Egy- vagy ötujjas? Kiegészítő vagy munkaeszköz? – Így született a kesztyű

Bizonyára nálad is előkerült már a kesztyű, amelynek fő funkciója a kéz melegítése. Nem volt ez mindig így.

Ahogy közeledik a hűvös időszak, úgy kerülnek elő rejtekükből a meleg évszakokban teljes mértékig száműzött ruhadarabok. A téli ruhatár egyik nélkülözhetetlen darabja a kesztyű. Elgondolkodtál már azon, hogy vajon honnan származik ez a klasszikus, aprócska, kezeket melegítő anyagdarabka?

Hogyan került kesztyű a kézre?

A ma már kiegészítőként is használt kesztyűnek eleinte semmilyen esztétikai funkciót nem szántak. A perzsák télen viseltek kezet melegítő darabot. Az ókori görögöknél a katonák, földművesek, és pásztorok viselték munkájuk során. Athénban pedig már az ínyenc ételek fogyasztása is kesztyűben történt, hiszen így könnyebb volt a forró étellel megküzdeni.

Az ókori kesztyű hasonlíthatott a mai egyujjashoz, csakhogy azt leginkább munkára használták, ezzel szemben Egyiptomban már úgy funkcionált, mint ékszer. Ezt bizonyítja Tutanhamon fáraó sírja, amelyben kesztyűt is találtak. Egyfajta státuszszimbólum volt.

Kesztyű, munka
Munkához használt kesztyű modern formája | Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A VII. században már a királyi udvarokban és a papi díszruhatárban is használatos volt, amely mutatta a gazdagságot, a hatalmat. A lovagi kultúrában is fontos szerepe volt a kézmelegítőnek, amely már bőrből készült és bélelt is volt, vagyis a nehéz, lemezpáncél alatt a kezet bélés védte. A kesztyű földre dobása például a párbajra hívás jele volt. Ha a férfi kesztyűt kapott egy hölgytől, az mindenképp biztató volt.

A X. századtól egyre inkább elterjedt a kezet melegítő darab, így már a spanyol és angol uralkodók is előszeretettel viselték és azok gazdagon díszítettek voltak. Nemcsak viseletként, hanem szándékot kifejező eszköz is volt: az uralkodók annak átadásával rangot, hatalmat nyújthattak át jelképesen.

A reneszánsz időszakában már a divat jelképeként viselték magukon az aprócska ruhadarabot. A jól öltözöttség egyik mércéje volt. A XVII. századig kézzel készített, horgolt vagy kötött, gyöngyökkel, kövekkel díszített kesztyűk kerültek használatba, ezután a franciák kezükbe vették a kesztyűkészítést és ahogy fejlődött a technológia, úgy a kézi varrást átvette a varrógép. Ekkor már a mindennapi, jómódot tükröző öltözék általános darabjává vált. Ez azt is jelentette, hogy a munkásosztály rétegeibe tartozók nem engedhették meg maguknak. A nap által barnított kézfej azt is mutatta, hogy dolgos, egyszerű emberről van szó.

Az 1900-as évek közepe felé megváltozott a divat és a kesztyű elveszítette erejét. Az már egyáltalán nem illett a laza stílusú öltözékhez. Azután ez a korszak is felül íródott, hiszen lezserség ide vagy oda, a hideg ellen óvni kellett a kezeket, így a divat és státuszszimbólum mellett fontosabbá vált a funkció.

Az eddigiekből megtudhattuk, hogy egy funkciójában és megjelenésében is gazdag kiegészítőről van szó, amelyet csoportosíthatunk használati célnak megfelelően:

  • munkakesztyű,
  • védő~,
  • divat~,
  • sport~.

Formáját tekintve megkülönböztetünk

  • egyujjas kesztyűt,
  • ötujjas ~,
  • ujjatlan ~,
  • hosszúszárú ~,
  • rövidszárú ~.

Anyagát tekintve készülhetett bőrből, textíliából, műanyagból, gumiból, szintetikus fonalakból vagy akár fémkarikából is.

Műanyag kesztyű
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Pécsi kesztyű

Nem mehetünk el szó nélkül a magyar kesztyűgyártás mellett sem, amely Pécshez köthető. Hamerli János Ausztriában és Csehországban tanulta ki a tímár szakmát és hazaérkezve, 1861-ben Pécsen kapott iparengedélyt, ahol beindította kesztyűkészítő műhelyét, amelyet aztán jól működő gyárrá fejlesztette fel. Üzemében már varrógépekkel történt a gyártás. A kemény munkának és a piaci igényekre való gyors reagálásnak köszönhetően Hamerli János nevet szerzett a hazai és a külföldi kereskedelemben is. A gyár szerencsésen átvészelte a második világháborút és a világhírnévnek így nem állta semmi útját. Az alapító halála után Pécsi Kesztyűgyár néven az ország legsikeresebb vállalataként működött.

A rendszerváltozás és a megváltozott divat miatt ugyan megszűnt a kesztyűgyártó vállalat, de helyén családi manufaktúrák tartják életben a kesztyűkészítést.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban