Így óvd magad, ha rossz passzban vagy

Mindannyiunknak vannak rossz napjai, de van, amikor különösen sérülékenyek vagyunk.

Veszekedtetek, a szakítás szélére került a kapcsolatotok, felbosszantottak a munkahelyeden vagy egyszerűen csak rossz passzban vagy? Mindannyiunkkal előfordul, hogy úgy érezzük, a hátunk közepére kívánunk mindent és mindenkit. A legfontosabb ilyen helyzetben, hogy tudd, ez is elmúlik egyszer és újra jól fogod magad érezni, csak egy kis időre vagy szükséged. Összeszedtünk néhány tippet, amik segítségével addig is könnyebben át tudod vészelni a mindennapokat.

Telefon ki, üzenetrögzítő be

Ilyenkor a legkevésbé van kedvünk fecsegni, netán egy újabb problémával szembesülni, ezért nyugodtan kapcsold ki a telefonod egy kis időre, de állítsd be az üzenetrögzítőt. Így akkor tudod meghallgatni az üzeneteket, amikor úgy érzed, már készen állsz rá, ráadásul látod, ki keresett. Az is segíthet, ha kiírod a közösségi oldalaidra, hogy most egy ideig e-mailen vagy elérhető, hisz ez is olyan kommunikációs forma, ahol te döntheted el kinek és mikor válaszolsz.

Vonulj vissza egy kicsit

Egy kicsit vonulj ilyenkor a háttérbe, próbáld elkerülni a vitákat és az olyan helyzeteket, ahol aktív részvételre van szükség. Arra azért ügyelj, hogy ne gubózz be hosszú időre, mert a rossz hangulat magába is szippanthat! Nézz meg egy jó kis vígjátékot, vagy vedd elő a könyvet, amit már régóta halogatsz. Sétálj egy nagyot, a friss levegő néha csodákra képes. Ha érzel magadban erőt, csinálj meg egy online edzésprogramot, a mozgás és a sport ugyanis adrenalint szabadít fel, ami a hangulatodon is sokat fog dobni.

Forrás: Pixabay

Írj feladatlistát

Amikor épp rossz passzban vagyunk, a legkisebb elintézendő feladat is hatalmas kihívásnak tűnik. Vannak dolgok, amiket azonban nem lehet halogatni, ezekről készíts egy listát. Jelölj ki magadnak egy célt, hány feladatot fogsz aznap elvégezni és oszd be úgy a napod, hogy ne legyen megterhelő ugyan a számodra, de minden nap intézz el 1-2 dolgot. Ahogy haladsz a kipipált tételekkel, úgy fogod egyre jobban érezni magad.

Használd ki a szívességeket

Legyen szó akár barátokról, akár pedig kollégákról, ne félj élni a kínálkozó lehetőségekkel és ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, kérj segítséget! Ehhez persze az szükséges, hogy amikor éppen jó passzban vagy, te is vedd észre, mikor van rád szükség és vállald át a kollégáid feladatát vagy ugorj át egy barátnődhöz egy finom sütivel, amikor úgy érzed, rossz hangulatban van és egy kis beszélgetésre van szüksége. Ezzel nemcsak nekik okozol örömet, de ilyen helyzetekben te is könnyebben élsz majd az ilyen szívességek kérésével.

Ha sokáig tart, fordulj szakemberhez

Nagyon fontos, hogy ezek a tippek csak rövid időszakokra szólnak, tehát ha 1-2 hét elteltével is úgy érzed, hogy a hangulatod semmit sem javult és továbbra is nagyon sötéten látsz mindent, fordulj szakemberhez! Ne feledd, a pszichológus ma már nem úri huncutság, hanem nagyon sokat segíthet abban, hogy a rossz hangulatod ne csapjon át depresszióba. Segíthet, ha magadnak vezetsz egy naplót, így pontosan tudod, mikor kezdődtek a rossz hangulatú napjaid és hogyan haladtál a leküzdésével.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket?