Barion Pixel Érzelmi zsarolás a párkapcsolatban – Coloré

Érzelmi zsarolás a párkapcsolatban

2021. 06. 20.

Sajnos egyáltalán nem ritka jelenség a kapcsolatokban a zsarolás.

Csak akkor tud bárki zsarolni, ha úgy ismer téged, mint a tenyerét. Épp ezért a leggyakrabban azoktól az emberektől kaphatod ezt, akik a legközelebb állnak hozzád. Sajnos előfordul párkapcsolaton belül is, hogy érzelmi zsarolásnak vagy kitéve, még ha nem is tudsz róla.

Általában egy kéréssel kezdődik. Viszont, ha visszautasítod, egyre agresszívvebbé válnak, mondván, hogy de ők csak jót akarnak, szeretetből kérik amit kérnek. Te továbbra is kitartasz, mert nem érzed helyénvalónak a kérést, vagy egyszerűen csak nem akarod teljesíteni. Ebben a korai szakaszban csak annyit érzékelsz, hogy a másik nem fogadja el a nemet, mint választ. Csúnyán néz, apró megjegyzéseket tesz, szép lassan megpróbál belekényszeríteni abba, hogy meggondold magad.

A három legtipikusabb eszköz az érzelmi zsarolásban a félelem, a bűntudat és a kötelességtudat. Tudják, hogy mit kell mondani ahhoz, hogy kihozzanak a sodrodból, vagy hogy eltántorítsanak a véleményedtől. Nem sokat gondolkodnak, ha téged kell hibáztatni valamiért, ami valójában az ő hibájuk. Szélsőséges esetben fenyegetőzésbe is torkollhat a dolog, mondván, hogy komoly következményei lesznek, ha nem teljesíted a kérést.

Erzelmi Zsarolás
Kép forrása: Freepik

Minden lépés arra szolgál, hogy nyomás alá helyezzenek. Nem ritka a “tedd meg, különben elhagylak” típusú fenyegetőzések. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy megjelenik a fizikai bántalmazás veszélye akár te akár a saját irányában. Ettől csak mégjobban összezavarodsz, majd elbizonytalanodsz, hogy nem lenne-e mégiscsak jobb teljesíteni a másik kérését.

Amikor eljutsz a zavarodottság állapotába, jön a vádaskodás, általában olyan dolgokkal, amiket el sem követtél. Ettől csak mégjobban meginog magadban a bizalmad, ahogy azt is egyre inkább érezni fogod, hogy nem vagy elég jó a másiknak. Hétköznapi dolgokból hatalmas teátrális balhékat generálnak, aminek a végén úgy érzed magad, hogy egy nagy kudarc az egész kapcsolat, hiszen akaratlanul bántod a másikat.

Előbb, vagy utóbb beadod a derekad és megteszed, amit a másik kér és hirtelen minden visszakerül a normális kerékvágásba. Természetesen ez nem tart sokáig, hiszen a saját önbizalomhiányukból fakadóan hamarosan találnak valami új dolgot, amivel bajuk van és kezdődhet az egész elölről.

Fontos, hogy akármennyire is a tetőfokára hágnak az indulatok, igyekezz nyugodt maradni. Ha kapsz egy kérést, amire nem fogad el a másik nemet, és látod a zsarolás jeleit, kérj egy kis időt a gondolkodásra. Amikor mindketten nyugodtak és kipihentek vagytok, üljetek le és beszélgessetek arról, hogy hogyan tudjátok egymás határait tiszteletben tartani. Ugyanis attól, mert együtt vagytok, még nem mondhatja meg neked, hogy hogyan éld az életedet. Mindeközben pedig próbáld meg felderíteni a saját gyengepontjaidat, hogy amikor a másik akarva, vagy akaratlanul elkezdené őket kihasználni, észrevehesd. Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy konkrét bántalmazássá fajulhat a dolog, azonnal fordulj sarkon és menekülj, kérj segítséget valakitől akiben megbízhatsz.

Borítókép forrása: Freepik