Barion Pixel Jár még az ingyen ebéd? Ki fizessen a randin? Mit vár el egy nő, és mit egy férfi? – Coloré

Jár még az ingyen ebéd? Ki fizessen a randin? Mit vár el egy nő, és mit egy férfi?

2024. 06. 29.

A párkeresők körében már régóta vitatott téma, hogy kinek illik fizetnie a számlát az étteremben a randik alkalmával. A hagyományos társadalmi normák szerint nevelkedett hölgyek többsége a férfitól várja el, hogy fizessen a randevún, de valljuk be őszintén, ez a felfogás manapság igencsak idejétmúlt, hiszen ezek az elképzelések még akkor keletkeztek, amikor a hölgyek fő feladata a háztartásvezetés és a gyereknevelés volt, és amikor még nem rendelkeztek önálló egzisztenciával.

Nem mindig egyértelmű, hogy ki fizessen a randin / Kép forrása: Getty Images
Nem mindig egyértelmű, hogy ki fizessen a randin / Kép forrása: Getty Images

Manapság viszont a nők többsége a férfiakhoz hasonlóan dolgozik, így ez a kérdéskör újraértelmezésre szorul. Egyrészt idejétmúltsága miatt, másrészt pedig az élelmiszerárak és szolgáltatások robbanásszerű drágulása okán. 2024-ben egy kétfős vacsora egy elegánsabb  fővárosi étteremben 30-40 ezer forinttól indul, amibe nem mindig fér bele az előétel és alkoholfogyasztás. Ha otthon főzünk, azt sem mindig úszhatjuk meg sokkal olcsóbban. Ma már az is luxusnak számít, ha a barátainkat áthívjuk vacsorára. Egy vadidegent (akit lehet, hogy soha többé nem látunk) megvendégelni pedig bőven a józan ész határait súrolja.

Ma már igencsak drága mulatság egy alkalomra meghívni olyat, akit aztán soha nem fogunk látni / Kép forrása: Getty Images
Ma már igencsak drága mulatság egy alkalomra meghívni olyat, akit aztán soha nem fogunk látni / Kép forrása: Getty Images

A randizási szokások országonként változnak, ahogyan az is, hogy a különböző kultúrák számára mi az ami elfogadott és mi az, ami nem. Például Svájcban teljesen normális, ha a randizó felek megosztják a számlát, de a magyar nők számára sokszor „red flagnek” számít, ha a férfi hasonló ötlettel hozakodik elő. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a férfi dolga a fizetés az étteremben, különösen az első randin. Ugyanakkor egyre többen vannak, akik a kölcsönös hozzájárulásban hisznek, és azt vallják, hogy a számla elosztása, vagy a költségek felváltva történő fedezése megfelelőbb megoldás. A fiatalabb generációk körében ez a megközelítés egyre népszerűbb, tükrözve a nemek közötti egyenlőség és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Couple On A Date
fotó: Gettyiimages

Összességében elmondható, hogy mindenki másképp vélekedik arról, hogy kinek kellene fizetnie a randevúkon az ismerkedési szakaszban. A legfontosabb, hogy a nő és a férfi nyíltan kommunikáljon elvárásairól, hogy könnyebben megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldást. A lényeg az, hogy mindkét fél komfortosan érezze magát, és tiszteletben tartsák egymás elvárásait és értékeit.

#cosmovagyok

Nyitókép forrása: Getty Images

/csalad/parkapcsolat/ki-fizessen-randin/