Barion Pixel Így lehetsz boldogabb szülő az idén – Coloré

Így lehetsz boldogabb szülő az idén

2022. 01. 08.

Ha te is szülő vagy, nem kell magyarázni, milyen nehéz év volt 2021. Sok hónapon át folyt az online oktatás, és várhatóan az idén sem lesz sokkal jobb a helyzet. Az omikron-változat már itt van, és egyre többet lehet hallani az ötödik hullám berobbanásáról is.

Egy szülő számára az az egyik legnagyobb kérdés, hogyan őrizheti meg a családi békét, és a jó viszony a gyerekekkel, amikor a világ a feje tetejére áll? Szerencsére léteznek működő stratégiák.

Vedd észre a gyerekedet!

Furcsa tanács, hiszen egyfolytában ott van a szemed előtt. Mégis állj meg pár percre, és gyönyörködj a szép kis pofijában, a kezecskéjében, az óriási szempillájában, abban, ahogyan mosolyog, vagy a lelkesedésében, amikor egy érdekes dologról mesél neked. Éld át naponta azt a hatalmas szeretetet, amit érzel iránta. Közben pedig próbálj megfeledkezni arról, hogy amit csinál, az időnként az őrületbe kerget.  

gyerek, szülő, szeretet
A gyerekek kreatívak és elbűvölőek / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az ölelés ereje

Ha úgy érzed, most már tele a hócipőd, öleld át a gyereket legalább 8 másodpercre. Nem a legkönnyebb ezt a műveletet egy hisztiző kicsivel elvégezni, de működik. Kutatások szerint ennyi idő szükséges ahhoz, hogy mind a kettőtökben oldódjon a feszültség. Arra is megkérheted, hogy lélegezzetek három nagyot együtt. Így még könnyebb lesz az összehangolódás, és folytathatjátok a napi programot utána.

Tényleg kell a közösségi média?

Nem kell szakítanod a szokásaiddal. Ha jó érzéssel tölt el, amikor átfutod a posztokat, vagy te magad osztasz meg valamit a többiekkel, akkor folytasd nyugodtan. De arra semmi szükség, hogy az életetek szinte minden mozzanatát dokumentáld, vagy esetleg össze is hasonlítsd a másokéval. A megosztásnál sokkal többet ér benne élni a pillanatban. Ha pedig frusztrálnak a többiek megjegyzései, akkor ne is foglalkozz a közösségi médiával.

Napi 10 perc legyen csak a gyerekedé

Ez úgy tűnik, mintha újabb elemet helyeznénk a tennivalóid amúgy is szinte végtelen listájára, de ennek legalább biztosan van értelme. Fontos, hogy abban a bizonyos 10 percben semmi más ne tudja elterelni a figyelmedet, még egy telefonhívás sem. Add a gyerek kezébe az irányítást, az legyen a téma, ami őt foglalkoztatja. Egyszerre egy gyerekkel foglalkozz, még ha ez nem mindig egyszerűen valósítható is meg.

Kérj még több segítséget!

Itt nemcsak arról van szó, hogy kérd meg a férjedet, a szüleidet vagy a barátaidat, hogy segítsenek egy kicsit többet. Ha nehezen küzdesz meg a hétköznapok gondjaival, akkor fordulj szakemberhez – ez nem a gyengeség, hanem az erő jele. A pandémia már eddig is rámutatott arra, hogy sokkal egyszerűbb megküzdeni vele, ha összefogunk. 2022-ben ez valószínűleg még inkább így lesz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/csalad/gyerek/igy-lehetsz-boldogabb-szulo-az-iden/