Barion Pixel Mi jellemzi a Lagotto Romagnolo ozontos gombavadászt? (X) – Coloré

Mi jellemzi a Lagotto Romagnolo ozontos gombavadászt? (X)

2023. 12. 18.

Élt réges-régen a mai Olaszország szép vidékein egy nagyon vidám, okos és a közép- és az óriás uszkárhoz eléggé hasonlatos göndör bundás kutyafajta. Hasonlít a spanyol és a portugál vízikutyához is, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen karrierje kezdetén ugyanúgy a halászokat kísérte és segítette a napi munkák során. Őrizte a csónakot és a szárcsák felkutatásából is alaposan kivette a részét. A kiszáradó mocsarak miatt azonban “át kellett képezni” e kedves és remek szaglással bíró ebeket.

Vidám emberek boldog társa

Ma a Lagotto Romagnolo az egyik legkeresettebb szarvasgomba-kereső kutya széles e világon, de persze kiváló családtag is. Ezt a kutyát foglalkoztatni kell. A Falatozoo.hu állateledel webáruház okos kutya termékei között te is biztosan találsz olyan hasznos eszközt, amellyel lefoglalhatod e mozgékony és nagyon okos négytappancsost.

Nagy előny, ha a családja szeret nagyokat kirándulni. Ezt a Lagotto imádni fogja, bár arra azért nem árt odafigyelni, hogy nehogy túlterheld. Főképpen kölyökkorban hajlamosak ugyanis szinte a végletekig elfárasztani magukat. Különösen kedvelik a vizet, ez még a vízi vadász múltjukból maradt örökségük.

Nem hullajtja a szőrét

Ez a különleges külsővel rendelkező kutyafajta robusztus és erős testfelépítésű, ehhez még szinte teljesen szögletes fej is társul. Kedves kinézetéhez nagyban hozzájárul, hogy a fülei lelógnak, a farka pedig elvékonyodik. Nagyon sokféle színváltozata ismert, a leggyakoribb a fedett natúr színű szőrzet. A legtöbbször a göndör bundácskája miatt keverik össze más vízi vadászfajtákkal.

Nagyon érdekes, hogy a Lagotto Romagnolo nem hullajtja a szőrét, fürdetni nem szükséges, hiszen szinte öntisztító a bundája. Langyos vízzel azonban le lehet mosni, ha úgy adódik. Mivel vízikutya, imádja a pancsolást a természetes vizekben. Persze ezt az egyedülálló frizurát rendszeresen meg kell igazíttatni kutyakozmetikussal, s a füleire is oda kell figyelni, s meg kell szabadítani a szennyezőanyagoktól.

Nagyon sokféle feladatnál alkalmazzák

Ez a csuda kedves kutyafajta több mint 200 millió szaglósejttel rendelkezik, éppen emiatt is lehet sok egyedükkel találkozni a mentő- és terápiás kutyák között. Nemcsak a szarvasgombák felkutatásában jeleskednek, hanem ágyi poloskák kiszimatolására is sikerrel alkalmazzák őket.

A bozontos gombavadászok sok ember életét teszik boldogabbá. Aki rápillant okos kobakjukra, máris sokkal kellemesebb lesz a napja. Kezdő kutyának is javasolni szokták egyedülállóknak és gyerekes családoknak is. Persze mint minden esetben, ha ilyen döntés elé kerül valaki, érdemes a fajta jellegzetességeinek utánaolvasni. Aki nem szeret nagyokat kirándulni, az inkább válasszon egy lomhább ebet.

Egy Lagotto Romagnolo mellett garantált, hogy senki nem unatkozik egyetlen nap sem, s természetesen ezt egy felelős gazdi megfelelő táplálással és gondozással hálálja majd meg.