Barion Pixel Kettő helyett egyedül, három gyerekkel, online oktatással, otthoni munkavégzéssel, vagy akár munka nélkül (x) – Coloré

Kettő helyett egyedül, három gyerekkel, online oktatással, otthoni munkavégzéssel, vagy akár munka nélkül (x)

2021. 05. 14.

Még nehezebbek a járványhelyzetben az egyszülős családok mindennapjai

Az egyszülős családok mindennapjai a járványhelyzet alatt még nehezebbé váltak. Aktuális a kérdés, hogy hogyan támogatja őket ebben az időszakban Magyarország egyetlen, kifejezetten értük működő szervezete, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány.

1szulo 1 Tortenet Fejlec M

Nehezebb most az egyszülős családoknak?

A járványidőszakban az egyedül nevelő szülőknek és gyermekeiknek még nagyobb szükségük volt a támogatásra, mint valaha; illetve van még jelenleg is, hiszen a koronavírus még mindig része a mindennapjainknak. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint 15 éve segíti azokat a családokat, ahol egyetlen szülő nevel. 2020-ban és 2021-ben azonban sok olyan igénnyel is találkoztunk, ami a korábbi években nem vagy nem ilyen súllyal merült fel. Egyre nagyobb szükség van a lelki támogatásra és a közösségi kezdeményezésekre, de az anyagiak is erőteljesebb kihívást okoznak az egyszülős családoknak.

Ebben a helyzetben kiemelten fontosnak éreztük, hogy gyorsan, hatékonyan és célzottan segítsünk. Laptopokat, élelmiszert, tisztálkodószert, könyveket osztottunk ki és osztunk ki folyamatosan a járványhelyzet kezdete óta. A szolgáltatásaink jelentős részét áthelyeztük az online térbe, hogy azok továbbra is elérhetők legyenek. Ezek mellé újakat is bekapcsoltunk, fókuszálva az egyszülős élethelyzetre, és reagálva a napjainkban különösen nagy terhet jelentő problémákra. Az iskolásokat online korrepetálással segítjük önkénteseink fáradhatatlan munkájának és szakértelmének köszönhetően. A szülőknek pedig lelki megkönnyebbülést hozó csoportokat, foglalkozásokat biztosítunk, amit pszichológusok és coachok vezetnek, moderálnak. Vannak rendkívül aktív szülők is, akik szívesen szerveznek kisebb közösségeket, nekik is igyekszünk segíteni, ahogyan tudunk – ezek szuper kezdeményezések! Ez csupán néhány kiemelt példa, folyamatosan fejlesztjük, bővítjük, alakítjuk a segítségnyújtás módját, amiben a közösségi média felületeinken érkező visszajelzések is segítségünkre vannak.

Az online programokra, kezdeményezésekre nagy az érdeklődés, de bízunk benne, hogy a közösség erejét minél hamarabb biztonságban élvezhetjük újra személyesen, és ismét megtelhet pezsgéssel az Egyszülős Központ.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és az Egyszülős Központ egy és ugyanaz?

A gyakorlatban valójában igen. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti az Egyszülős Központot. Az Üllői úton található közösségi és támogató tér azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek, és segítse az egyszülős családok mindennapjait. Így a Központ szerves részét képezi az alapítványnak, a kettő a küldetésben, a megvalósításban és a csapat tekintetében is egyezik.

Nagyon aktuális a kérdés: Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány is befogadja az adó 1%-ot?

Természetesen. Civil szervezetként gyűjtjük az 1%-ot, hogy még több egyszülős családban élő gyermeknek és szülőnek nyújthassunk hathatós segítséget. Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány néven vagyunk elérhetők a civil listában (adószámunk 18258590-1-02).

Hogyan segíti az adó 1% az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt és ezáltal az egyszülős gyermekeket, családokat?

A beérkezett összeget arra fordítjuk, hogy még több egyszülős gyermek és családja számára tudjuk biztosítani meglévő szolgáltatásainkat, programjainkat – vagyis minél nagyobb közösségnek tudjunk segíteni. Nagyon jó érzés olvasni a hozzánk beérkező tapasztalatokat, történeteket, pozitív visszajelzéseket. Szeretnénk, hogy minél több egyszülős család átélhessen minél több boldog pillanatot.

A Központ Budapesten található. Ez azt jelenti, hogy az 1%-ot adományozók kizárólag budapesti egyszülős gyerekeknek és családoknak segíthetnek?

Az Egyszülős Központ egy budapesti helyszín, de működtetünk egy vidéki klubhálózatot is, amely az ország számos pontján megszólítja az egyszülős családokat. A klubok közösségeket jelentenek, és az adó 1%-os összegekből az ő munkájukat is segítjük, erre elkülönített összeghányaddal.

Az egyszülős családoknak szükségük van a Te felajánlásodra is, amit az Egyszülős Központon keresztül tudsz eljuttatni hozzájuk. Valamennyi felajánlás másik oldalán ott vannak az egyszülős gyerekek, akik arcára a segítségetekkel mosolyt csalhat az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, több tucat felajánlás pedig családok életét változtathatja meg. Neked nem kerül semmibe, nekik azonban óriási segítség.

Ha tudatosan rendelkezel adód 1%-áról, egy jó ügyet támogathatsz. Ha nem ajánlod fel az 1%-ot, ez az összeg elveszik.

1szulo 1 1x1 1