6 ártatlan szokás, ami a kapcsolatodat csúnyán rombolhatja

2021. 05. 08.

Néhány hétköznapi, ártatlan szokással képes vagy nagyon rosszat tenni a szerelmednek. Figyelj oda a kommunikációdra, hiszen igazán sok múlhat rajta.

Egy amerikai kutatásból kiderült, az emberek nagy része úgy gondolja, a szerelem egy olyan dolog, ami csak megtörténik az emberrel, nem kell sok energiát belefektetni. Azok, akik nem így válaszoltak a kutatók kérdésére, épp az ellenkezőjét mondták: szerintük folyamatosan dolgozni kell a kapcsolatokon, akkor is, ha az ember a lelki társával él együtt.

De mit mondanak a hozzáértők? A válasz nem fekete vagy fehér, nincs a témában egy mindenre ráhúzható igazság, de az egészen tuti, hogy a jó kapcsolatokért jobban meg kell dolgozni, mint gondolnánk. Nem minden ember egyforma, épp ezért nincs olyan tipp, ami általánosan beválhat. Arra azonban érdemes mindenképp odafigyelni, hogy vannak-e olyan szokásaid, amikkel akaratlanul is megbánthatod a társadat, és ezeket iktasd ki az életetekből.

Hozunk néhány példát!

Másokhoz hasonlítás

Gyakori szokás a partnerünket nem szándékosan, de másokhoz mérni. A másokhoz hasonlítgatás sajnos irreális elvárásokhoz vezet, ettől pedig a szerelmed teljesen értéktelennek érezheti magát akár órákra. Ahelyett, hogy a hibáira fókuszálnál, inkább mindig dicsérd a jóért, de akkor sem másokhoz hasonlítva. Az “annyival ügyesebb vagy, mint a kollégád” ugyan ártatlannak tűnik, de nem jó bók, hiszen onnantól kezdve elvárásként kezeli, hogy másoknál ügyesebb legyen.

Csak együtt csináltok mindent

Kell, sőt nem csak, hogy kell, de muszáj privát szférát hagyni a másiknak. Ha folyton minden olyan hétköznapi dologba is bevonjátok egymást, mint a fodrászhoz járás, vagy épp a mosóporért leugrás a kisboltba, cukinak tűnhet, de lehet, hogy egy idő után stresszessé válik. Persze, avassátok be egymást a kedvenc időtöltéseitekbe, de a rutin dolgokat azért javasolt külön végezni, hogy ne váljon minden közös időtök egy monoton feladatvégzéssé.

Szerelem
Kép forrása: Pexels

Féltékenykedés

A féltékenység egy egészséges reakció egyes helyzetekben, de ne féltékenységgel mutasd ki a szerelmed felé az érzéseidet. Ha akaratlanul is úgy próbálod felhívni magadra a figyelmét, hogy másokra irigykedsz vagy hangosan méltatlankodsz, ha túl sok időt tölt másokkal, azzal csak aláaknázod a köztetek lévő bizalmat.

Az önbizalom hiánya

Merj a párod előtt mindent felvállalni, ami te vagy. Nem kell állandóan tökéletesnek lenni, sőt, néha pont a kis hibáiddal együtt vagy szerethető, legyen az külső vagy belső. Ha viszont nem vagy elég magabiztos, az afelé is érződik, akit a legjobban szeretsz, és a pszichológusok szerint jobban is fog vonzódni az önbizalommal teli emberekhez a partnerük. Felejtsd el az önutálatot!

Mindenbe beleegyezés

Nem attól lesz jó a kapcsolatotok, ha folyton kompromisszumot kötsz! Egészen nyugodtan merj nemet mondani, vitatkozni, mert azzal inkább megbántod a partneredet, és veszítesz a bizalmából, hogy nem mered kimondani, mint gondolsz, mintha egyszer-kétszer ütköztetnétek a véleményeteket. A vita nem veszekedés, ezt fontos tudnod.

Nincs közös étkezés

Furcsán hangzik, de van rá magyarázat. Ha nem esztek hetente ötször-hatszor legalább együtt, azzal árthattok a kapcsolatotoknak. Szánj időt arra, hogy leülj a partnered mellé, hogy rohanás, telefonálás vagy épp tévézés nélkül együtt töltsetek fél órát, beszélgessetek. Az evés közben a kutatók szerint jobban tudtok őszintén beszélgetni, minőségibb lesz az időtöltés, sőt, a statisztikák szerint azok a párok, akik rendszeresen együtt esznek, minden más tényezőt kizárva, összességében boldogabbak együtt.

Borítókép forrása: Freepik