Barion Pixel Stonewalling: Egy jel, hogy baj van a kapcsolattal – Coloré

Stonewalling: Egy jel, hogy baj van a kapcsolattal

2021. 03. 12.

Amikor a párok elkezdenek magukban és egymás közé falakat felhúzni, már nagy a baj.

Egy német párkapcsolat-kutató szervezet, a Gottmann Intézet évek óta foglalkozik a párkapcsolatok sikerességének kutatásával és azzal, hogy miért működnek egyes kapcsolatok évekig tökéletes összhangban, míg a többi kapcsolat esetében feloldhatatlannak tűnő problémák nehezítik a mindennapokat. Az intézet alapítója, John Gottmann szerint négy alapvető jel utal egy kapcsolat végére, amelyekből az egyik a Stonewalling, azaz a „kőfalazás”

Mit is jelent a „kőfalazás”?

Itt alapvetően arról van szó, amikor az egyik vagy mindkét fél falakat épít maga köré és ezzel maguk közé. Az egyik vagy mindkét fél tudatosan elzárkózik és nem hajlandó bizonyos témákról beszélni. Ez úgy képzeljük el, hogy mondjuk idegesít minket valami, amit szeretnénk megbeszélni a párunkkal, de ahogy elkezdenénk előadni, ami bánt minket, azonnal védekezni kezd a másik, majd a témát is a szőnyeg alá söpri azzal, hogy elhagyja a helyiséget, ezzel lehetőséget sem adva további vitának vagy a dolgok tisztázásának.

vita
Forrás: pixabay.com

Mik a következmények?

Mindannyiunknak lehetnek rossz napjai, amikor nehezebben viseljük a kritikát és egyszerűen csak menekülnénk egy nyomasztó szituációból. DE képzeljük csak el, mi a helyzet akkor, ha minden egyes kritikus beszélgetés „kőfalazással” végződik:

  • Soha nem tisztázzátok, ami téged nyomaszt
  • Úgy érzed, nem vesznek komolyan és alábecsülnek
  • A kapcsolat nem tud fejlődni, mert a problémákat nem oldjátok meg
  • Az elégedetlenségedet magadba kell fojtanod, mert a partnered nem nyitott rá
  • Feladod, hogy kimondd a problémákat, mert a reményét is elvesztetted annak, hogy valaha is megbeszéljétek őket
  • Meg nem értettnek érzed magad

Mit lehet tenni?

Ha újra és újra felismered ezeket a jeleket a kapcsolatodban, akkor se ess pánikba. A „kőfalazás” ugyanis csak akkor jelenti véglegesen a kapcsolat végét, ha a másik három viselkedési minta is érvényesül, amiről Gottmann beszélt. Ezek pedig: állandó kritika (itt nem az építő kritikáról van szó, hanem inkább szemrehányásokról), alábecsülés (amikor a partnered azt érezteti veled, hogy nem vagy elég jó, bármit teszel is), defenzivitás (amikor a legjobb védekezés a támadás és a kritikák teljes visszautasítása).

Hogy viselkedj ilyen helyzetben?

A fennálló probléma nem jelenti azt, hogy ennek örökre így is kell maradnia. Íme néhány tipp, hogy a pozitív irányba mozdítsd a dolgokat:

  • Ha a partnerednél vette észre a „kőfalazást”: Próbálj jól időzíteni, hisz egy nehéz munkanap után kevesebb eséllyel lesz nyitott a párod egy kritikus beszélgetésre. Próbálj barátságos légkört teremteni, így kevésbé érzi majd élesnek a szavaidat. Kezdd a mondatokat a „te” helyett „én”-nel, így kevésbé hangzik szemrehányásnak egy-egy mondat.
  • Ha magadon vetted észre a „kőfalazást”: Kérj gondolkodási időt, hogy nyugodtabban tudj szembenézni a problémákkal. Próbáld kevésbé személyesnek érezni a szavait. Nehéz, de hasznos, hisz a partnered nem az egész lényedet kritizálja, hanem egy bizonyos dolgot kifogásol. Vedd úgy, mint egy új lehetőséget, ha ugyanis kibeszéltek egy addig meg nem oldott problémát, új dimenziókba emelkedhet a kapcsolatotok.

Borítókép forrása: pixabay.com

/csalad/parkapcsolat/stonewalling-egy-jel-hogy-baj-van-a-kapcsolattal/