Kell-e kabát a kutyára? – Tényleg hasznos a kutyakabát, vagy ez csak a gazdi mániája?

2022. 11. 22.

A kutyakabát sokak szerint egy felesleges dolog, amitől csak a gazdik érzik jobban magukat. Pedig egyes esetekben életmentő lehet ez az aprócska, négylábúakra tervezett ruhadarab.

A kutyakabát egy végtelenül cuki találmány ez nem vitás, de vajon szüksége is van rá a kutyánknak, vagy csak mi aggódó gazdik gondoljuk azt, hogy a négylábú gyerekünknek is kell egy plusz kiegészítő, ami a hidegtől is megvédi?

Az egyre hidegebb idő nemcsak minket visel meg, hanem kedvenceinket is. A szürke őszi napokon a kevesebb napsütés miatt sok kutya válik aluszékonnyá, és inkább a lustálkodást választják a hosszú séták helyett. Természetesen az időjárás változáshoz nekik is alkalmazkodni kell, de sok esetben a bunda nem nyújt elegendő védelmet a téli mínusz fokok ellen.

kutyakabát
Az egyre hidegebb idő nem csak minket visel meg, hanem kedvenceinket is. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Október végétől egyre több négylábút lehet látni szebbnél szebb kötött kutyapulcsiban és kutyakabátban, ám gyakran az is egyértelműen látható, hogy vannak kutyák, akik ki nem állhatják és legszívesebben kibújnának belőle.

Az igazság az, hogy már egy kisebb lehűlésnél is érdemes extra védelemmel sétáltatni a kutyánkat, nulla fok alatt pedig még azokra a fajtákra is jobban oda kell figyelni, amelyek nem kimondottan fázósak. Azt semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy azok a kutyák, akik egész életüket lakásban töltik, máshogy alkalmazkodnak a kinti időjárás viszontagságihoz, mint azok, akik kinti kutyaként élik az életüket. A szobakutyák – mivel nincs rá szükségük – nem növesztenek télire olyan vastag bundát, mint azok a társaik, akiknek az időjárás viszontagságaihoz kell alkalmazkodniuk egész évben.

Egyes kutyákra azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani, hiszen vannak, amelyeknél egy hosszabb séta a hidegben akár súlyos betegséggel is végződhet.

kutyakabát tél
A szobakutyák nem növesztenek télire olyan vastag bundát, mint azok a társaik, akiknek az időjárás viszontagságaihoz kell alkalmazkodni egész évben. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Akikre mindenképpen kell kutyakabát

A legnagyobb veszélyben a nagyon fiatal kölykök és az idősek, a rövid és extra rövid szőrűek, valamint a beteg kutyák vannak. Az a gazdi, akinek a kutyájára akár egy is igaz a felsorolásból, mindenképpen vásároljon kedvencének egy vastag, megbízható és kényelmes kabátot. A kistestűekre azért kell nagyobb figyelmet fordítani, mert közel vannak a hideg talajhoz, aminek következtében nagy hidegekben hamar felfázhatnak.

Attól, hogy egy kutya nagytestű, még nem jelenti azt, hogy nem fog fázni. Gondoljunk csak a vizslákra vagy az agarakra, akik annak ellenére, hogy nagytestű kutyák, rövid szőrük miatt sajnos hajlamosak a meghűlésre. A meleg kanapén töltött lustálkodó nap után semmiképp se engedjük ki őket pucér hassal a téli hidegbe.

kutyakabát
A legnagyobb veszélyben a kölykök és az idősek, a rövid és extra rövid szőrűek, valamint a beteg kutyák vannak. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A kutyaruha nagyon hasznos és a legtöbb fázós kistestű végtelenül hálás érte, hogy nem fedetlen bundával kell elvégezni a dolgát télvíz idején, ám vannak akik egyszerűen nem érzik magukat jól benne, még akkor sem ha elképesztően jól áll nekik a pufidzseki. Vásárlás előtt érdemes rápróbálni a kutyára a választott kabátot, így hamar kiderül, hogy melyik lesz számára a megfelelő méret és fazon. Mert bizony néha még az sem mindegy, hogy milyen típust választunk.

Ha már a boltban is nehézségekbe ütközünk, az öltöztetés sem megy problémamentesen, és a kutyakabátban kedvencünk úgynevezett dermedt magatartást mutat, nem akar megmozdulni, és láthatóan kényelmetlen neki a ráadott ruhadarab, akkor meg kell értenünk, hogy bármennyire is jót akarunk – és nem mellesleg nagyon jól áll neki -, sajnos le kell mondanunk a kutyánk öltöztetéséről.

Ha mégis úgy érezzük, hogy négylábú gyerekünknek szüksége lenne egy kis plusz melegítésre, akkor keressünk egy olyan kötött kutyapulóvert, ami amellett, hogy ad egy kis védelmet, nem nehezíti el a kutya bundáját.

Ha már kiveséztük a kutyakabátot, a kutyacipő mellett sem mehetünk el szó nélkül. A legtöbb ember – főleg azok, akiknek nincs kutyájuk – ezt nevetségesnek találja, pedig ez egy kimondottan hasznos dolog. Télen nemcsak a hideg ellen véd, de a felsózott járda és a jeges szilánkok ellen is. Az apró tappancsok védelme és rendszeres ápolása legalább olyan fontos, mint a saját kezünk bőrének védelme. Ezért érdemes beszerezni ebből is egy kényelmes, praktikus modellt.

kutyakabát téli hideg
Karácsonyra a számtalan jutifali mellé idén érdemes választani egy kényelmes és praktikus kutyakabátot is kedvencünknek. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Közeledik a karácsony, ilyenkor minden kiskedvenc talál valamit a fa alatt, hiszen a legtöbb családban a kutya egyenértékű családtagnak felel meg. A számtalan jutifali mellé idén érdemes választani egy kényelmes és praktikus kutyakabátot is, hogy ezen a télen semmiképpen se kelljen megfázás miatt állatorvoshoz menni.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix