Mi az, amit a férfiak nem tudnak a chino nadrágokról? (x)

2023. 01. 05.

Már nagyon régóta keresel egy olyan összeállítást, ami az elegáns és a sportos stílust között van félúton? Muszáj megismerned közelebbről a chinokat! Ezek a karakteres férfi (vagy női) nadrágok jó pár évvel ezelőtt lettek divatosak és azóta állandó jelleggel megtalálhatóak a trendekben. Mit érdemes tudni a chino nadrágokról és miben különböznek?

Férfi chinok: honnan származnak?

Ami megkülönbözteti a chino nadrágokat, a többi nadrágtól, az a szabás. De honnan származnak a chinok? A feltalálók a XIX. század idején Indiában tartózkodó britek voltak, maga a nadrág pedig a katonai öltözetből származik, annak is a nyári változatából, ami kiválóan illeszkedett az ázsiai időjárási körülményeihez. A brit parancsnokok úgy döntöttek, hogy a fehér nadrágot átfestik, hogy jobban tudják magukat álcázni. Azt használtak, ami kéznél volt: kávé, curry és eperfalé. Az eredmény sárgásbarna, homokra emlékeztető szín lett, így jött létre a khaki szín, amiről manapság a zöld jut eszünkbe.

A következő, legfontosabb tényező a chinok történelmében az a spanyol-amerikai háború, amelyek során az amerikaiak vászonnadrágot hordtak, amit Kínában varrtak – innen a “chino” elnevezés, a “khaki” szót felváltva. Ezeket a szavakat használják felváltva az angolszász országokban, nálunk viszont a “chino” elnevezés lett elterjedt.

Chino nadrágok: Ah, ez a szabás!

Nézzük meg a szabást! A chino nadrág gyakorlatilag majdnem úgy néz ki, mint egy öltönynadrág. Ugyanakkor nem sokan tudják, hogy a kezdetleges chinok lazább lábszárral rendelkeztek. Az évek során a a nadrág simább lett, a lábszár pedig keskenyebb. A chino férfi nadrágok általában pamutból, vagy pamut és elasztán ötvözetéből készülnek, ennek köszönhetően jobban passzoltak és könnyebben lélegzett benne a bőr.

A férfi chinok folyamatosan fejlődnek, manapság nagyon könnyedén találsz olyan variációkat, mint az egyszerű lábszárral rendelkező slim chinok, vagy laza, sportos szabással ellátottak, esetleg a sima szabásúak, ami ideálisak az öltönyhöz. Változik természetesen az anyag is, amit a chino nadrágok varrásához felhasználnak. Ugyanakkor nem változnak a zsebek: nemcsak az átlós, az elülső részen, de hátul is. Legalábbis egyelőre!

Hogyan néznek ki a chinok? 

Mi a helyzet a színekkel, ezeknél a nadrágoknál? A kezdetleges fázisban, ez a nadrág kizárólag csak bézs árnyalatban volt kapható. Manapság gyakorlatilag, minden színben és mintában kapható. Barna, gránát, fekete, de még bordó, vagy rózsa is: a választás végtelen – szó szerint! Találsz még kockás modelleket, sima, zsebekkel, vagy pánttal. A divattervezők és konstruktőrök fantáziájára van bízva!

Mihez passzolnak a chino nadrágok?

Ez a rendkívül univerzális nadrág könnyedén beilleszthető a ruhatárunkba, gyakorlatilag minden stílussal jól mutat – elegánsabb kiadásban (inggel, öltönnyel, vagy pulóverrel) ugyanakkor lazább stílussal (póló, trikó, vagy melegítőfelső) is. Ugyanígy lesz a cipővel: tornacipő, félcipő, vagy sneakerek? Te döntöd el, a választás pedig mindig kiváló lesz!

A legérdekesebb chino nadrágokat megtalálod az Ozonee boltjában– Minták és színek sokasága, továbbá kiváló áraknak köszönhetően nemcsak egy párt vegyél, mi pedig garantáljuk: elégedett leszel!

Borítókép forrása: unsplash.com