Ki az a Birkin? Nem ki, hanem mi! Avagy egy kézitáska és ami mögötte van

2023. 09. 15.

A női viselet szoros összefüggést mutat a táskákkal, amelyek legalább olyan fontos kiegészítői a megjelenésünknek, mint a cipők. Na, de egy Birkin táska?! Az külön kategória.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a táska a ruházatunk egyik fontos alapeleme. Habár kiegészítőnek nevezik, valójában, ha nincs táskánk, olyan hiányérzetünk, mint amikor otthon felejtjük a telefonunkat. Nélkülözhetetlen. Még nagyobb figyelmet kapna a táskád, ha az Birkin lenne.

Ha elegáns és luxus táskára gondolsz, azonnal a Szex és New York egyik kockája ugorhat be, amikor Sarah Jessica Parker és a csini ruhájához illő topánban és a karján csüngő táskával lépett ki az utcára? Igen, a női öltözék egy kulcsfontosságú darabja, hiszen benne van az „életünk”. A divatipar nem véletlenül állt rá ennek a hasznos kiegészítőnek külön gyártására, és rendkívül nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a praktikumon túl a divatnak is megfeleljenek. Sőt, maguk írják a divatot.

Birkin táska
Sorban állnak érte a hírességek / Kép forrása: Edward Berthelot / Contributor / Getty Images

Te jó Isten! Egy Birkin táska!

Ha nem hallottál még a márkáról, de a Szívek szállodája című sorozatra emlékszel, abban is volt egy olyan jelenet, amikor Rory ajándékot kapott Logantől egy táskát, aminek örült, de nem volt tisztában jelentésével, értékével. Naná, hogy egy Birkin táska volt. Bezzeg a nagyi, Emily.

Nos, ha te is úgy reagálsz a Birkin szó hallatán, ahogy Rory az ajándékára, akkor eláruljuk, hogy miért olyan fene drága.

A szépség és a divat véletlen találkozása

A Birkin táska története úgy kezdődött, hogy Jane Birkin brit énekesnő és színésznő ugyanazzal a repülőgéppel utazott Párizsból Londonba, amellyel Jean-Louis Dumas is. Dumas a francia Hermès divatház vezérigazgatója volt. Megtörtént a nők rémálma és Birkin táskájából minden a földre került. Ekkor javasolta Dumas, hogy sokkal praktikusabb, több zsebes változatra lenne szüksége a színésznőnek amellett, hogy stílusából, eleganciájából mit sem veszítene a táska. Birkin pedig helyeselt. Mindez még 1981-ben történt. Az ötlet megvalósult, Dumas ugyanis megalkotta a Birkin által ihletett hasonló elnevezésű kézitáskát.

Ez a véletlen, sors által vezérelt találkozás volt az, amelynek a Hermès világhírnevét köszönheti és a mai napig sorba állnak a hírességek, hogy egy darab a táskáik közül kezeik közé kerülhessen.

Miért olyan drága?

Nem jön bármelyik sarkon veled szembe egy Birkin. Ebben biztos lehetsz. Ez azért van, mert hihetetlen értéket képvisel, amelynek az az oka, hogy…:

  • kézzel gyártják, a legmagasabb minőségbőrből. A munkafolyamat amiatt lassabb, mert a Hermès szakemberei sok időt és figyelmet szánnak minden egyes táskára, ügyelnek a részletekre. Vagyis tényleg minden egyes darabot saját kezűleg készítenek el,
  • ahhoz, hogy ténylegesen odafigyeljenek minden darabra, sok idő szükséges, ezért a kifinomult minőség előállítását figyelembe véve a cég korlátozza a gyártási mennyiséget. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan nő a várakozási idő,
  • az egyéni igényeket is figyelembe veszik, mert nemcsak arra törekednek, hogy a drága táska szép és tartós legyen, de a megrendelő minden szempontból megtalálja abban azt, amit keresett,
  • mára már presztízs Birkin táskát hordani, a divatban és úgy általában is hatalmas értéke van.
Birkin táska
Sorban állnak érte a hírességek / Kép forrása: Edward Berthelot / Contributor / Getty Images

Birkin, a befektetés

Olyannyira erős befektetésnek tekintik a táskavásárlást, hogy egy felmérésben az arannyal és az S&P 500-zal (a tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok indexe) hasonlították össze. Az 1980 és 2015 közötti adatok elemzése azt mutatta, hogy az arany és az S&P 500 egyaránt ki van téve a pozitív és negatív ingadozásoknak is. Az ikonikussá lett táska azonban ebben az időszakban is csak pozitív ingadozást mutatott.

Az elmúlt 35 évben 500% feletti értéknövekedéssel büszkélkedhet a Hermès cég táskáinak köszönhetően, vagyis biztosabb befektetés, mint tőzsdézni. Várhatóan ez az érték csak nőni fog. Rekordszámú az új ügyfelek és befektetők száma annak ellenére – vagy éppen emiatt –, hogy nem érhető el bárki számára, csak speciális ügyfeleknek készítenek táskákat.

Nyitókép forrása: Edward Berthelot / Contributor / Getty Images