Szép hajat szeretnél? Iktasd ki a szulfátot!

Nem szoktad elolvasni a samponok összetételét? Itt az ideje, hogy ezen változtass!

A jó sampon megszabadítja a hajunkat és a fejbőrünket a zsírtól, szennyeződésektől és a hajformázás során rákerülő kemikáliáktól. Ez a hatás a tenzideknek köszönhető, ami nélkül a samponok nem tisztítanának megfelelően. A tenzideknek több fajtája létezik, az egyik ilyen a szulfát, amiről az utóbbi időben számos tanulmány és kutatás igazolta, hogy ártalmas lehet a hajnak és a fejbőrnek. A szulfát ugyanis remekül tisztít, viszont nagyon szárít és irritációt válthat ki.

A szulfátos sampon használatának következményei

De mi is történik, ha szulfát tartalmú sampont használunk rendszeresen? Ilyenkor a hajunk minden hajmosáskor veszít a nedvességéből, ami főleg a hajvégeken és a töredezett részeken látszik. Ezt főleg száraz hajon vehetjük észre: a hajunk töredezettebbé, szárazabbá és rugalmatlanabbá válik. A fésülhetetlenség, filcesedés, zsíros hajtő, korpa és a festett haj gyors fakulása sok esetben mind mind a szulfát tatalomra vezethetők vissza. Ezek a problémák viszonylag hamar megoldódhatnak, ha áttérünk a szulfátmentes samponok használatára.

Ezért használnak szulfátot a samponokhoz

DE vajon, ha a szulfát ennyire káros lehet a hajnak, miért használják még mindig a samponok készítéséhez? A szulfát viszonylag olcsó összetevő, ezért a cégeknek megéri az alkalmazása. Ezen kívül rendkívül széles körben használható: a tusfürdők, arc- és bőrtisztítók jelentős része szulfát hozzáadásával készül.

Forrás: Pixabay

A jó összetevők

Léteznek azonban olyan tenzidek, amelyek kevésbé szárítják a hajat és a bőrt. Ilyenek például a kókusztenzidek. Ezeknek a használata azonban költségigényesebb, hiszen természetes alapanyagokból nyerik. A száraz fejbőrre és töredezett hajvégekre azonban mindenképp érdemes ilyen alapanyagú termékeket használni, ezek ugyanis tartják a haj nedvességszintjét és anélkül tisztítanak, hogy kiszárítanák a fejbőrt.

Ez a szulfát különösen káros

Ha a sampon csomagolásán a nátrium-lauril szulfát vagy röviden SLS, azt a terméket mindenképp kerüld, ez a vegyület ugyanis különösen agresszívan árt a bőrnek és a hajnak. Erős zsírtalanító hatása miatt a hajvégeket károsítja és a fejbőrt is irritálhatja. Az SLS nem csak samponokban fordul elő, hanem mosó- és mosgatószerekben is, éppen erős hatása miatt. Ami azonban jó az edényeknek és a foltos ruháknak, a hajban súlyos károsodásokat okozhat.

Nagyon száraz hajra ilyen sampon való

Ha nagyon száraz a hajad, ne csak a szulfátot kerüld, de a szilikont is. Ez ugyanis filmréteget képez, ami nem engedi átjutni az egyéb tápanyagokat és hosszú távon károsítja a hajat. Ha nagyon száraz a hajad, mindenképp natúrkozmetikumokat válassz, ami alkohol- és parabén mentes

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tippek az orchidea gondozásához