Barion Pixel Ne legyél helikopter szülő, ha életrevaló gyermeket szeretnél! – Coloré

Ne legyél helikopter szülő, ha életrevaló gyermeket szeretnél!

2022. 01. 07.

Ahogy mindenki személyisége egyedi, úgy a gyermeknevelés tekintetében is más és más elveket vallunk. A helikopter szülő veszélyes típus.

Semmi elítélendő nincs abban, ha a gyermekeit védi a szülő. Sőt, mi több, valójában ez az elsődleges szerep, csakhogy túlzásokba lehet esni. Ha pedig nincs senki, aki az orrára koppintana a túlságosan aggódó felnőttnek, és önismerete sem működik jól, tönkre teheti gyermekét anélkül, hogy annak tudatában lenne.

Milyen a helikopter szülő?

Beszédes és hasonló értelmet nyerő ugyanerre a szülői típusra a buldózer szó. Mert milyen egy ilyen gép? Áthajt mindenen, amerre csak megy. Ahogyan szokták még fűnyíró szülőnek is nevezni, amely arra utal, hogy minden gondot már a feltűnésekor igyekszik „elkaszálni”. Bármelyik kifejezést is használjuk, érezhetően magában sejtet valami olyat, amely nem követendő minta és aminek a csemete issza meg a levét.

Helikopter Szulok (1)
Így köröznek a helikopter szülők gyermekeik körül / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Nem ez a cél. A helikopter szülő is csak jót szeretne: biztonság, szerető környezet, egészség. Ez a normális hozzáállás, azonban egy ponton túl már kórossá és károssá válhat.

Mi a gond ezzel a nevelési formával?

Kórosnak a szülői oldal felől mondható, hiszen a helikopter nevelés jellegzetessége, hogy a szülők mindig a csemetéik körül „repkednek”, köröznek, mintha más nem is létezne a világon. Ugyanakkor káros az utódokra nézve, mert nem hagynak elegendő személyes teret, tapasztalatgyűjtési lehetőséget. Ahogyan a párkapcsolatban sem lehet egy másik személyt teljességgel birtokolni, szükség van a szabadságra, úgy van erre természetes igénye a csemetéknek is. Az már csak természetes, hogy némi kontrollt gyakorlunk felettük, de saját maguktól is fel kell fedezniük szűkebb és tágabb környezetüket. (Feltéve, hogy a cél az önállóságra nevelés.) A helikopter (buldózer vagy fűnyíró) szülő csírájában igyekszik minden problémát kiirtani csemetéje körül. Ezzel megvalósul a túlféltés ténye, amely többet árt, mintha saját maguk tapasztalják meg a kudarcokat, a fájdalmakat, nehézségeket.

Kit érhet el ez a jelenség?

Bárkit beszippanthat a helikopter stílus. Az, hogy a legjobbat szeretnénk megadni csemetéinknek, a világ legtermészetesebb dolga. Ezzel nincs is gond egészen addig, amíg az már a gyerkőc kárára, személyes terének, lehetőségeinek lecsökkentésével jár. Sőt, bármikor felütheti a fejét az a fajta túlóvás, amelyet a szülő nem tud kordában tartani és az utód számára inkább ártóvá válik.

A túlféltő szülői megnyilvánulás okaként megemlíthető a szorongás, amely abból adódik, hogy a legjobbat szeretnék megadni a csemetéiknek és ez teljes irányítást igényel a felnőtt részéről. Helikopterré válhat az is, aki úgy érzi, hogy más szülőkhöz képest nem úgy teljesít, nem úgy nevel, mint ahogy azt elvárják tőle, ezért bűntudatának ledolgozása érdekében a tökéletességre és maximalizmusra törekszik magával és gyermekeivel szemben is.

A szülői attitűdöt meghatározza az, hogy gyermekként mit élt meg az ember. Aki nem a legideálisabb körülmények között nőtt fel, általában igaz rá, hogy szülőként igyekszik azt megadni utódainak, amelyet saját maga nem kapott meg. Azaz egyfajta kompenzáció, amelyet túlzásba visz.

A túlóvás mindennapos
Nincs se szabadság, se önállóság / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Te is helikopter vagy?

Nézz magadba szülőként. Ha az alábbi jegyek rád illenek, akkor bizony te is a kelleténél jobban félted a gyermekedet és helikopterré váltál:

  • a már említett túlféltés, de nem csak bizonyos helyzetekben, hanem a nap 24 órájában és a hét minden napján jellemző,
  • a túlféltés persze állandó készültséget is jelent, mintha várná az ilyen szülő, hogy bármikor bármi gond történhet,
  • nem megy az elengedés,
  • nem megengedett a hibázás lehetősége,
  • a legjobbra törekedés (bármiben),
  • túl korai beavatkozás a gyerkőc életébe,
  • a személyes szabadság ellehetetlenítése,
  • a függetlenség hiánya.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix