A szép ruhákért: gőzölés vagy vasalás?

A ruhák nagyobb értéket képviselnek, ha megfelelően karbantartják őket, és megfelelő módon gondoskodnak róluk. A ruhadarabok gyűrődésmentesen tartása nehéz lehet, mivel maguktól elég rosszul hajlanak össze.

A legnagyobb vita az, hogy vajon vasalni vagy gőzölni kell-e ruhákat. Igen, mindkettő feladata a ráncok és gyűrődések eltávolítása szeretett ruházatunkból, de vannak előnyeik és hátrányaik, mivel mindkettőnek ellentétes funkciói vannak.

Forrás: Pexels.com

Gőzölés

A gőzölő viszonylag könnyen használható készülék, és könnyen ellenőrizheted a gőz irányát és áramlását a szöveteken. A gőzölő kölcsönhatásba lép az anyagokkal és fellazítja a feszes rostokat, hogy eltávolítsa a ráncokat.

Ha olyan szöveteket szeretsz, mint a gyapjú, a kasmír, a szatén és a selyem, akkor a gőzölő a megfelelő megoldás, mivel ezek a szövetek megfelelő kezelést igényelnek és finomak, mivel a túl sok közvetlen hő károsíthatja őket.

A gőzölő a divathét kedvencei, mivel a kulisszák mögött gyakran használják, hogy a ruhadaraboknak ránctalan és kész megjelenést kölcsönözzenek, így a gőzölő kéznél tartása mindig további előnyt jelent a ruhák számára.

Kerüld az olyan szövetek használatát, például velúr vagy bársony.

A ruhadarabok gőzölése nemcsak a ráncok kisimítását végzi, hanem az allergéneket és a szagokat okozó baktériumokat is megöli belőle.

A gőzölés tökéletes azokhoz a ruhákhoz, amelyek finom jellege miatt nem moshatók túl gyakran.

Vasalás

Ha nagyobb irányítást szeretnél és irányítani a hő irányát az erős ráncok elsimításakor, akkor a vasaló jó megoldás. A vasaló kézi vezetést igényel a szövet felett, és meglehetősen egyenletes melegséget kölcsönöz a ruhadaraboknak.

A vasaló olyan szövetekhez a legjobb, mint a farmer, a pamut, a poliészter és a nejlon, mivel ezek kissé durvábbak és hajlamosak könnyen ráncolódni, amelyeket nem lehet könnyedén eltávolítani. A vasalók hőmérséklet-szabályozóval vannak ellátva, amelyet a használt szövetek szerint kell beállítani.

Minden szövetnek különböző tulajdonságai vannak, ezért elengedhetetlen, hogy megértsd az adott ruhadarab hőigényét ahhoz, hogy sima, gyűrődésmentes legyen a felülete.

A jobb eredmények elérése érdekében szórj egy kis vizet olyan szövetekre, mint a pamut vagy a farmer. Könnyebbé és gyorsabbá teszed ezzel a ráncok eltávolítását. Mivel a fehérnemű kényes szövet, az égési sérülések elkerülése érdekében a hőmérsékletet 215–240 Celsius fokra kell beállítani.

Mindig vedd fel a ruhát a vasalás után 5 perccel, mivel ez megakadályozza a gyűrődések kialakulását a nap folyamán.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél