Barion Pixel Így neveld a homárodat, avagy bolti homár nem főtt homár! – Coloré

Így neveld a homárodat, avagy bolti homár nem főtt homár!

2022. 01. 05.

Ugyan nem a leggyakoribb háziállat, egy amerikai férfi úgy döntött, hogy vesz egyet, mégpedig a szupermarketből! Az életmentő vásárló videókban mutatja be a homár, Leon életét.

A természetben

A homár magányos állatfaj, nem jellemző rá, hogy csapatokban úszkálna. Leginkább a tengerfenék 25 méteres mélységétől lehet vele találkozni. Szeret hasadékokban és üregekben megbújni, amiket otthonossá tesz magának, hogy itt töltse a nappalokat az éjszakai aktív élet után.

Leginkább elhullott csigákat, rákokat, kagylókat és halakat fogyaszt. Ezeken kívül saját páncélja is táplálékul szolgál, amit vedlése után fogyaszt el.

Élettartama meglepően hosszú: egy homár húsz évig is élhet. Csupán ötéves kora körül lesz ivarérett, amikor is egy nőstény akár 150 ezer petét is lerak, melyeket közel egy évig farka alatt hordoz, amíg ki nem kelnek.

Háziállatként

A videót készítő férfi nem helyben döntötte el, hogy vesz egy homárt, hanem egy nagy, sós vizes akváriummal készült számára. Elmondása szerint maga sem tudja, hogy ezzel megmenti, vagy többet árt neki, mintha megfőzné.

Amint hazavitte a boltból, levágta ollóiról a gumiszalagot, majd a vízbe helyezte.

A homár hamar otthonának érezte az akváriumot, és tetszése szerint kezdte el berendezni. Az ollóit viszont sokáig nem mozgatta, melynek az lehetett az oka, hogy a hosszas kötözés hatására a használaton kívüli izmok és idegek némiképp elhaltak. Gazdája erősítő gyakorlatainak hála pár héttel később már mindkét ollója kiválóan működött.

Eleinte giliszta volt a főétel, majd kagyló és kisebb rákocskák adták az étkezés alapját.

Homár tartása otthon
Leon, a homár/Kép forrása: Youtube

A homár immáron több, mint három hónapja van a férfinál, aki tervei szerint egy nagyobb helyre fogja költöztetni kedvencét.

A kommentelők felvetették, hogy miért nem engedi szabadon, ám a válasz egyszerű: nem tudná olyan mélyre vinni, hogy ne egye meg az első sirály vagy nagyobb hal, ami arra jár.

Az általa feltöltött videókból olyan közelről láthatunk egy ilyen állatot, mint előtte talán soha. Az éjszakai felvételek tanúsága szerint szeret tisztálkodni és a kagylóhéjakat pakolászni az akváriumon belül.

Otthoni tartása ennek ellenére csak hozzáértőknek javasolt, ugyanis kizárólag sós vízben, különböző szűrőkkel ellátott akváriumban él meg.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix