Ezt az 5 szót tanítsd meg a papagájodnak!

2022. 01. 30.

A legtöbb papagájtulajdonos álma, hogy madara megtanuljon beszélni. Ebben – fajtától függően – sok-sok munkaóránk lehet, úgyhogy nem érdemes butaságokra pazarolni, hiszen a megfelelő szavak elsajátításával madarunk akár életet is menthet!

Így beszél a papagáj!

A papagájok anatómiájuknál fogva képesek arra, hogy utánozzák a hangokat. Ez lehet csengő, kutyaugatás, de akár egy-két emberi szó is, hiszen a beszéd is hangok összessége. A fizikai adottságok ellenére azonban nemcsak fajonként, hanem egyedenként változhat a beszédkészség.

Minél fiatalabb madarunk, annál nagyobb eséllyel taníthatjuk meg néhány kifejezésre. Nehezített azonban a helyzet, ha egynél több egyedet tartunk, mert ilyen esetben inkább hangolódnak egymásra, mint ránk.

A ,,legjobb tanulók” között a jákópapagájt tartják számon, de szép sikereket érhetünk el amazonokkal és lórikkal is, sőt, még a pöttöm hullámos papagájok is tartogathatnak meglepetéseket! Itt van például Tódi, aki szinte mondatokban beszél!

Önmagában a szavak ismételgetése nem elég, hiszen madarunk számára semmilyen élmény vagy cselekvés nem kötődik hozzá, így az adott szó vagy kifejezés elvész a többi közt. Bármit is szeretnénk megtanítani, mindenképpen kössük egy tárgyhoz – akár ételhez – vagy tevékenységhez, még akkor is, ha fontos dolgokat szeretnénk memorizálni vele!

Ezeket tanítsuk meg

,,Szia!”

Arra a célra, hogy felmérjük kisállatunk adottságait, tökéletesen alkalmas a legegyszerűbb köszönés. Amikor reggel kitakarjuk a kalitkát ha ki-be járkálunk a szobából, vagy ha az éppen hazatérőket üdvözöljük, mondjuk jól érthetően és akár többször is, hogy ,,szia”. A madár így látja, hogy mikor használatos a szó, és még arra is jó esély van, hogy a helyzetnek megfelelően fogja alkalmazni.

Nevek

Rendkívül hasznos lehet, ha neveket tanítunk meg állatunknak – ha egy mód van rá – családnévvel együtt. Erre akkor lehet szükség, ha valamilyen oknál fogva papagájunk elveszne. Ilyen esetben a megtalálónak könnyű dolga lesz, mert ha szerencsénk van, madarunk a többi ,,duma” közé beszorítja a tanult nevet vagy neveket, így könnyebben előkeríthetnek bennünket, és visszakaphatjuk kedvencünket. Emellett ha szeretnénk, természetesen a saját nevét is megtaníthatjuk neki, hiszen onnantól kezdve, hogy a nevére hallgat, az sem fog gondot okozni neki, hogy kimondja.

,,Adj enni!”

Ha étel-és vízcsere közben használunk egy-egy szót, például ,,kaja-pia” ,,étel-ital” ,,éhes-szomjas” madarunk a kis fejében összerakja, hogy mi micsoda, így ha nem vennénk észre, hogy kifogy a mag az adagolóból, szólhat nekünk, hogy intézkedjünk.

Papagájunk könnyedén elsajátíthat egy-egy szót
Papagájunk könnyedén elsajátíthat egy-egy szót/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Cím

Ugyancsak elveszett madár esetén lehet hasznos, ha megtanítjuk neki a címünket, így el tudja mondani, hogy ő maga hol lakik. Ha megtalálója gondos, visszahozhatja nekünk, de nevünk kombinációjával együtt akár valamelyik közösségi oldalon is ránk találhat, így meglepően hamar hazajöhet a kis szökevény.

Betegségek

Erre a pontra remélhetőleg nincs gyakran szükség, de ha valaki egyedül él, nem hátrány, ha madara tud pár orvosi kifejezést. Az esetleges rosszulléteket eredményező betegségeknél, mint például a cukorbaj, az epilepszia vagy az allergia, érdemes megtanítanunk pár kulcsszót a madarunknak. Ebben az esetben, ha rosszul lennénk, és úgy találnak ránk, hogy nem vagyunk magunknál, a madarunk szerencsés esetben bemondja, hogy mi az alapbetegségünk, így a segítő könnyebben fogja tudni, hogy mi a teendő.

Mindennek ára van

Ugyan rendkívül jópofa egy beszélő papagáj, rengeteg időt és türelmet igényel, így ha ezeknek híján vagyunk, bele se kezdjünk tanításába, hiszen egy megakadt tanulási folyamat akár károkat is okozhat. A jákópapagáj az egyik legintelligensebb a madárvilágban, ennek ellenére lassan tanul: nagyjából egy év rendszeres gyakorlás szükséges ahhoz, hogy meginduljon a beszéde. Ha eljutunk odáig, hogy kedvencünk szavakat használ, rábízhatjuk a dolgot, mert ha rááll a beszédre, a saját maga által kiválasztott szavakat fogja ismételgetni. Ha azonban felhagyunk a tanítással, azt a madár megérzi, olyannyira, hogy önmagában is kárt tehet: elkezdi tépkedni a tollait, vagy akár véresre csípkedi magát.

A papagáj tanításába csak olyan kezdjen bele, aki bőven rendelkezik idővel, és nem teherként éli meg a madárral töltött órákat. Ha mindent megteszünk, kis kedvencünk biztosan meghálálja a beszédgyakorlatokat.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix