Megkaptuk az oltást, jöhetnek az unokák! Vagy mégsem?

2021. 03. 04.

Rengeteg nagyszülő várja most tűkön ülve, hogy megölelhesse végre az unokákat, de vajon biztonságos ez az oltás után?

Judák Róza és férje, Sándor alig várják, hogy végre megölelhessék öt unokájukat. Mindketten megkapták már a kínai vakcina első oltóadagját és optimistán tekintenek a közeljövőbe.

“Nálunk egyelőre nem jelentkezett mellékhatás”

– A férjem múlt héten kapta meg a kínai vakcinából az első adagot, én épp tegnap – kezdte Judák Róza, aki ötszörös nagymama, ám az utóbbi hónapok gyötrelmesen lassan teltek számára, hiszen csak korlátozottan és csak röpke időre láthatta az unokákat. – Rettenetesen nehéz nem menni, nem megölelni őket, de tudjuk, hogy mindenki érdeke ezt diktálta. Egy nagymamának ez most hihetetlenül nehéz és nem csak azért, mert alig láthatom az unokákat, de azért is, mert a gyerekeknek sem tudtunk most segíteni. A legnehezebb azonban az volt, hogy a 94 éves édesanyám ápolását megoldjuk. Négyen vagyunk testvérek, felváltva jártunk hozzá, mindenki igyekezett kerülni a társaságot és nagyon vigyázni magára, nehogy megfertőzzük őt – tette hozzá Róza, aki az oltás óta optimista. Aktív nagyszülőkként mozgalmas társasági életet éltek a vírus betörése előtt és most, hogy mindenki megkapta az első adag oltást, remélik, hogy hamarosan újra összejárhatnak kártyázni, közösen főzni és kirándulni. – Olyan tízfős társaságunk van, mindenki beoltatta magát. Néhányaknál ugyan előfordult mellékhatás, de ezek mind viszonylag enyhék voltak. Megegyeztünk abban, hogy ennyit bőven megér a biztonságunk. Mindenki nagyon várja már, hogy unokázhasson, az oltást beadó orvos szerint már most ötven százalékos védettségünk lehet, ha pedig esetleg elkapnánk a vírust, jó eséllyel enyhébb lefolyású lenne – tette hozzá a nagymama, aki azt is elárulta, hétvégén már meglátogatják az unokákat nőnap alkalmából. – Nem bírunk tovább várni, egy kicsit muszáj látnunk mind az öt unokát. Viszünk virágot a lányoknak, de csak egy gyors látogatást tervezünk és természetesen maszkban.

hugs 1613208 640
Forrás: pixabay.com

Az orvos még óvatosságra int

Dr. Bense Tamás egyelőre óvatosságra inti a nagyszülőket. – Nagyon fontos, hogy senkiben se alakuljon ki túlzott biztonságérzet főleg egy oltás beadása után – figyelmeztetett az orvos, aki azt is hozzátette, az idősek esetében kevésbé kiszámítható a teljes védettség kialakulása. – Az oltás úgy 60-90 százalékban véd, ám az idősek körében ez kevésbé kiszámítható, mint egy fiatal esetében. A legfontosabb, hogy a vakcina a súlyos szövődmények kialakulása ellen véd legfőképp, ezért még óvatosságra intenék minden nagymamát és nagypapát. Ha találkoznak is, inkább a szabadban tegyék, maszkban és az összebújást, puszikat is mellőzzük még egy darabig – tette hozzá az orvos. Bense szerint az igazi nagy találkozással a gyerekek beoltásáig várni kell még. – Akkor lesz egy kicsit nyugodtabb a helyzet, amikor a gyerekeket is elkezdik beoltani. Ha ők megkapták mindkét oltást és a nagyszülőknél is letelt két hét a második vakcina beadása után, akkor egy kicsit fel lehet lélegezni. A gyerekeken ugyanis sokszor tünetmentesen egy keresztül a vírus, esetleg jelentkezhet egy kis hőemelkedés, hígabb széklet vagy hurutos megbetegedés. Viszont így is fertőznek, nem véletlen, hogy az oktatási, nevelési intézményben is rengeteg nevelő elkaphatja a betegséget.

Érdemes ellenanyag-szintet nézetni

Az orvos szerint az idősebb korosztálynak mindenképpen érdemes megnézetni az ellenanyag-szintjét, mielőtt elkezdenek ismét összejárni az unokákkal. – Az ellenanyag-szint nagyjából megmutatja, mennyire alakult ki a védettség. Orvosként azonban továbbra is erőteljesen ajánlom a fertőtlenítést, alapos kézmosást, maszkviselést, főleg ha találkoznak a családtagok. De ezt is inkább a szabadban ejtsék meg a nagyszülők és igyekezzenek megállni, hogy agyonpuszilgassák a kisunokát vagy összebújjanak velük!

Borítókép forrása: pixabay.com