Barion Pixel Csinálj kedvet a jó étvágyhoz! – Coloré

Csinálj kedvet a jó étvágyhoz!

2021. 10. 24.

Létfontosságú a tápláló és megfelelő ételek fogyasztása az egészségünk fenntartása érdekében, de gyermeked mindezt figyelembe sem veszi? Ez senkinek sem jó.

Minden szülő álma, hogy gyermeke egészségesen fejlődjön. Ehhez elengedhetetlen az egészséges étkezés. Ám sokan találkozunk azzal a nehézséggel, amely elé a gyerkőcök állítanak. Az egyoldalú táplálkozásnak komoly veszélyei vannak, de félelmetes jelenség az étvágytalanság is. A célunk természetesen az, hogy tápláló és egészséges ételek kerüljenek gyermekeink szervezetébe. Hogyan teremtsd mindezt meg úgy, hogy ne torkoljon veszekedésbe, sírásba és ne kötődjenek rossz emlékek az evéshez?

Kezdődjön így

A bevásárlás legyen közös program, hiszen az az egyik legfontosabb része annak, hogy összeválogassuk az életek hozzávalóit. Éppen ezért, amikor beszerző körútra megyünk és velünk tart a csemete is, legyen aktív résztvevője annak. Vonjuk be, engedjük, hogy szabadon választhasson ki néhány alapanyagot. Ez szabadságot és lehetőséget biztosít számára, amely már eleve jobb hangulatúvá teheti az étkezéshez kapcsolható mozzanatot.

Főszerepben a mozgás

A mozgás nem tartozik az evéshez, de csak közvetlenül nem. A fizikai aktivitás ugyanis igazi kedvcsinálóként működhet. A szabadban végzett testmozgás és játék során annyira feléli az energiáját, hogy könnyebben megéhezik.

Szigor- és stresszmentes környezet

A szigor nem teremti meg a megfelelő hangulatot ahhoz, hogy az amúgy is válogatós, rossz étvágyú gyerek számára kedvet csináljunk. Ez a viselkedés teljesen szembe megy azzal, amelyet el szeretnénk érni nála. Mint ahogy azzal is csak növeljük a frusztrációt, ha mindezt stresszel fűszerezzük. Nem fog menni, pláne nem jól.

Gyermek étkezés
Kép forrása: Pexels

Példamutatás

Ne várjuk el a kicsitől, hogy nyugodtan és jóízűen falatozzon, ha mindezt tőlünk sem látja. A példamutatás hatékony nevelőeszköz. Üljünk le és együnk együtt.

Esztétikum

Teremtsük meg a hangulatot az étkezéshez. A mesefigurás étkészlet, a kedves evőeszközök lelkileg és optikailag is hatnak a kicsikre. Már önmagában ez felcsigázza a hangulatot és kedvet.

A tányéron

Ha már megteremtettük a kedvcsináló környezetet, akkor ne rontsuk el azzal, hogy a csemete számára utálatos ételt rakunk a tányérra. Ne rajta próbáljuk ki az újításokat sem. A gyerekek általában nem kedvelik a hirtelen berobbant új ízeket, így a vele való kostoltatást hagyjuk el. Arra koncentráljunk, amit szeret és ne azt igyekezzünk vele megkedveltetni, ami nem ízlik.

Adagolás

Ha fennálló probléma a rossz étvágy, akkor semmiképp se nagy adagokat porciózzunk a lurkó elé, mert az nem kedvhozó. Éppen ellenkezőleg. Megriasztja a látvány.

Unaloműző

A gyerekek fő tevékenysége a játék, amelyet nehezen és nem szívesen szakítanak félbe. Az evés számukra egyhangú és unalmas tevékenység. Enni mindenképp kell, de abba némi furfang is belecsempészhető. Nem arra van szükség, hogy az asztal játszótérré váljon, de egy pici játékosság megteremtheti az ideális légkört. Akár a tálalásban is megjelenhet mindez: szendvics katonákból, az alapanyagok különböző formában megjelentetése a tányéron.

Háttér

Az étvágytalanság, az egyoldalú étkezés lehet, hogy csak korszakosan megjelenő, így ijedtségre nincs ok. Ha tartósan fennáll ez a kínzó probléma, akkor érdemes a dolgok hátterében kutakodni. Milyen a szülő és gyermek viszonya? Volt-e konfliktus a családban, a testvérrel? Mindezek ugyanis olyan szorongást válthatnak ki a gyerkőcben, amely az étkezés során (is) megmutatkozik.

Rossz étvágy
Kép forrása: Pexels

Ne várjuk, hogy egyik pillanatról a másikra megoldódjon az étkezés körüli probléma. Türelem, tudatosság, jó hangulat megteremtése szükséges ahhoz, hogy ebből a helyzetből jó eredményt hozzunk ki.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/gyerek/csinalj-kedvet-a-jo-etvagyhoz/