Barion Pixel Az állatok érzékelhetik a földrengést még a gépek előtt? – Coloré

Az állatok érzékelhetik a földrengést még a gépek előtt?

2023. 02. 08.

Furcsán viselkedő állatok egy földrengés előtt? Vajon megérezhetik, ha közeledik egy természeti katasztrófa?

Súlyos földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, hatalmas, 7,8-as erősségű volt, jelentős utórengésekkel. Rengeteg a sérült, több ezren pedig az életüket vesztették. A világ minden tájáról érkeznek a kutatócsoportok, hogy segítsenek ebben a szörnyű tragédiában. Ma már talán mindenki számára ismert, hogy ilyenkor gyakran vetnek be keresőkutyákat, akik a romok alatt rekedt élő és halott embereket igyekeznek megkeresni.

Azonban a most történt katasztrófa után a közösségi médiában arról kezdtek el beszélni a felhasználók, hogy az állatok furcsán viselkedtek közvetlenül az események előtt. Évszázadok óta hallani arról, hogy az állatok előre tudják jelezni a nagyobb természeti katasztrófákat, megérezhetik azokat. Vannak tudományos kutatások, amelyek ezt alátámasztják. Ugyanúgy, ahogy a szeizmológiai gépek képesek kimutatni az emberi test számára érzékelhetetlen remegéseket, az állatok jobban érzékelik a Földön másodpercekkel azelőtt áthaladó apró előrengéseket, hogy erősebb az földrengéshullámok lecsapnának – mondják a tudósok.

földrengés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Földrengés előtt furcsán viselkedő állatok

2004-ben egy 9,1-es erősségű víz alatti földrengés okozott cunamit Indonézia partjainál. Szemtanúk beszámolói szerint a katasztrófa előtt az elefántok magasabbra futottak, a flamingók elhagyták az alacsonyan fekvő fészkelőhelyeiket, a kutyák pedig nem voltak hajlandók kimenni a szabadba. A thaiföldi Bang Koey tengerparti faluban a helyiek arról számoltak be, hogy egy bivalycsorda a tengerparton hirtelen hegyezni kezdte a fülét, a tengert bámulta, majd néhány perccel a szökőár kitörése előtt egy közeli domb tetejére rohantak.

A túlélők arról is beszámoltak, hogy az állatokat, például teheneket, kecskéket, macskákat és madarakat láttak szándékosan a szárazföld belseje felé haladni röviddel a földrengés után és a szökőár kitörése előtt. Sokan azok közül, akik túlélték, együtt futottak ezekkel az állatokkal vagy közvetlenül utánuk

– mondta Irina Rafliana a BBC-nek, aki korábban az ENSZ-ben nemzetközi katasztrófákkal foglalkozott.

Érzik az előrengéseket?

A U.S. Geological Survey szerint a katasztrófát megelőző másodpercekben az állatok rendellenes viselkedését a szeizmikus hullámok két formája közötti különbség magyarázza. A P hullámok az elsők, amelyeket egy földrengés bocsát ki. Ezek jobban észrevehetők az állatok számára, csak nagyon kevés ember érzékeli őket. A P hullámokat erősebb másodlagos vagy S hullámok követik, amelyek már megrázzák a talajt. Ezeket a szeizmológiai gépek is érzékeleik, azonban általában kevesebb, mint egy perccel a nagyobb földrengés előtt tudnak figyelmeztetést leadni.

Egyes kutatók szerint az állatok már sokkal korábban érzékelik a közelgő bajt. Martin Wikelski, a Max Planck Állati Viselkedési Intézet igazgatója szerint nem a szeizmikus aktivitást veszik észre, hanem valamit már azelőtt. Egy 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatók elektronikus címkéket ragasztottak a tehenekre, kutyákra és juhokra egy olasz farmon, hogy megfigyeljék a mozgásukat több hónapon keresztül, amikor földrengéseket észleltek a közelben. Megállapították, hogy az állatok szokatlanul „aktívak” voltak, és úgy határozták meg, hogy több mint 45 percig folyamatosan mozogtak, mielőtt a nyolc nagyobb földrengésből hetet észleltek a közelben. A kutatás arra jutott, hogy potenciálisan több mint 12 órával az emberek előtt képesek lehetnek észlelni a földrengéseket.

Wikelski tanulmányában az állatok az epicentrumuktól akár 19 kilométerre is előre észlelhették a rengéseket, de további kutatásokra lesz szükség a témában. Azt még nem tudták megállapítani, hogy erre hogyan lehetnek képesek, de a kutatók szerint a jövőben figyelmeztethetnek is minket a katasztrófákra.

Egy 2018-as kutatás 700 történetet rögzített, amelyben állatok jeleztek előre természeti katasztrófákat. Bár ezeknek jelentős rész anekdota volt, nem találtak konkrét bizonyítékokat.

Az egyik legrégebbi beszámoló, amelyet Aelian római írónak tulajdonítanak, részletezi, hogy egerek, kígyók, százlábúak és bogarak menekültek el Helike városából, mielőtt azt földrengés, és egy szökőár elpusztította Kr. e. 373-ban. 2016-ban, 15 perccel azelőtt, hogy földrengés sújtotta volna Oklahomát, a madarak olyan jelentős számban repültek fel, hogy több ezer közülük megfigyelhető volt radartechnológiával.

Nem minden szakértő gondolja úgy, hogy az állatok korai előrejelző rendszerekként életképes lehetőséget jelentenek a katasztrófákkal szemben. Még ha segítenek is, a mozgásuk önmagukban valószínűleg nem elegendő: az embereknek a korai figyelmeztető jelzések kombinációjára kell hagyatkozniuk ahhoz, hogy teljes képet kapjanak.

földrengés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: BBC, The Washington Post

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix