Barion Pixel Miért nehéz kimondani, hogy „szeretlek”? És ki mondja ki először? – Coloré

Miért nehéz kimondani, hogy „szeretlek”? És ki mondja ki először?

2022. 03. 09.

Miért nehéz kimondani, hogy szeretlek? Nincs még egy olyan korai mérföldkő egy kapcsolatban, ami annyi félelemmel jár, mint kimondani ezt a bizonyos szót. De ki legyen az első? Ezt mondják a kutatások.

Egy friss kapcsolat legalább annyi szorongást tartogat a feleknek, mint amennyi izgalmat ketten együtt átélnek. Hiszen gondoljunk csak bele! A szívünk hevesen ver, és elolvad, mint vaj a forró serpenyőben, miközben az első csókot várjuk; apránként közelebb kerülünk egymáshoz; elmeséljük az emlékeinket, a titkainkat, életünk mindazon apró, bizalmas részleteit, amit senki másnak. Közben aggódunk, hogy választottunk valóban méltó-e a bizalmunkra; később pedig megpróbálunk jó benyomást tenni, amikor megismerkedünk párunk családjával, barátaival. Mindezek ellenére alighanem nincs még egy olyan korai mérföldkő egy kapcsolatban, amit annyi félelem és szorongás kísér, minthogy ki mondja ki először az sz-betűs szót. De miért nehéz kimondani, hogy szeretlek?

És miért félünk ennyire tőle, amikor a filmekben, sorozatokban rendre türelmetlenkedve sürgetjük a főszereplőket, hogy mondják, fedjék már fel érzéseiket, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy fülig szerelmesek egymásba. Art Markman, a Texas-i Egyetem pszichológusa szerint a helyzet azonban némileg bonyolultabb. Ahogy fogalmaz, az attól való félelem, hogy szerelmet vallunk, és a másik nem viszonozza azt, önmagában is elég visszatartó tényezőnek számít az érzelmek kimutatásától. Hozzáteszi: ha a felek közül csak az egyikük érzelmei intenzívek, az mindenképp egy olyan helyzetet teremt, amikor tisztázniuk kell, mennyire elkötelezettek a kapcsolatban.

Miért Nehéz Kimondani, Hogy Szeretlek Lánykérés Előtt
Miért nehéz kimondani, hogy szeretlek, amikor fülig szerelmesek vagyunk egymásba? (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Miért nehéz kimondani, hogy szeretlek?

Rengetegen kutatják a „szeretlek” szót, pontosabban keresik a választ arra, hogy kinek és mikor kellene először kimondania – és hogyan reagál erre a másik. Hiszen ez a szó nem csupán egy erős érzelmi töltettel bír, de egyben ez az elkötelezettségi szint indikátora is. A közvélemény vélekedése szerint egy romantikus kapcsolatban az esetek többségében elsőként a nők vallják meg nyíltan az érzelmeiket.

A mostanáig készült kutatási eredmények azonban épp az ellenkezőjét mutatják: a férfiak nem csupán előbb kimondják, de hamarabb szerelembe is esnek. Egy 2011-es tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a férfiak akár pár hét után is gond nélkül kimondják a „szeretlek” szót, míg a nőknek jellemzően sokkal több időbe telik, mire érzelmileg eljutnak erre a pontra. A kutatók abban látják a jelenség lehetséges magyarázatát, hogy egy induló kapcsolat esetén a nőkben egyfajta öröklött „védekező mechanizmus” aktiválódik, amely az evolúció során azért alakult ki, hogy legyen elég idejük minél alaposabban megismerni választottjukat.

Mi a helyzet a férfiak evolúciós késztetéseivel?

Ezen kérdésnek jártak utána egy szintén 2011-ben publikált tanulmány szerzői, Joshua Ackermann, a Michigani Egyetem pszichológia professzorának vezetésével. Ackermann és kollégái azt vizsgálták, hogyan hat a szerelmi vallomás időzítése az első szexuális együttlét bekövetkezésére egy induló kapcsolatban. Ackerman szerint a férfiak evolúciós természetüknél fogva hajlamosabbak arra, hogy még ha nem is őszintén, de mihamarabb szerelmet valljanak, megnövelve ezzel esélyeiket az aktusra, és ezáltal a reprodukcióra.

