Nem alszik jól a kutyád? Mutatjuk a lehetséges okokat

2022. 01. 12.

Öregedés, szorongás és mozgáshiány szerepel leggyakrabban az éjszakai nyugtalanság okai között. Adunk néhány tippet, hogyan segíthetsz négylábú kedvencednek.

Egy hosszú, stresszes munkanap után egy nyugodt éjszakára vágyik az ember. Persze ilyenkor fordul elő a legtöbbször, hogy a kutyád nem így gondolja, és nyugtalanul alszik. Kölyökkutyáknál és a fiataloknál ez nem szokatlan jelenség, de a felnőtté válással ez általában elmúlik.

Ha mégis azt tapasztalod, hogy a kutyád nem alussza át az éjszakát, gyakran helyet változtat vagy mászkál a lakásban, akkor érdemes kivizsgálni, nincs-e a nyugtalanságnak komolyabb oka. Lehet, hogy van, és az is elképzelhető, hogy be kell avatkozod.

kutya, nyugtalanság, alvás
Többféle dolog állhat a kutyák ébrenlétének a hátterében / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A tevékenység hiánya

Viselkedési problémákat is jelezhet, ha a kutya nem mozog eleget. Nekik is el kell égetniük az energiáikat azzal, hogy szaladgálnak és játszanak. A kutyák igényei persze nem egyformák. Ha négylábú barátod idős, nyugodt állat, akkor elég lehet neki egy séta a háztömb körül.

Ha viszont egy pörgős fiatal kutyáról beszélünk, akkor arra több időt és figyelmet kell szánni: minimum napi 20-30 perc aktív edzésre van szüksége. Ez lehet hosszú séta, az eldobott labda vagy frizbi visszahozása, vagy nyáron az úszás. Ez idősebb kutyáknak is ajánlott, mert kíméli az ízületeket. Ne felejtsd: a fáradt kutya a boldog kutya!

Amikor a szorongás vagy az öregedés áll a háttérben

Még akkor sem nyugodt a kutyád, ha napközben eleget mozogtatok? Az aktivitás segít ugyan, a kutyák szorongásának egyéb okai is lehetnek, amik az éjszakai alvást is befolyásolják. Többféle nyugtató létezik, amelyek célja éppen az efféle tünetek megszüntetése. Bármelyikhez nyúlnál azonban, előtte mindenképpen kérdezd meg az állatorvosotokat, mit javasol.

Gyakori jelenség az is, hogy az idősebb kutyák válnak nyugtalanabbá éjszaka – eléggé nyilvánvaló okból. Az öregség mint az embereknél, a kutyáknál is izom- és ízületi fájdalmakkal járhat. Emiatt az eb kényelmetlenül érzi magát, és sétálgatni kezd a szobában. Hasonló tüneteket okoz a kutyáknál szintén megfigyelhető demencia megjelenése is.

kutya, idős, állat, nyugtalanság
Gyakran az idősebb állatok érintettek / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nagyon fontos, hogy próbálj javítani öreg kutyád életminőségén. Beszélj az állatorvosoddal, aki biztosan tud olyan szereket ajánlani, amik enyhítik az állat fájdalmait. Nézz szét a piacon, hogyan tudsz még segíteni: nagyon jót tesz például a ortopéd kutyaágy, ami mérsékeli a tipikus fájdalmat – ez egyébként fiatal állatok esetében is nagyon hasznos lehet.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix