Nagy Sándor, VIII. Henrik, Churchill – híres kutyabarátok a múltból

Nagy Sándor harci kutyát tartott, Napóleont megharapta Joséphine mopsza, Audrey Hepburn yorkshire terrierje pedig egy filmben is szerepelt. A kutyarajongók tábora ma is hatalmas, és számos történelmi személy is kedvelte őket.

Az egyik első híres kutya a történelemből, akit név szerint ismerünk, Nagy Sándor kedvence, Peritas. Ahogyan a nagy világhódítótól elvárható, nem öleb volt, hanem harci kutya. Peritas ereiben agár, bulldog, masztiff, afgán kopó és az egyik történész szerint tigris(!) vére csörgedezett. Az i. e. 4. században gyakran tartottak harci kutyákat, de Peritas közülük is kitűnt bátorságával. Állítólag egyedül legyőzött egy egész oroszlánfalkát, egy történész állítása szerint pedig egy elefántot is. A máltaiak elleni csatában egy dárda eltalálta, és gazdája, Nagy Sándor ölében halt meg.

Alexandrosz
Nagy Sándor és híres lova, Bukephalosz az isszoszi csatában, mozaikrészlet / Fotó: Wikipedia

Ugorjunk egy nagyot a történelemben: Angliában nagy hagyománya van a kutyatartásnak, és ez nem volt idegen VIII. Henrik angol királytól sem. Kutyáihoz sem volt azonban nagyon hűséges – mint ahogyan feleségeihez sem. Halála után 65 pórázt találtak a szobájában. Kedvelte az agarakat, a spánieleket és a beagle-eket. Az ebek megkülönböztetett figyelemben részesültek: rendszeresen masszírozták őket, bársony nyakörvüket gyöngyökkel, ezüsttel vagy arannyal díszítették, némelyiken még a címer is szerepelt. Voltak olyan négylábúak, amelyekre fehér selyemkabátot adtak. VIII. Henrik kedvence két vadászkutya volt, Cut és Ball. Amikor egyszer elvesztek, a király 15 shillinget (ma kb. 225 font) fizetett a megtalálóknak.  

London,, ,united,kingdom,,08,,july,2014.,madame,tussauds,in
VIII. Henrik viaszfigurája Madame Tussaud londoni panoptikumában / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Bonaparte Napóleon 1793-ban olyan sikeresen irányította tüzérséget Toulon ostrománál, hogy hadnagyból tábornokká léptették elő. Leverte a royalista felkelést, majd a francia hadsereg főparancsnoka lett. Nászéjszakáján meleg fogadtatásra számított újdonsült felesége, Joséphine részéről. Ehelyett kellemetlen meglepetés érte az ágyban: megharapta a nő Fortuné nevű mopsza. A kutyának különleges szerepe volt Joséphine életében, hiszen amikor Les Carmesben raboskodott, nyakörve alatt hozta-vitte az üzeneteket a nő és családja között. Az incidens után sem lehetett szó bosszúról, ezután hármasban aludtak. Fortuné végül akkor pusztult el, amikor összeverekedett egy szakács angol bulldogjával.

Josephine 1
Joséphine de Beauharnais, 1801, ismeretlen festő műve / Fotó: Wikipedia

Audrey Hepburn nagy állatbarát volt, az őzikéjével készült képek bejárták a világsajtót. Sokan ismerték Mr. Famous nevű yorkshire terrierjét is, aki vele és Fred Astairrel együtt az 1957-es Mókás arc című filmben is szerepelt. A híres színésznő a kutyával járta be a világot, vagy a karjaiban vitte, vagy a biciklije kosarában ült. Számos magazin címlapjára is felkerültek együtt. Sajnos a kutya 1961-ben, A gyerekek órája című film forgatása közben Los Angelesben megszökött. Hepburn akkori férje, Mel Ferrer vett neki egy másik yorkie-t, akit Assami Assamnak neveztek el.

Actors With Animals
Audrey Hepburn férjével és kutyájával / Fotó: Northfoto

Sir Winston Churcillnek két kedvenc kutyája volt, a Rufus, majd a Rufus II. névre hallgató barna törpe uszkár. Rufus egy alkalommal a Buckhingham palotába is elkísérte a politikust, de a kabinetszobába már nem léphetett be. Churchill később így mesélte az esetet: „Nem tartottam szükségesnek, hogy megkérjem, csatlakozzon a háborús kabinethez.” Rufus II. a családdal együtt étkezett, csak neki a perzsaszőnyegen szolgálták fel az ételt. Előfordult, hogy Churchill otthagyta a parlamenti vitát, hogy telefonon érdeklődjön a kutya hogyléte felől.

London,,united,kingdom, ,august,24,,2017:,sir,winston,leonard
Winston Churchill viaszfigurája Madame Tussaud panoptikumában, Londonban / Fotó: Shutterstock, PuzzlePix

Nemcsak a kutyáknak, a cicáknak is igen nagy rajongótábora van a történelmi személyiségek között. Ha szívesen olvasnál róluk, kattints IDE!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

4+1 dolog a sminkelésben, amit ne kövess el 40 felett