlenül kapta meg a Marokkóban őshonos argánfa gyümölcséből származó olaj a folyékony arany nevet: annyi mindenre alkalmazható a szépségápolásban, hogy tényleg szinte aranyat ér.

A fától az olajig

A marokkói berberek többszáz éve eszik, isszák, gyógyítanak vele, használják kozmetikai célokra, a kétezres években pedig világszerte megismerték, a berberek pedig lelkesen gyűjtik be az argánfa gyümölcsét, és állítják elő belőle az olajat, hogy eladhassák más országoknak. Hatalmas a kereslet rá, bár nem olcsó. Rengeteg munka van a fától az olajig való eljutásban: be kell gyűjteni a gyümölcsöket – mielőtt a helyi kecskék hamarabb lecsapnak rájuk -, majd egy hűvös épületbe szállítani tárolásra, ezután csoportosan elkezdik feltörni a gyümölcs külsejét, aztán kisajtolni az olajat úgy, hogy összezúzzák a magokat. Egy liter kinyeréséhez nagyjából 2.5 kiló mag szükséges.

Mire jó az argánolaj?

Hagyományosan bőrbetegségek ellen alkalmazzák: az akne, az ekcéma és más bőrbetegségek ellen hatékony fegyver. Az argánolaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint és zsírsavakat, ezek hidratálják, fiatalítják és védik a bőrt, a fejbőrt és a hajat, illetve gátolják a bőrsejtek oxidációját. Érzékeny bőrre is alkalmazható, nem terheli meg, sőt, gyulladásgátló és antibakteriális hatása miatt még nyugtatja is a bőrt, így akár bőrpuhító testápolóba, akár arcbőrre és hajra egyaránt kerülhet, mindet simává, pihává, ápolttá és selymessé teszi.

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt feszesít is, és az argánolajban lévő schottenol a sejtmegújulást is elősegíti. A schottenol ritka, nehezen beszerezhető anyag, az argánolaj viszont bőségesen tartalmazza.

arganolaj
Kép forrása: Youtube

Amellett, hogy a haj selymesebb lesz, heti rendszerességgel alkalmazva a térfogatát is megnöveli, csökkenti a hajhullást, és elősegíti a hajnövekedést is. A fejbőr gyulladásait is megszűnteti, ezért bőrön és hajon egyaránt érdemes használni.

Borítókép forrása: Lush

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sport a mindened? Még betegen is? Kiderül, hogy lehet-e!