Táskatárolási tippek: tovább újszerű marad, ha így bánsz vele

Az ember lánya többnyire akkor szembesül a ténnyel, hogy kedvenc retikülje megkopott, megrogyott és ráncos lett, amikor már késő. Pedig egy bőr- vagy műbőr táska ápolása egyáltalán nem idő- és energiaigényes, ezért érdemes észben tartani az alábbi praktikákat, melyek segítségével a kiegészítők sokáig újszerűek maradhatnak.

A cipőkhöz hasonlóan a táskák is rendszeres ápolást igényelnek, csakhogy azokról könnyebb megfeledkezni, hiszen a legtöbb a gardróbba süllyesztve várja a sorsát. Ami óriási hiba, már amennyiben nem szeretnél pár évente újabb és újabb táskákra költeni.

Könnyen megvalósítható táskatárolási tippek

Mivel a táska tároló funkciója mellett csodás kiegészítőként is fontos szerepet tölt be a megjelenésünkben, ezért fontos, hogy kellően ápolt és rendezett legyen. Emiatt nemcsak tisztítására vagy fertőtlenítésére, de tárolására is oda kell figyelni.

Ne akaszd kilincsre

Te is olyan vagy, aki hazaérkezés után azonnal a fogasra, a szék támlájára vagy az ajtókilincsre akasztod a táskád? Nos ez egyáltalán nem tesz jót neki, mivel az anyaga folyamatosan nyúlik, ami miatt a ráncok és az apró repedések is hamarabb megjelennek rajta. Megóvhatod, ha akasztás helyett a táska kialakításának megfelelően a hasára vagy a hátára fekteted.

Védd a napfénytől

Táska anyaga mellett idővel a színe is jócskán megfakulhat. A közvetlen napfénytől csúnya foltok éktelenkedhetnek rajtuk, a kifakult anyagot pedig szinte lehetetlen megmenteni. Éppen ezért napsütéstől védett, lehetőleg nem túl párás helyen célszerű tárolni.

Ne tedd nejlonzacskóba

Ha hosszabb időre szeretnél félretenni egy szezonális darabot, akkor válassz egy textilanyagú zsákot, az ugyanis szellőzést biztosít az anyagnak. A nejlonzacskó viszont a lehető legrosszabb választás, mivel a műanyag könnyen hozzátapad a fényes felületekhez és a bőrhöz is. Így hosszabb távon tönkreteheti az anyagot, ráadásul könnyebben bepenészedhet.

Üresen rakd el

A táska eredeti formáját akkor tudod a legtovább megőrizni, ha üresen rakod el, esetleg megtömöd néhány újságpapírral vagy használaton kívüli textildarabbal (utóbbi jobban igazodik a táska alakjához). Segítségükkel megtartja eredeti formáját, és nem horpad be. Ha pedig teljesen biztosra mennél, a cipzárakat se felejtsd el behúzni.

Csak óvatosan az ápolószerekkel

Bár a bőr anyaga külső behatás nélkül is öregszik, bizonyos ápolószerek lelassíthatják ezt a folyamatot. Arra viszont figyelj, hogy mely termék milyen felületen alkalmazható, mivel bizonyos krémek és egyéb bőrtisztító folyadékok más hatással lehetnek a fényes és a matt felületekre.

Hogyan lassíthatod a bőr természetes elöregedését?

Mindenekelőtt töröld tisztára a táskát egy enyhén nedves, lehetőleg pamut törlőkendővel. (Szükség esetén langyos szappanos vizet is használhatsz hozzá. ) Alaposan szárítsd meg, majd egy újabb tiszta ronggyal vidd fel egyenletesen az ápolószert, ügyelve arra, hogy egyszerre ne használj sokat. Ez egyfajta védőréteget ad a táskának, melyet szükség esetén érdemes újrakenni.

Taskak
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Még a nejlon vagy más szintetikus anyagú táskákat se akard mosógépben mosni. Amennyiben a táska címkéje nem ír mást, minden esetben ajánlott kézzel átmosni a holmikat, hogy ne essen bajuk. Végezetül pedig kevés illuziórombolóbb látvány létezik annál, mint amikor a táskánkat elővéve kezünkbe akad egy kiborult kekszes zacskó, egy kupak nélküli rúzs vagy egy szétnyílt szemfestékes paletta, hatalmas felfordulást hagyva maguk után.

Az ilyen és ehhez hasonló balesetek csak úgy kerülhetőek el, ha beszerzel egy organizert, azaz táskarendezőt. Ez egy pár ezer forintos tétel, de ha cserébe táskád élettartama évekig meghosszabbodhat, akkor mindenképp megéri az árát. Plusz a táskarendezők könnyen tisztíthatók, és nevükből adódóan segítenek rendet tartani egy bármekkora méretű táskában.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban