Barion Pixel Patkányokkal a tuberkulózis ellen – Szaglásukkal segítenek a rágcsálók – Coloré

Patkányokkal a tuberkulózis ellen – Szaglásukkal segítenek a rágcsálók

2023. 06. 21.

A patkányoktól bár sokan irtóznak, rendkívül értelmes lények, és nemcsak állatkísérletekben használja őket az orvostudomány, hanem a tuberkulózis diagnosztizálásban is!

A patkányok az állatvédők legnagyobb bánatára sok laboratórium lakói, de ezúttal együttműködési alapon segítenek: a tuberkulózist diagnosztizálják. Ez a betegség a 13. a leggyakoribb halálozási okok listáján. A TBC, vagy más néven gümőkór egy fertőző betegség, ami elsősorban a tüdőt károsítja, de akár a központi idegrendszer is kárát láthatja, valamint agyhártyagyulladást is okozhat. A nyirokrendszer állapotát és a vérkeringést is negatív irányba befolyásolhatja, de a húgyutak, a csontok, az ivarszervek, a bőr és az ízületek is áldozatául eshetnek. A gümőkór elnevezést arról kapta, hogy az általa leggyakrabban megtámadott tüdőn gümőket növeszt, melynek során a tüdő nem tud megfelelően működni, ami a szervezet munkáját olyannyira megnehezíti, hogy előbb-utóbb teljes leépülés történik a betegnél.

Patkánnyal a tuberkulózis ellen

A 2008 óta végzett kísérletek során kiderült, hogy a patkányok szaglásuk segítségével könnyedén megállapítják, hogy TBC-vel van-e dolguk. Jelenleg 21 laboratóriumban segítik az emberek munkáját Kenya és Tanzánia területén. A feladatra a legmegfelelőbbnek az afrikai óriás tasakospatkány bizonyult, amely még a legkomplikáltabb esetben is kiszagolja a TBC-t. HIV-fertőzés esetén ugyanis a tesztek sem képesek arra, hogy megjelenítsék a tuberkulózis meglétét, nem úgy a patkányok, melyek a HIV ellenére is kiszagolják, ha más is meghúzódik a háttérben.

További előnye a kisállatoknak, hogy két óra alatt ötven tesztet képesek elvégezni, így sokkal gyorsabbak az orvosi vizsgálatoknál és teszteknél, melyekre jó esetben két órát, de akár 14 napot is kell várni.

A patkányok segítsége nagyon sokat jelent az olyan afrikai térségekben, ahol nem elérhetőek a modern orvosi eszközök.

Forrás: National Geographic.

Nyitókép forrása: Unsplash