Túlérzékenység, a nehezítő tényező

2021. 10. 15.

A túlérzékenység lehet áldás és átok is. Szülőként segíteni kell a gyermeket abban, hogy ezt a „szupererőt” előnyére tudja fordítani.

Érzékeny lelkületű a gyerkőc? Ez is csak azt bizonyítja, hogy mekkora szíve van. Ezzel nyugtatjuk magunkat, és valóban nagy érték ez (főleg a mai világban), ugyanakkor amekkora az előnye, akkora lehet a hátránya is.

Kire mondjuk azt, hogy túlérzékeny? Arra, aki magára veszi mások baját, valamint olyat is, amit nem is neki mondanak. Emiatt folyton konfliktusba keveredik, hevesen reagál.

Az érzékeny gyermek sem nem jobb, sem nem rosszabb társainál, egyszerűen ilyen lelki beállítottságú. Ez a tulajdonság bele van kódolva és megváltoztatni nem lehet, de nem is kell. Mégis, ez a csemete számára gondot okozhat, ugyanakkor kihívás a szülők számára is. Mert mit szeretne a szülő? Természetesen a legjobbat, meg szeretné óvni minden rossztól és önfeledt boldogságban szeretné tudni utódját. Ugyanakkor a túlérzékenység az, ami meggátolhatja ezt az idilli állapotot.

Csúfolódás
Kép forrása: Shutterstock

A túlérzékenység ellenszerei

Kevésbé féltés

Sok esetben a felmenők is rendelkeznek ezzel a lelki beállítottsággal. Tapasztalattal a hátuk mögött tudják, hogy ez milyen nehézségekkel járhat, ezért különösképp óvni próbálják gyerkőceiket a megpróbáltatásoktól, nehézségektől. Észrevétlenül is, de burokba kényszerítik azért, hogy ez a védelem biztosított legyen. Nevezzük nevén: túlféltik. A túlféltés ideig-óráig jól működhet, legalábbis a felnőttek lelki világa megnyugszik, ugyanakkor remekül tartósítja az állapotot. Vagyis nem megoldás, mert ezt a szerepet tanulja meg mindenki.

Bizalom

A gyerekek őszinték, de akár gonoszak is lehetnek egymással. Nem csak a mi porontyunkat érik sérelmek. Gondoljunk csak vissza, minket is hányszor csúfoltak, bántottak. Nem lehetünk mindig az árnyékukban, hogy amikor szükség van rá, kiugorjunk mögülük és megvédjük őket. Bízni kell abban, hogy meg tudják oldani a problémákat.

Védekezés

Nem a fizikai önvédelemre és az önvédelmi sportokra szükséges megtanítani a lurkókat, hanem beszélgetéssel lehet rávezetni őket, milyen módjai lehetségesek a kényelmetlen, fájó helyzet csillapítására, megszüntetésére.  

Beszélgetés

Szülőként engedjük meg nekik, hogy kitárják lelküket. Hallgassuk meg, hogy mi zajlik le a bennük, az egyes történéseket hogyan élik meg.

Biztatás
Kép forrása: Shutterstock

Változtatás nélkül

Sokkal könnyebb lenne, ha a túlérzékeny gyerkőcök rugalmasan tudnának reagálni a világ dolgaira, ugyanakkor megváltoztatni sem tudjuk azt, ami a személyiségükbe van kódolva. Amit adni tudunk számukra, az a feltétel nélküli szeretet és meghallgatás, amely elsimíthatja a zaklatott lélekben keringő feszültséget.

Biztatás

A beszélgetések során erősíteni kell őket abban, hogy meg tudják oldani a nehézségeket akkor is, ha azt érzik, hogy ez lehetetlen. Mutassunk rá arra, hogy a túlérzékenység nem egy átok, amivel élni kell, hanem azt hogyan tudják javukra fordítani. Erősítsük bennük azokat a területeket, amelyekben erősek.

Borítókép forrása: Shutterstock