Barion Pixel Természetes ősz? Természetesen! – Coloré

Természetes ősz? Természetesen!

2021. 11. 17.

Az öregedés jeleként, de a természetesség jegyében is fel lehet fogni a haj hamvassá válását. Egyéni felfogás és megítélés kérdése, hogy ki hogyan áll az őszüléshez.

Az idő halad és öregszünk. A gyerekek esetében ez értelmi, érzelmi és fizikai fejlődés formájában mutatkozik meg, de a felnőtteknél szarkalábakban, a bőr megereszkedésében, kopaszodásban, őszülésben és korral járó nyavalyákban mutatkozik meg. Amióta az eszünket tudjuk, igyekszünk felvenni a harcot az öregedés jeleivel. Az őszülés csak az egyik.

Minden, ami azonnal látható és egyértelmű számunkra és másoknak is, azt természetesnek vesszük, hiszen nap mint nap szembesülhetünk azzal. Ahogyan mondani szokták, minden csoda három napig tart, azaz van egy időszak, amíg megszokjuk a furcsánk tűnő látványt. Ha ez így van, akkor miért gondoljuk úgy, hogy az ősz haj ciki?

Márpedig férfiak és nők küzdenek azzal, hogy eltussolják az ezüstös szálak, tincsek jelenlétét. Az erősebb nem esetében markánsabb megjelenést, érettséget, férfiasságot, sármot adó, de a hölgyek többsége ezt úgy élik meg, hogy megöregedtek, a csúnyulás útjára léptek. Emiatt igyekszünk leplezni azt. Ahogy a sminkkel is szebbé tesszük azt, amik alapjában véve vagyunk, úgy a hajfestés is ugyanezt teszi. Azzal a különbséggel, hogy a smink sokkal inkább ideiglenes megoldás, mert a bőr megóvása és egészsége érdekében körültekintően szükséges annak eltávolítása. Ezzel szemben a hajfestés sokkal tartósabb, az nem kimosható.

Ősz férfi sárm
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az őszülést abszolút az öregedés jelének tekintik, pedig az akár fiatalon megjelenhet az ember életében. A hamvas hajhoz való hozzáállás nehezíti meg azok életét, akik számára kellemetlen érzést kelt az ősz szálak megjelenése. Elveszíthetik magabiztosságukat, takargatni akarják mindenáron azt, ami teljesen természetes. Időt és pénzt áldoznak arra, hogy elrejtsék. A lebukás elkerülése érdekében ez gyakori fodrászlátogatást jelenthet.

Szemléletmódosítás

Egyre divatosabb a természetes megjelenés, amelybe az is beletartozik, hogy az ősz hajszálakat is bátran viselik. Még mindig szükség van a szemléletformálásra, miszerint az ősz haj egyenlő az öregséggel.

Ahogyan a női szőrzet meghagyása, a sminkmentes életmód egyre előtérbe került, úgy vált felvállalhatóbbá az ősz haj. Sokakat motiválnak azok a hírességek, akik a természetes öregedés hívei és ezt bátran, magabiztosan vállalják. Akik ország és világ előtt megmutatják azt, hogy milyen a tisztességes megöregedés, hatással lehetnek olyanokra, akik most szembesülnek az őszüléssel.

Elfogadod és megszereted?

Nemcsak a vegyi anyagoktól mentesíted a szervezeted, ha elfogadod a megjelenő hamvasságodat, hanem időt is spórolhatsz. Az azonban egyáltalán nem igaz, hogy az ősz hajjal már semmi teendő nincs. Tévhit, ugyanis a hajszálak szerkezete megváltozik, hiszen csökken a szervezetben a melanin termelődés. Emiatt azonban máshogy kell bánni a hajjal:

Ősz haj ciki
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
  • érdemes fodrász tanácsát és segítségét kérni abban, hogy megtaláld az őszülő hajadhoz leginkább tökéletes frizurát. Nemcsak tartást ad a hajadnak a jó vágás, de abban is segíthet, hogy megszeresd azt, akivé ősz hajjal válsz,
  • ha kemény víz ömlik a csapból, az bizony kémiai reakció által fénytelenné, kopottá teheti a hajadat, a klórtól pedig fakóvá válik. Ennek elkerülése érdekében speciális sampont alkalmazhatsz, de a zuhanyfejre felszerelt szűrő is jó szolgálatot tehet,
  • az őszülés szárazabbá, keményebbé teszi a hajszálakat, ezért a hajápolási termékek terén is módosítanod szükséges. Az ősz hajra való hajkondicionáló és halolaj a kellemesebb tapintás és esés miatt is fontos, valamint egészségesebbé, fényesebb válik a frizura,
  • az ősz jelentsen hamvasat és nem sárgát. Éppen emiatt használhatsz akár hamvasító sampont. Óvatosan kell ezzel bánni, mert a túl sok ugyan eltünteti a sárgás hajszínt, de helyette lilává válhat, amely semmivel sem jobb,
  • a haj szerkezetének változásával nemcsak a hajápoló termékeken szükséges módosítani, hanem a hajformázó eszközökén is. A sűrű sörtéjű fésűvel sokkal jobban igazítani lehet a szálakat, erősen egybe tartják a frizurát.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix