Barion Pixel Ősszel sem áll meg az élet, irány a természet – Coloré

Ősszel sem áll meg az élet, irány a természet

2020. 11. 23.

Megannyi szépséget tartogat az ősz, de kétségtelenül nehezebb az öltözködés. A nyári lengeség után sokkal több ruhadarabot kell magunkra húzni és ugyanígy teszünk gyermekeink öltöztetésekor is.

A nagyobbacska gyerekekkel már meg tudjuk beszélni, hogy a réteges öltözködés azért szükséges ebben az időszakban, hogy a reggeli hidegtől is megóvjuk magunkat, de délutánra, amikor már felmelegedett az idő, tudjunk a rétegekből eltávolítani és kényelmessebbé váljon az öltözékünk. A szülők természetes és normális reakciója, hogy óvni akarják kicsi babájukat, hiszen a csecsemők abszolút tőlünk függnek ebben az életkorban. Hajlamossá válunk a túlöltöztetésre. Kisgyermekek esetében is a réteges öltözködés javasolt.

 

Szükséges őszi darabok

Mindenképp jó szolgálatot tesz, kötelező alapdarabként funkcionál a body, amely lehet rövid vagy hosszúujjas. Bármilyen ficánkolás során is védve van a baba dereka. A következő felső réteg egy hosszúujjú pulóver vagy kardigán lehet. Ez utóbbi azért praktikus, mert könnyebb a gyerkőcre ráadni és levenni is.

Alulra szükséges lehet a harisnya. Főleg indokolt, ha a baba már mászik és sokat tottyan a földre. Kislányok esetében megoldás lehet a leggings viselete és egy édes kis szoknyával vagy ruhával tovább fokozható a baba öltözéke. Fiú babák esetében a harisnya lehet a jó választás. Erre kerülhet a nadrág és nagyobb hidegben a harisnyára zoknit is lehet húzni. Ha a kicsi még babakocsiban csücsül, akkor a harisnyára zoknit is húzhatunk és a nadrág, mint második réteg is kerülhet. A már járó babák esetében is szükséges lehet nagyobb hideg esetén a két réteg alsó ruházat. Harmadik felső rétegként a dzseki vagy kabát szolgál és elmaradhatatlan darab a vékonyabb sapka. Törekedjünk a még nem túl vastag és jól szellőző darabokra.

Oszi oltozkodes 3

Kint és bent

Vegyük figyelembe a kinti és benti hőmérsékletet. Ne hagyjuk, hogy amiben kint volt a gyermek a szabadban, ugyanannyi rétegben legyen bent a házban is és fordítva is ügyelni szükséges erre. Kintre plusz egy réteg szükséges, mint amit bent visel a gyerkőc. Ez azzal is jár, hogy a szülőknek állandóan résen kell lenniük. Folyamatos öltöztetést és vetkőztetést igényel. Az ősz bár hidegebb évszakunk, de még számos alkalommal lehetőséget kínál sétára, játszótérre látogatásra. Ha az idő enyhébb akkor egy harisnya vagy leggings elegendő, de nem árt, ha van nálunk egy kényelmes rövidnadrág, amelyet ráadhatunk a kicsire, ha a játszótéren vagyunk. A csúszkálás, a hintázás során hideg felülettel érintkezik a gyerkőc popsija. A rövidnadrágot később le lehet venni, hogy ne legyen túl meleg, amikor már nincs arra szükség.

A babakocsis séták során a fekvő vagy ülő babákat még takaróval is be lehet takarni. A kevés mozgás miatt hamarabb átfáznak. Még az otthoni készülődés során érdemes a babakocsit melegebb helyiségbe vinni, hogy ne a hidegbe ültessük a gyerkőcöt, vagy pedig takaróval béleljük azt ki.

 

Hideg és séta

A séta jó hatással van mind a babára, mind a szülőkre. A legtöbben rájönnek arra, hogy a séta, a levegőzés meghozza a kicsit étvágyát. Vannak babák, akik babakocsis séta alkalmával kimondottan jóízűt tudnak aludni a friss levegőn, míg más kicsik az őket ért ingereket élvezik.

Oszi oltozkodes 2

Esőben máshogy

Érdemes minden nap sétára indulni a kisbabánkkal, de vannak olyan őszi napok, amikor egész nap, szemerkélve, áztatóan esik az eső. Talán ilyenkor kedvünk sincs sétára menni, de ha mégis muszáj, akkor a babakocsit tegyük esőbiztossá.

 

Amikor ne

A kicsik egészsége szempontjából a köd a legveszélyesebb, ezért ha ilyen időben nem muszáj, ne is mozduljunk ki otthonunkból. A szél akkor nem jelent nagy gondot, ha sapka van a gyermeken, de az erős szél is az a kategória, amely bennmaradásra bír minket.

/csalad/baba-mama/osszel-sem-all-meg-az-elet-irany-a-termeszet/