A szerelem bevonzása és egyéb praktikák

2020. 11. 23.

A szerelem csak úgy betoppanhat az ember életébe, de van, hogy kanyargósabb az út addig, amíg két ember egymásra talál.

Imába foglalhatjuk kéréseinket, a feng shui szerint berendezhetjük otthonunkat és jóshoz is ellátogathatunk annak érdekében, hogy segítséget kapjunk párunk megtalálásában. Ezzel párhuzamosan akár online társkereső felületen is jelen lehetünk. A szerelem életünk központi témája és ez mindig így volt. A középkori emberek élete nagyon eltért attól, amelyet most élünk. A szokások, a hagyományok is nagyon eltértek attól, amelyet manapság tapasztalunk. A középkorban jellemzően nagy szerepet kapott a vallás. A hiedelmek és babonák annyira behatárolták az emberek cselekedeteit, hogy mindent annak megfelelően tettek. Az emberi kapcsolatok mindig is meghatározó volt az emberek életében, ezért bármit megtettek annak érdekében, hogy sikeres legyen a csábítás, a figyelemfelkeltés. Olykor egyészen elképesztő praktikákat vetettek be annak érdekében, hogy a szerelem beteljesedjen. Nemcsak a középkorban éltek ezek a hiedelmek, hiszen még vannak olyan ősi babonák, amelyeket ma is életben tartunk.

Szerelmi varazslat 3

A jelenben

Még ma is kívánunk valamit a szülinapi tortán lévő gyertyák elfújása közben. Egyes tárgyainkat kabalaként hordozunk, mert hiszünk „varázserejükben”, vagy nem mosunk és teregetünk újév első napján, mert szerencsétlenséget okoz. Óvakodunk attól, hogy egy tükör összetörjön, mert hét szerencsétlenségben lehet részünk. Hosszasan lehetne sorolni a babonákat.

 

Tükör, mint varázseszköz

A tükör mágikus tárgy, amely  több kultúra babonáiban is megjelenik. Évezredek óta fontos szerepe van a jövő meglátásában, a jóslásban. A középkorban ennek a tárgynak arany ára volt. A tükör szimbolizálhatja a lelket, a vizet és ennek a misztikus tárgynak olyan jelentőséget tulajdonítottak, hogy megmutatja a jövőt, a leendő életet, a párt, a szerelmet.

 

Varázslatok és bájitalok régen

Amikor még a világ dolgait csak megtapasztalták az emberek, de arra nem tudták a magyarázatokat, abból az időből származnak a babonák. Ezek a hiedelmek még ma is élhetnek, habár már nagy szerepük talán már nincs. A hiedelmek jelentős hatással voltak az emberek viselkedésére, tettére. A jövendőbeli megtalálása, a házasság beteljesedése, a sikeres családalapítás olyan fontosak voltak, hogy azokra megoldást akartak találni.

Szerelmi varazslat 1

A bájitalok olyan keverékek, amelyeket azért kotyvasztottak, hogy a betegségeket meggyógyítsák, a szerelmet megtalálják. A nők körében volt igazán elterjedt az, hogy bájitalok elkészítésével és fogyasztásával kívánták meghódítani a férfiakat. A férfi figyelmének felkeltéséhez, a szerelem kiváltásához is sokszor nyúltak saját maguk vagy bájitalkeverő által összeállított bájitalhoz, amelyet aztán már csak a kiszemelttel kellett valahogyan megitatni. Gyógynövények, de olykor mérgező növények is belekerültek ezekbe az italokba. A legtöbb esetben bódító hatást értek el a megitatott férfinál. Volt, hogy a növényeken kívül egészen extrém hozzávalók is kellettek a bájital elkészítéséhez, de szentül hitték, hogy ettől válik igazán hatásossá. A siker érdekében olyan állati eredetű szerveket, testnedveket is bevetettek, mint például a béka csontja, a galamb szíve, a denevér vére. Sőt arról is van tudomás, hogy néha még a porrá zúzott emberi csont is szerepelt egy-egy bájitalban.

Nemcsak a szerelem bevonzásáért, de annak megtartásáért is a babonákhoz, bájitalokhoz, varázslatokhoz fordultak. A házasság megtartására, a szerelem erősítésére ugyancsak használták a porrá zúzott emberi csontot, vagy akár vért. Az emberi csont és a giliszta keveréke volt az, ami megszilárdította a kapcsolatokat.

 

https://www.origo.hu/tudomany/20200613-nehany-tortenelmi-babonaban-meg-ma-is-hiszunk.html

https://femina.hu/kapcsolat/kozepkori-szerelmi-bajitalok/