Barion Pixel Ezért hasznosak a tündérmesék – Coloré

Ezért hasznosak a tündérmesék

2023. 02. 07.

A tündérmesék mindenki számára ismertek, még akkor is, ha gyerekként nem hallottuk őket. Nem csoda, hiszen vannak köztük félelmetesek is, gyerekként mégis rendkívül fontos, hogy minél több tündérmesét halljunk!

A tündérmesék a legtöbb gyerek életét végigkísérik, akár olvasva, akár rajzfilm formájában. Mindenki ismeri ezeknek a történeteknek az alapvetését: a gonosz bántja a jót, ám csodával határos módon a jó kerül ki a harcból győztesként. Természetesen fontos szerepe van a tündérnek, illetve a hercegnő és a herceg is gyakori szereplő az ilyen mesékben, na meg persze a gonosz mostoha vagy éppen egy szörnyeteg.

A mesék története hasonló, mégis fontos, hogy a gyerekek minél több ilyet hallgassanak, lássanak vagy olvassanak!

Miért fontosak a tündérmesék?

Természetesen felnőttfejjel bele lehet kötni ezekbe a történetekbe: az ember lánya túl nagy elvárásokkal vág bele az életbe a férfiakat illetően, vagy éppen rendben lévőnek látja, hogy helyénvaló ingyen dolgoztatni a mostohatestvérünket.

Mindennek ellenére a gyerekek a legtöbb esetben nem ezeket az üzeneteket kódolják, hanem olyanokat tanulnak a történetekből, amiket máshonnan nem tanulnának meg. Mivel ők nem ismerik a világot és a rosszat, nem úgy látják ezeket a történeteket mint mi, felnőttek.

A tündérmesék nagyon sok mindent megtanítanak a gyerekeknek az életről
A tündérmesék nagyon sok mindent megtanítanak a gyerekeknek az életről / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kiváló problémamegoldó-képességet kölcsönöznek ezek a mesék, hiszen mindenki megtalálja bennük a saját szorongásait vagy problémáit, s látva, hogy a probléma megoldódik, megértik, hogy az ő gondjuk is meg fog oldódni. Egyúttal reményt is ad, hiszen a mesében látják, hogy ha kitartóan dolgoznak, elérhetik az álmaikat. Megtanulják ugyanakkor azt is, hogy ahogy a Szépség és a Szörnyeteg esetében, nem csak a külső számít amikor barátot vagy szerelmet választunk!

Ezekben a mesékben mindig a jó győzedelmeskedik, és ez szintén segít a gyerekeknek: ha valaki bántja őket az óvodában vagy az iskolában, a mesékből tudják, hogy úgyis az húzza a rövidebbet, aki bántja a másikat. Azért is fontos látni a gonosz munkáját, mert ebből a gyerekek leszűrik, hogy nem egyedüli eset, ami velük történik.

A tündérmesék a kultúrákat is áthidalják, ugyanis Hamupipőke vagy Csipkerózsika története ugyanazt mondja egy amerikai, egy portugál és egy magyar kisgyereknek is, így ha valaha összesodorná őket az élet, ha más közös témát nem is találnak, a gyerekkori emlékek a tündérmesékről biztosan összekapcsolják őket!

Mivel ezek a történetek kiszámíthatóak, a kicsik megértik, hogy hogyan épül fel egy-egy mese vagy akár film. A szereplők bemutatása, motiváció, ellenség, tetőpont és lezárás. Ez egy-egy iskolai dolgozatnál is segítséget nyújthat, ha saját életükről vagy egy kitalált karakterről kell fogalmazást írniuk.

Amellett, hogy a tündérmesék fejlesztik a gyerekek fantáziáját, gondolkodásra is késztetik őket. Ariel, a kis hableány története például megmutatja a gyerekeknek, hogy mindennek ára van: ahogy Ariel a hangját adta azért, hogy találkozhasson Eric herceggel, úgy a gyerekek is átláthatják a világ működését. Megérthetik, hogy legyen bármilyen céljuk, annak ára van: ha jutalomkönyvet szeretnének a tanév végén, tanulniuk kell, vagy ha csokit szeretnének a boltból, a zsebpénzüket kell adni érte.

Félelmetes tündérmesék

Előfordulhat, hogy egy-egy mese félelmetes: a Hófehérke a halállal és a koporsóban fekvéssel szembesíti a gyerekeket, ráadásul olyan rosszindulattal is, hogy valaki csupán a másik ember szépsége miatt képes lenne gyilkosságot is elkövetni. Természetesen meg kell válogatni, hogy mennyi idősen ismertetjük meg a gyerekeket ezekkel a mesékkel, de nem baj, ha látják, hogy a világ nem fekete vagy fehér: vannak kegyetlen emberek, olyan élettel és szemlélettel, amit mi nem érthetünk meg. Mindezzel is felkészítjük a gyerekeket az életre.

Mikor olvassunk mesét?

Egy-egy félelmetesebb történet felzaklathatja a gyerekeket, úgyhogy talán jobban járunk, ha a délutáni időszakban olvassuk, így nem egy számára nehezen értelmezhető vagy félelmetes fantáziavilággal zárja a napot. Ezzel az éjszakát is megkönnyíthetjük mind a gyerek, mind a magunk számára.

Ha félelmetesnek is találunk egy-egy mesét, ne fosszuk meg gyermekünket a történetektől, hiszen mivel ők nem felnőttként gondolkodnak, mást, szebbet szűrnek le a mesékből, mint mi, felnőttfejjel tesszük.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix