Barion Pixel 21 napos kihívás: Így teremtsd meg magadnak a tökéletes párkapcsolatot 3 hét alatt – Coloré

21 napos kihívás: Így teremtsd meg magadnak a tökéletes párkapcsolatot 3 hét alatt

2024. 06. 23.

3 hét alatt újra fellobbanhat a láng két ember között egy ellaposodott kapcsolatban is! Ez az egyik mottója Szilágyi Szilviának, aki coach-ként és mediátorként segíti a hozzá fordulókat abban, hogy az életük története sikerfilmmé váljon. Szilvi az elmúlt másfél évtized alatt számtalan embert, párt és csoportot kalauzolt el azon az úton, amely önmaga és szerethetősége újra felfedezéséhez vezetett. A szakember most nagy dobásra készül! Szeretné megmutatni az embereknek, hogy egy kis odafigyeléssel 21 nap alatt milyen nagy változások történhetnek egy ellaposodott párkapcsolatban, ezért június végén elindít egy online kihívást, ami arról szól, hogy a résztvevőknek 21 napon keresztül minden nap egy feladatot kell megcsinálniuk, amikkel napról napra közelebb kerülhetnek a párjukhoz.

Multiethnic Couple Handshake With Consultant At Home
fotó: Gettyimages

Coloré: Milyen változásokat lehet elérni 3 hét alatt és milyen feladatokkal lehet változásokat elérni a kapcsolaton belül?

Szilágyi Szilvia: Játszunk el a gondolattal: minden reggel korábban kelsz, hogy elvégezz mindent otthon, mielőtt munkába indulsz, reggelit készíts a másiknak vagy tízórait csomagolj, magadra alig marad időd, és minden nap megfogalmazod, hogy valami hiányzik.

Egyik reggel meglepetten veszed észre, hogy a reggelid és egy kedves kis üzenet vár az asztalon: Szép napot!

Mostanában egyre többször gondoltál arra, hogy alig találkoztok és ha együtt is vagytok, kevés az igazán meghitt pillanat, amiből úgy érzed, fontos vagy még.

Tehát meglepődsz a gesztustól, nem is igazán tudod, hogyan reagálj rá, de talán egy kicsit jobb kedvvel indulsz munkába és amikor hazaérsz és a párod kedvesen megkérdezi milyen volt a napod, elkezdesz másképp tekinteni rá és magadra is. A film, amely a párkapcsolatodról szól, lassan elkezd átíródni és napról-napra egyre jobban érzed magad benne.

Portrait Of Happy Loving Couple With Man Giving Woman Piggyback As They Hug In Autumn Park Together
fotó: Gettyimages

A változás, két egymást szerető, de talán egymástól kissé eltávolodott ember párkapcsolatában nagyon gyorsan elkezdődik, hiszen mindketten arra vágynak, hogy újra közeledjenek egymáshoz. Ha ez 21 napon keresztül folyamatosan megerősítésre kerül, új szokások alakulhatnak ki, amelyek újra felpezsdíthetik a kapcsolatukat.

Olyan párkapcsolatban, ahol már sokkal nagyobb a távolság a két ember között, és nem biztos egyik fél sem a saját, sem a másik érzelmeiben, a változás lassabb, hiszen messzebbről kell indulniuk egymás felé, de nem áthidalhatatlan.

A legszembetűnőbb változások az egymás közötti kommunikációban, a közösen töltött idő minőségében és mennyiségében gyorsan megmutatkoznak, hiszen ki ne keresné a másik társaságát, ha az neki is örömet okoz.

Img 8754 1
fotó: Szilágyi Szilvia

Coloré: Milyen típusú feladatokat kapnak a résztvevők a kihívás alatt? 

Szilágyi Szilvia: A párkapcsolatban élők sokszor azt gondolják, hogy egy adott dologról mindkettőjüknek ugyanazok ugranak be, és sokszor csak Mi -ként gondolnak magukra.

Két ember kapcsolódásában véleményem szerint nagyon fontos, hogy ne vesszen el a Te és az Én sem, hiszen ők ketten együtt alkotják a Mi-t.

A feladatok erre irányulva elősegíthetik a másik és közben a saját igények és vágyak feltérképezését is, a különbözőségek és hasonlóságok felismerését, ami közelebb hozhatja egymáshoz a feleket.

A játékosság és a közös időtöltés, az elismerés és a másik fontosságának éreztetése, az őszinte, erőszakmentes kommunikáció mind részét képezi a kihívás feladatainak.

Shot Of A Young Couple Dancing Together In Their Kitchen
fotó: Gettyimages

Coloré: A párkapcsolatban élők közül vannak, akik hajlamosak lehetnek arra, hogy mindig a másik féltől várják a változást. Lehetséges úgy is változásokat elérni egy kapcsolatban, ha csak az egyik fél változik meg?

Szilágyi Szilvia: A párkapcsolatot a közelség és a távolság folytonosan váltakozó táncának szoktam nevezni, melyben, ha az egyik megváltoztatja a lépéseit, az a másik tánclépéseire is hatást gyakorol.

Éppen ezért, ha az egyik fél több szeretettel és figyelemmel fordul a másik felé, az óhatatlanul kiváltja a másik ember változását is. Természetesen két egymást szerető ember kapcsolatáról beszélünk, ahol közös vágy az összetartozás harmonikusabbá tétele.

Tökéletesen megértem a gyakorta felmerülő kérdést, amely valószínűleg sokakban most is megfogalmazódik: Miért mindig nekem kell tennem, változtatnom a kapcsolatunkért? 

Erre mindig azt szoktam mondani: ha valamiből többet szeretnél, adj belőle többet, indítsd el a változás kerekét, egyszerűen azért, hogy az általad vágyott állapot bekövetkezzen. Amíg arra várunk, hogy a másik lépjen, rengeteg idő kárba vész és megfosztjuk magunkat a boldog és harmonikus párkapcsolati megélésektől. Természetesen az első lépéseket megtesszük, de nem az összeset, hiszen, mint ahogy említettem, ez egy közös tánc: botladozunk vagy közös harmóniára együtt lépünk.

Img 8597 1
fotó: Gettyimages

Coloré: Mit gondolsz, mik a legfőbb problémák a párkapcsolatokban? 

Szilágyi Szilvia: Két különböző családi háttérrel és mintákkal rendelkező ember összekapcsolódása nem kis kihívás és folyamatos odafigyelést és megértést igényel.

A kapcsolatok különböző szakaszaiban nem mindig jut elegendő idő arra, hogy a felmerülő különbözőségeket és elakadásokat azonnal orvosoljuk és ezzel a problémákat csak görgetjük magunk előtt.

Legtöbbször a nem megfelelő mennyiségű és minőségű kommunikáció, a konfliktusok nem, vagy nem hatékony kezelése lavinát indít el a kapcsolatokban.  A mi mindig összeveszünk és ezért inkább nem beszéljük meg a problémát, vagy a ki tud hangosabban és bántóbban kiabálni felfogás hosszútávon okoz károsodásokat, mint a bizalomhiány, a féltékenység és a gyanakvás is.

Rohanó világban élünk, nincs időnk semmire, hivatkozunk erre előszeretettel és észre sem vesszük, hogy pont azokra nincs elég időnk és türelmünk, akik a legfontosabbak voltak egykor számunkra.

Tele vagyunk elvárásokkal és szabályokkal és pont azt akarjuk megváltoztatni és kritizáljuk folyamatosan, ami miatt egymást választottuk, ami miatt a másik olyan érdekes volt számunkra: a különbözőségeinket.

Legtöbbször ezeknek nem is vagyunk tudatában, éppen ezért nem is tudjuk megváltoztatni őket, egészen addig, amíg a felszínre nem kerülnek és rálátunk megoldási módjainkra.

Couple Use Smartphone Device, While Sitting On A Couch In The Cozy Apartment. Boyfriend And Girlfriend Talk, Do E Shopping On Internet, Watching Funny Videos, Use Social Media, Streaming Service.
fotó: Gettyimages

Bízom benne, hogy ez a 21 napos kihívás segíthet abban, ami az én hivatásom legfőbb célja is, hogy az emberek értékes párkapcsolatuknak a nehézségek felbukkanásával ne véget vessenek, hanem azokban képesek legyenek akár egyedül is csodás változásokat elindítani.

Coloré: Mik a jól működő párkapcsolatok legfőbb ismérvei? 

Szilágyi Szilvia: Magam is párkapcsolatban élek több mint három évtizede és hiszem, hogy a kölcsönös tisztelet és bizalom elengedhetetlen feltétele ennek.

A kapcsolatoknak megvannak a fejlődési fázisai és még azokon belül is hol közeledünk, hol távolodunk egymástól és ha szerencsénk van, időnként a szimbiózis állapotát is megélhetjük.

Az élet viharában egymást támogatni, becsülni és a felmerülő problémákat közösen megoldani fantasztikus feladat, ami bizony néha nagy kihívásokkal jár, de közös kompromisszumokkal, egymásra figyeléssel megoldható.

Azt szoktam mondani, ha egy kapcsolatban fejlődni tudok, az lehetek, aki vagyok és a másiknak is lehetővé teszem, hogy megélje önmagát, a legtöbbet adtam és kaptam, amit csak egy kapcsolatban megélhetek.

Végül, de nem utolsósorban úgy gondolom, a párkapcsolat két tökéletlen ember kapcsolódása, akik egymás számára, a maguk gyengeségeivel együtt lehetnek éppen elég jók.

Img 8492 1
fotó: Szilágyi Szilvia

Coloré: Miért indítod el a 21 napos kihívást? Mire szeretnéd felhívni az emberek figyelmét?

Szilágyi Szilvia: Párkapcsolati mediátorként és coachként nagyon sokféle emberrel, párral dolgozom együtt nap-mint nap, és mindig visszaigazolást kapok arról, hogy bár különbözőek vagyunk, de mindannyian ugyanarra vágyunk: szeretetre és figyelemre. Azért, hogy ez a miénk legyen, nagyon sok mindenre képesek vagyunk és sokszor mégis úgy érezhetjük, nem viszonozzák a szeretetünket, nem becsülnek meg minket.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy bár valóban vannak olyan párkapcsolatok, ahol az egyik fél nem tudja vagy nem akarja már a szeretetét adni a másiknak, de legtöbbször nem ez a helyzet. Egyszerűen az emberek többsége úgy érzi, nem értik, értékelik őket és nem azt kapják, amire vágynak, hanem azt, amit a másik megfelelőnek gondol és ez legtöbb esetben egészen más.

Gondold csak végig: amikor ajándékot kapsz, reménykedsz, hogy a másik észrevette, mennyire felkeltette a figyelmedet például egy táska és amikor kibontod a csomagot valóban egy táskát találsz benne, de nem azt, mire vágytál. Lehet, hogy akár drágább, márkásabb is, de Te mégis csalódott vagy és arra gondolsz: ennyire nem ismer engem, nem figyel rám, csak a saját fejével tud gondolkodni és már el is kezdődik a távolodás. A másik fél szintén nagyon csalódott, mert ő pont azt akarta kifejezni, mennyire fontos és értékes vagy neki és a lehető legdrágábbat vette meg, amit csak tudott. Olyan ez, mintha különböző nyelvet beszélők meg akarnák győzni a másikat valamiről a saját nyelvükön és megbántva érzik magukat, ha a másik nem, vagy nem az elvárásaik szerint reagál.

A kihívással segítséget és lehetőséget szeretnék nyújtani a résztvevőknek arra, hogy több, a másik számára valóban a szeretetet kifejező figyelmet adjanak párjuknak az ő szeretetnyelvüket jobban megismerve, és ezáltal boldogabbá tegyék a párkapcsolatukat és persze önmagukat is.

21 nap alatt természetesen nem tudunk minden problémát megoldani, de ha újra elkezdenek közeledni egymás felé, egymás valódi igényeinek meglátásával, elindulhat egy csodás, harmonikusabb szakasz a kapcsolatukban.

/csalad/parkapcsolat/igy-teremtsd-meg-tokeletes-part/