„A szeretlek szó kimondása tehát ebből a stratégiai szempontból is fontos” – magyarázza Ackerman. Hozzáteszi: egy szerelmi vallomás számos olyan „haszonnal” kecsegtet, mint például az alkalmi romantikus kapcsolatok. A szakember szerint amennyiben a férfi még az első szexuális együttlét előtt szerelmet vall, azt valójában – az esetek többségében öntudatlanul, ösztönből cselekedve – azért teszi, hogy elnyerje a hölgy bizalmát, és nagyobb esélye legyen a szexre.

Miért Nehéz Kimondani, Hogy Szeretlek Egy Romantikus Kapcsolatban
A tettek gyakran beszédesebbek a szavaknál (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mit válaszol erre a nő?

A kutatócsoport azonban arra a megállapításra jutott, hogy ha egy férfi idejekorán kezd szerelemről beszélni, a nők fejében azonnal megszólal a vészcsengő. Magyarán sejtik, hogy a szerelmi vallomás nem szívből jön, nincs mögötte valódi elkötelezettség, ez csupán eszköz, egy trükk a férfinek a szexuális együttlét sürgetésére – ez pedig igencsak rizikós abból a szempontból nézve, hogy a közös gyermekek kihordása és felnevelésük oroszlánrésze (ahogy az kialakult az evolúció során) a későbbiekben javarészt a nőkre hárul.

A tanulmány szerint a nők sokkal boldogabbnak érzik magukat akkor, ha párjuk az első szexuális együttlétet követően beszél komolyabb érzelmekről. Ackerman szerint az az ösztönös reakció, amely azt súgja a nőknek, hogy legyenek óvatosak a túl korai szerelmi vallomásokat illetően, valójában ugyanaz a mechanizmus, amelynek hatására ők is képesek kimondani a szeretlek szót, hiszen ekkor már valószínű, hogy a partnerük nem csupán rövid távra tervez, és nem hagyja el őket az első néhány együttlét után.

Ösztönök, és ami mögöttük van

Markman szerint az evolúciósokon kívül kulturális okok is állhatnak annak háttérben, hogy előbb a férfiak vallanak szerelmet párjuknak. A társadalmi hagyományok ugyanis megkövetelik a férfiaktól a vezetői szerep felvállalását a kapcsolatban, és mindig ők kezdeményezzenek, az első randimeghívástól az eljegyzési gyűrű megvásárlásáig. Ebből a szemszögből nézve elég logikus, hogy a „szeretlek” szó is tőlük hangzik el elsőként. Markman szerint mindemellett a férfiak többsége úgy látja, a nőknek sokkal nagyobb szükségük van arra, hogy biztosítsák őket az érzelmi elkötelezettségükről, mint fordítva.

Modern társadalmunkban, ahol az általános vélekedés szerint egy kapcsolat alapja a romantikus szerelem, a többség szerint minél gyakrabban kinyilvánítjuk érzelmeinket, annál jobb. Markman szerint viszont a tettek olykor beszédesebbek a szavaknál. „Ha valaki feláldozza a saját rövid távú jóllétét, kényelmét a párkapcsolatért, az gyakran beszédesebb jele a szerelemnek még az eljegyzési gyűrűnél is” – magyarázza a kutató. Hozzáteszi: a „szeretlek” szó jelentése idővel egyébként is új értelmet nyer egy kapcsolatban. A kezdetekkor fellépő erős, intenzív érzelmek helyét az a fajta elköteleződés veszi át, amellyel szeretnénk újra és újra megerősíteni a kapcsolatot.

Miért Nehéz Kimondani, Hogy Szeretlek Egy Kapcsolat Indulásakor
Miért nehéz kimondani, hogy szeretlek? (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ki mondja ki először?

Mikor érdemes tehát kimondanunk azt a bizonyos sz-betűs? Egyáltalán: mi mondjuk először? A kutatóknak erre csupán egyetlen – és nem igazán meglepő – tanácsa van: legyünk akár nők, akár férfiak, csak akkor mondjuk ki, „szeretlek”, ha valóban komolyan is gondoljuk. Noha napjainkban hatalmas a nyomás a kapcsolatokon, szerintük szükségtelen túlgondolni a szerelmet. Ne beszéljünk szerelemről, ha valójában nem így érzünk, ha pedig valóban biztosak vagyunk az érzéseinkben, akkor ne engedjük, hogy a félelem és a szorongás meggátolja kifejezésüket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix