Barion Pixel Pihentető, nyugodt alvás a családnak – Coloré

Pihentető, nyugodt alvás a családnak

2020. 11. 24.

Felnőttként már tudjuk, hogy milyen nagy jelentősége van a pihentető és nyugodt alvásnak és talán már azt is megtapasztaltuk, hogy mennyire nyűgösek vagyunk kialvatlanul.

A gyerekek sem működnek másképp. Sőt számukra több alvásra van szükség. Ezt a szülők is tudják, de olykor a gyerekek szabotálni szeretnék az esti alvást. Még az amúgy jó alvó gyerekek is képesek arra, hogy belemerüljenek a játékba és utána nem akarnak aludni. Más kategóriát képviselnek azok a kicsik, akik az éjszaka közepén ébrednek fel és sok esetben az egész családot felverik a pihenésből.

Az ember egészségének fenntartása érdekében az alvás nagyon fontos tevékenység. A gyerekek esetében sarkalatos pont. Kutatásokkal bizonyították, hogy ha egy másfél éves gyerkőcöt később fektetnek le, mint kellene, akkor az kihatással lehet fejlődésére. Később, a már iskoláskorú gyerekek esetében a nem elegendő alvás az iskolai teljesítményt befolyásolhatja negatívan.

Alvas 1

Minőségi és elegendő alvás szükséges

Alkalmanként előfordulhat, hogy egy ünneplés és családi, baráti összejövetel miatt nem a szokásos időben tudjuk a gyerekeket lefektetni, de ez belefér. Egyszeri alkalom. Azonban, ha nem az életkornak megfelelő időben történik az elalvás, akkor megnöveljük annak esélyét, hogy éjszaka felébredjen a gyerkőc. A testet és az agyat is rá kell vezetni az alvásra. Ha ezt nem sajátítja el a kicsi, akkor az éjszakai felébredés után sem tud visszaaludni és ez már nagyon megnehezítheti a szülők dolgát.

A későbbi lefekvés sem garantálja azt, hogy a már túl fáradt gyerkőc jobbat fog aludni. Sőt a késői lefekvés azt sem garantálja, hogy majd később is fog felkelni. A hormonok ugyanis dolgoznak, és felébresztik a gyerkőcöt, amelynek köszönhetően alvás után sem lesz pihent és nyugodt gyermekünk.

A szülők és a gyerekek közötti egyik nagy harc oka az esti lefekvés lehet. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a gyerekek megtanulják a helyes alvási szokásokat. Ehhez az szükséges, hogy lefekvés előtt nyugalmat biztosítsunk. Már a közösen elfogyasztott vacsora megalapozhatja azt, hogy az este milyenné válik. A családi együttlét jó hatással van mindenkire. Ilyenkor beszélgethetünk, társasjátékot játszhatunk. A televízió, okostelefon eleve mellőzött legyen, mert annak vibráló képe és a sokféle inger csak stimulálja az idegrendszert és nem segíti abban, hogy lenyugodjon. Az ágyba fekvés előtt csendes játékkal, olvasással nyugtassuk le kicsi gyermekünket. Amikor eljött az alvás ideje, a gyermeknek akkor is éreznie kell a nyugalmat, a szeretetet. A kicsiket meg kell tanítani arra, hogy mikor van ideje ágyba feküdni és aludni. Ha rossz alvási szokásokat sajátít el, akkor korral az ellenállás is nagyobb lesz. Egy óvodás vagy iskolás gyermek esetében amúgy is többször találkozhatunk a korán fekvés nemtetszésével, de ha ezt hagyjuk, akkor később még nehezebb lesz.

Alvas 2

Időben mennyi?

Az újszülött babák három-hónapos korukig javarészt csak alszanak. Ez azt jelenti, hogy naponta 15-17 óra alvás esetükben teljesen általános és szükséges is. A 4-11 hónapos kisbabák esetében az alvással töltött órák száma 9 és 12 óra között mozog. 1-3 éves korú gyerekeknél a napi 9-11 óra alvás a megfelelő, míg 4 éves kor felett ez 10-13 órára növekedhet. A felnőttek esetében is mindenképp szükséges a minimum 7 órányi alvás.

/csalad/baba-mama/pihenteto-nyugodt-alvas-a-csaladnak/