Barion Pixel Mivel etesd a kutyád? Mutatjuk a lehetőségeket – Coloré

Mivel etesd a kutyád? Mutatjuk a lehetőségeket

2023. 10. 01.

A kutyák etetése megosztó téma, rengeteg lehetőség van. Igyekszünk most röviden bemutatni, hogy melyek közül választhatsz.

Mivel nekem kutyám van, így én a kutyák etetésébe ástam bele magam jobban. Szükségem is volt erre, mivel kicsit több, mint egy éve kiderült, hogy a kedvencem ételallergiával küzd. Furcsa volt, mivel végigcsináltuk a kizárásos diétát (amikor minden egyes fehérjét és egyéb ételt egyenként vezetünk vissza az állat étrendjébe), de nem történt változás. Később kiderült, hogy pollenallergiáról van szó, így az ételek szempontjából megnyugodhattunk. Majd jött a feketeleves, mastocytomát, vagyis hízósejtes daganatot találtunk az oldalán. Az állatorvos szerint összefügg az étrenddel és mégis szó lesz ételallergiáról, így kezdődött minden elölről.

Milyen lehetőségeid vannak a kutyád etetésére? Fontos, hogy ebben a cikkben csak egy-egy nagyon rövid összefoglalót adunk az etetési formákról, mindez a tudás nem elég arra, hogy összeállítsd a kutyád étrendjét!

Tápok

Nyilván a legegyszerűbb lehetőség a tápok használata. Nem kell vele sokat foglalkozni, csak megveszed, kiméred az adagot és oda is adhatod. Léteznek száraz és nedves tápok. Alapvetően a szárazat ajánlják az általános etetésre, de a nedvessel jól fel lehet dobni egy kicsit a kutya étrendjét, hogy ne legyen annyira unalmas, főleg ha válogatós a kedvenced.

Akad azonban néhány dolog, amire érdemes figyelned. Mindig nézd meg jól az összetevőket, ugyanis, főleg az olcsóbb tápoknál, gyakran gabonával nyomják tele, hogy laktató, de olcsó legyen. Azonban ezek nem jók a kisállatodnak, ezért inkább válassz drágább, de minőségi tápot, az egészségének jobb lesz, így kevesebbszer kell állatorvoshoz vinned. Amíg növésben van erre mindenképpen figyelj!

A másik gyakran becsapós dolog, hogy valamilyen tápot szarvashússal reklámoznak, de ha megnézed az összetevőket csak bizonyos százalék lesz benne szarvas, mellette szerepel majd csirke vagy szárnyas, esetleg sertés, vagy bármi más. Így ezek a tápok nem megfelelőek, ha például csirkére allergiás a kutyád.

kutya
Kép forrása: Sean Robbins / Unsplash

Főzhetsz is a kutyádnak

Amikor nálunk felvetődött az ételallergia, az állatorvos a főzést javasolta az etetéshez. Nyilván macerás, de így biztosan tudod felügyelni, hogy milyen hozzávalókat kap a kedvenced. Főzéssel és párolással is készíthetsz a számára ételeket, fontos, hogy nem kell őket fűszerezni, nincs rá szüksége.

Figyelned kell a jó minőségű alapanyagokra, a tartósítószer-mentességre és az adalékanyag nélküliségre. Ki kell számolnod a kutyád napi adagját, ez a testsúlyának 2-4%-a. A túl sok szénhidrát felfúvódást, puffadást okozhat. A főtt szárnyascsontok pedig veszélyesek lehetnek, így azt ne adj neki. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot és vitamint vigyen be, ezért érdemes a lehetőségeidhez mérten sokszínű étrendet összeállítani. Nem muszáj neked szenvedned a főzéssel: kutyáknak összeállított főtt menüt már a neten is rendelhetsz. Nyilván ez a téma ennél sokkal bonyolultabb, egy egész cikket, sőt többet lehetne róla írni, így ha emellett döntesz, olvass jobban utána, vagy kérj tanácsot egy dietetikus állatorvostól.

kutya
Kép forrása: Pexels / Rarnie Mccudden

BARF, vagyis a nyersetetés

A nyersetetés nagyon megosztó a kutyások és az állatorvosok között. Vannak, akik erre esküsznek, mivel a kutya eredetileg ragadozó, és az ősei is nyersen fogyasztották el a zsákmányt. Mások szerint a kutya már nagyon messze áll a farkastól, a házasítás óta viszonylag ritkán ettek nyers húst, emiatt veszélyes is lehet rájuk, főleg ha valamilyen betegséggel küzdenek. Szerintem kutyája is válogatja, hogy mi a legjobb neki, nincs általános megoldás.

A BARF etetés, akárcsak a főzés, nagyon bonyolult téma, az elkészítése eggyel viszont egyszerűbb, mert nem kell a főzéssel, párolással időt tölteni. Az internet ma már tele van rengeteg összeállított étrenddel, így kezdetben érdemes ezeket használnod, hogy mindent megkapjon a kedvenced, amire szüksége van. Ugyanis a BARF nemcsak a nyers húsokról szól, hanem zöldségekről, gyümölcsökről, és egyéb kiegészítőkről (zöldkagyló, máriatövis, spirulina, lazacolaj). A húsokat, zöldségeket beszerezheted magad is hentestől vagy a boltból, de az interneten már rengetegen foglalkoznak a BARF étrenddel, így akár egyetlen online shopban is megtalálhatsz mindent, amire szükséged van. Ebbe az étrendbe is csak komolyabb utánaolvasással, vagy segítséggel érdemes belevágni. Nem minden állatorvos támogatja, sokak szerint a nyers hús fertőzésveszéllyel jár, így olyat kell keresned, aki nyitott a témára.

Borítókép forrása: Kabo / Unsplash